stamppot-van-pompoen

Stamppot pompoen met rucola

Wanneer je aan stamppot denkt, denk je aan aardappelen. Maar wist je dat je ook prima een stamppot zonder aardappelen kunt maken? Dit gerecht heeft als basis pompoen. Hierdoor krijgt het een mooie herfstachtige oranje kleur. Deze stamppot pompoen met rucola is zeer geschikt wanneer je graag koolhydraatarm eet en is ook nog eens ontzettend gezond! 

Pompoen

Pompoen is een veelzijdige en voedzame groente die populair is in veel keukens over de hele wereld. Het heeft een lichtzoete en nootachtige smaak. Het kan zowel in hartige als zoete gerechten worden gebruikt. Pompoen zit boordevol voedingsstoffen. Het is rijk aan vitamine A, vitamine C, vezels en antioxidanten. Het bevat ook mineralen zoals kalium en magnesium. Pompoen is caloriearm en past goed in een gezond voedingspatroon.

Er zijn verschillende soorten pompoen, waaronder de bekende oranje pompoen, maar ook andere variëteiten zoals de flespompoen, muskaatpompoen en kabocha-pompoen. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en smaakprofiel. Voor deze stamppot pompoen gebruiken we een flespompoen.

Rucola

Rucola is een pittige en licht bittere bladgroente die veel gebruikt wordt in salades en als garnering op pizza’s en andere gerechten. Rucola is rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine K en foliumzuur, en bevat ook antioxidanten. Door rucola toe te voegen aan stamppot, voeg je dus extra voedingsstoffen toe aan de maaltijd. 

Hoewel rucola niet vaak wordt gebruikt in stamppotgerechten, kan het een interessante en smakelijke toevoeging zijn aan sommige stamppotgerechten, zeker in combinatie met pompoen!

Stamppot pompoen met rucola recpt

Wil je deze lekkere koolhydraatarme stamppot maken? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Stap 2

Schil en halveer de de pompoen, en schep met een lepel de zaden en draden eruit. Snijd de pompoen daarna in grove stukken en leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Gril de pompoen ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Stap 3

Haal de pompoen uit de oven en stamp deze fijn met een stamper.

Stap 4

Schep de rucola door de gestampte pompoen.

Stap 5

Maak de stamppot op smaak met peper en zout.

Je kunt de stamppot van pompoen wat smeuïger maken door een scheutje melk of olijfolie toe te voegen. Stamp of roer dit nog een keer door elkaar.

Stap 6

Hak de pistachenoten grof en garneer de stamppot van pompoen ermee.

Eet smakelijk!

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Vond je dit een lekkere stamppot en wil je vaak stamppot eten? Probeer dan ook eens een van deze recepten:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie voor de herfst

Heb je zelf een lekker recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 Flespompoen
75 g Rucola
5 tsp Gemalen komijn
1 tsp Gemalen korianderzaad
50 g Gepelde pistachenoten
1 tsp Zout
1 tsp Peper
Olijfolie