Stamppot witlof met appel en Leidse kaas (vegetarisch)

Deze stamppot witlof met appel is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond! Het gerecht staat in een mum van tijd op tafel. Eet smakelijk!

Witlof

Witlof, ook wel bekend als Brussels lof of witloof, is een bladgroente. Het heeft langwerpige, lichtgele bladeren met een licht bittere smaak. Het bijzondere aan witlof is dat het in het donker wordt geteeld, waardoor de bladeren bleek van kleur blijven en de karakteristieke smaak ontwikkelen.

Witlof is erg gezond, want het is een goede bron van voedingsvezels, vitamine C en vitamine K. Daarnaast bevat de groente ook mineralen zoals kalium, calcium en foliumzuur. Het eten van witlof kan helpen bij de spijsvertering, de immuniteit versterken en de gezondheid van de botten bevorderen.

Je kunt witlof zowel rauw of gekookt eten. Rauwe witlof wordt vaak gebruikt in salades en heeft een knapperige textuur. Je kunt het goed combineren met andere groenten, noten en kaas. Gekookte witlof wordt zachter van textuur en de bittere smaak wordt milder. Het kan worden gestoofd, gebakken, gegrild of gebruikt in ovenschotels. En natuurlijk is het ook lekker in een stamppot!

Combinatie witlof met appel

De combinatie van witlof en appel komt in veel gerechten voor. Er zijn verschillende redenen waarom dit zo’n goede combinatie is. Allereerst is dat vanwege het contrast in smaak. Witlof heeft een licht bittere en knapperige smaak, terwijl appels zoet en sappig zijn. Daarnaast voegen appels een verfrissend element toe aan het gerecht, waardoor het de bitterheid van witlof kan verzachten en je gerecht wat zoeter maakt.

Recept stamppot witlof met appel

Wil je deze lekkere combinatie proberen in een stamppot? Volg de onderstaande stappen en je stamppot witlof met appel staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappels en snij ze in stukken. Was ze en kook ze in ongeveer 20 minuten met wat zout gaar.

Stap 2

Pel en snipper de ui. Maak de witlof schoon en snij het in ringetjes. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in plakjes.

Verhit de boter in een pan en bak hierin ui met kerriepoeder. Laat het circa 3 minuten fruiten. De witlof en het grootste deel van de appelplakjes bak je de laatste 5 minuten mee.

Stap 3

Snijd de kaas in blokjes. Giet de aardappels af en stamp ze met de crème fraîche tot puree. Schep het groentemengsel en kaasblokjes erdoorheen. Breng de stamppot op smaak met wat zout en peper en verdeel het over de borden. Gebruik de laatste appelpartjes om het gerecht te garneren.

Eet smakelijk!

Meer lekkere stamppotten

Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Dit zijn een paar van onze favoriete stamppotrecepten:

Kijk op deze pagina voor meer lekkere gerechten.

Heb jij ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!

Advertentie

1 1/2 kg aardappelen
1 rode ui
750 g witlof
2 appels
2 el boter
3 tl kerriepoeder
300 g Leidse kaas oud
200 ml crème fraîche
zout en peper naar smaak toevoegen