Deze stamppot pastinaak is lekker smeuïg. De met kaas gevulde rookworst maakt het een echte feel good maaltijd. Eet smakelijk!
Pastinaak
Pastinaak is een wortelgroente die een beetje lijkt op een witte wortel. De groente behoort tot dezelfde familie als wortels en selderij en wordt al eeuwenlang gekweekt als voedsel.
De wortel van de pastinaak is stevig en heeft een zachte textuur wanneer hij gekookt is. Het vruchtvlees is lichtgeel tot wit van kleur en wordt zachter en zoeter naarmate het wordt bereid. Pastinaak heeft een heerlijke smaak die doet denken aan wortelen, maar dan met een licht pittige en nootachtige ondertoon.
Pastinaak kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden gekookt, gestoomd, geroosterd, gebakken of gepureerd worden tot een romige puree. Pastinaak wordt vaak gebruikt als ingrediënt in soepen, stoofschotels, ovenschotels en als bijgerecht bij vlees- en visgerechten. En wist je dat je pastinaak ook rauw kunt eten? Je kunt het bijvoorbeeld raspen en in salades verwerken. Pastinaak is ook een perfecte groente voor een smeuïge stamppot.
Naast zijn heerlijke smaak biedt pastinaak ook gezondheidsvoordelen. Het is een goede bron van vezels, vitamine C, vitamine K en verschillende mineralen. Pastinaak heeft een laag caloriegehalte en past hierdoor goed in een gezond en uitgebalanceerd dieet.
Recept stamppot pastinaak met gevulde rookworst
Heb je zin om deze lekkere stamppot pastinaak te maken? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.
Stap 1
Schil de aardappelen en de pastinaken en snij ze in stukjes. Kook de aardappelen samen met de pastinaken in ruim kokend water met zout in circa 20 minuten gaar. Verwarm ondertussen de melk.
Stap 2
Laat de aardappelen en pastinaken goed uitlekken en stamp ze fijn. Voeg tijdens het stampen langzaam de boter en hete melk toe tot er een luchtige puree ontstaat.
Stap 3
Bak het spek in een droge koekenpan tot het krokant is. Snij de lente-uitjes in ringen.
Roer het spek (met spekvet) en de lente-ui door de puree.
Stap 4
Snij de bladselderij fijn en de rookworst in 8 stukken. Maak een inkeping in de stukken rookworst en strooi de selderij en de kaas daarin.
Stap 5
Bak de rookworst circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200ºC tot de kaas gegratineerd is.
Serveer de rookworst met de puree. Eet smakelijk!
Net even anders
Je kunt deze stamppot op verschillende manieren maken. In plaats van pastinaak kun je ook wortelen, knolselderij, schorseneren en pompoen gebruiken.
Meer lekkere stamppotten
Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Probeer ook eens een van deze recepten:
- Stamppot spitskool met rookworst en paprika
- Recept pastinaak stamppot met uienjus (vegetarisch)
- Winterstamppot met knolselderij en gebakken chorizo
Kijk op deze pagina voor al onze smakelijke recepten.
Heb je zelf ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!