Witte winterstamppot met bieslook en gebakken chorizo

Winterstamppot met knolselderij en gebakken chorizo

'Eten we weer stamppot?' Jazeker, maar zette je gisteren nog een oer-Hollandse pot op tafel, vandaag varieer je erop los met verschillende groentecombi's, kruiden, pittige chorizo, kipspiesjes of zalm en pinda's. Of het nu gaat om een wereldse smaak of een pittige touch: stamppot overschrijdt definitief de grenzen van de oud-Hollandse keuken.

In de winter eet je stamppot toch? Deze smakelijke winterstamppot met knolselderij met knapperige chorizo is perfect voor een koude winteravond.

Winterstamppot

Wat is winterstamppot eigenlijk? Winterstamppot is een traditioneel Nederlands gerecht dat vooral in de koude wintermaanden populair is. Het is een stevige maaltijd die bestaat uit gestampte aardappelen en groenten, vaak gecombineerd met vlees of vis. Winterstamppot is voedzaam, hartverwarmend en biedt een heerlijke comfortabele maaltijd op koude dagen.

Typische groenten die gebruikt worden in winterstamppot zijn onder andere boerenkool, zuurkool, wortelen, knolselderij, spruitjes en rode kool. Deze groenten worden gekookt en vervolgens gestampt samen met gekookte aardappelen. Hierdoor ontstaat een smeuïge puree met de heerlijke smaken van de groenten.

Winterstamppot is niet alleen lekker, maar biedt ook veel voedingswaarde. De combinatie van aardappelen en groenten zorgt voor een goede balans van koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen.

Knolselderij

Voor deze winterstamppot gebruiken we knolselderij. Dit is een knolgewas met een ruwe, bruine buitenkant en een stevige, witte binnenkant. Knolselderij heeft een milde, aardse smaak en wordt vaak gebruikt als ingrediënt in diverse gerechten.

Knolselderij heeft diverse gezondheidsvoordelen. Het is een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, vitamine K, kalium en andere belangrijke voedingsstoffen. De groente kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem en het ondersteunen van een gezonde bloeddruk.

Deze winterstamppot is dus niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond!

Recept winterstamppot met knolselderij

Wil je deze lekkere feel good wintermaaltijd proeven? Volg de onderstaande stappen en je winterstamppot staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen en knolselderij en snijd in gelijke stukken. Kook samen in 20 minuten gaar in water met zout. 

Tip! Heb je nog nooit knolselderij gesneden? Kijk dan deze video voor tips. 

Stap 2

Verwijder het vel van de chorizo en snijd in stukjes. Snijd de onderkant van het witlof, halveer de stronken in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd in de lengte in repen. Snijd de bieslook fijn.

Stap 3

Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de chorizo met de colombokruiden in 5 minuten op middelhoog vuur knapperig. Schep regelmatig om. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak ondertussen het witlof 6 minuten in het achtergebleven bakvet.

Stap 4

Giet de aardappelen en knolselderij af, maar vang 50 ml van het kookvocht op. Stamp de aardappelen, knolselderij en het kookvocht met de pureestamper tot puree. Meng het witlof en de bieslook erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Stap 5

Verdeel de stamppot over 4 borden en garneer met de stukjes chorizo.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Je kunt de chorizo weglaten of een vegetarische variant gebruiken. 

Meer lekkere stamppotten

Smaakt deze stamppot naar meer? Dit zijn nog meer lekkere stamppotten voor de koude wintermaanden:

Kijk op deze pagina voor al onze lekkere stamppotrecepten. 

Heb jij ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

750 g kruimige aardappelen
500 g knolselderij
250 g chorizo (worst)
4 stronken witlof
1 bakje bieslook (20 g)
2 tl colombo (kruidenmengsel)