Witte winterstamppot met bieslook en gebakken chorizo

Witte winterstamppot met bieslook en gebakken chorizo

'Eten we weer stamppot?' Jazeker, maar zette je gisteren nog een oer-Hollandse pot op tafel, vandaag varieer je erop los met verschillende groentecombi's, kruiden, pittige chorizo, kipspiesjes of zalm en pinda's. Of het nu gaat om een wereldse smaak of een pittige touch: stamppot overschrijdt definitief de grenzen van de oud-Hollandse keuken.

Stap 1
Schil de aardappelen en knolselderij en snijd in gelijke stukken. Kook samen in 20 minuten gaar in water met zout. 


Stap 2
Verwijder het vel van de chorizo en snijd in stukjes. Snijd de onderkant van het witlof, halveer de stronken in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd in de lengte in repen. Snijd de bieslook fijn.


Stap 3
Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de chorizo met de colombokruiden in 5 minuten op middelhoog vuur knapperig. Schep regelmatig om. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak ondertussen het witlof 6 minuten in het achtergebleven bakvet.


Stap 4
Giet de aardappelen en knolselderij af, maar vang 50 ml van het kookvocht op. Stamp de aardappelen, knolselderij en het kookvocht met de pureestamper tot puree. Meng het witlof en de bieslook erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.


Stap 5
Verdeel de stamppot over 4 borden en garneer met de stukjes chorizo.


Eet smakelijk!

Deel je recept met ons via #stamppotmaandag!

750 g kruimige aardappelen
500 g knolselderij
250 g chorizo (worst)
4 stronken witlof
1 bakje bieslook (20 g)
2 tl colombo (kruidenmengsel
zakje 50 g
Verstegen)
pureestamper