Recept stamppot sperziebonen

Stamppot sperziebonen recept (vegetarisch)

Sperziebonen zijn perfect voor een gezonde stamppot! Met dit stamppot sperziebonen recept zet je in een mum van tijd een lekkere maaltijd op tafel.

Sperziebonen

Sperziebonen zijn het hoofdingrediënt voor deze stamppot. Ze worden ook wel prinsessenbonen of haricots verts genoemd en het zijn groene, knapperige peulvruchten. Met hun lange, slanke vorm worden ze geoogst als ze nog jong en mals zijn. Deze veelzijdige groente is overal ter wereld populair vanwege de heerlijke smaak en voedzame eigenschappen. Sperziebonen hebben een milde, zoete smaak met een vleugje noot. Bovendien zijn ze rijk aan voedingsvezels, vitamines (zoals C en K) en mineralen, waaronder kalium en foliumzuur.

Recept sperziebonen stamppot

Wil je deze stamppot graag eens proeven? Volg de onderstaande stappen en je sperziebonen stamppot staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Snijd de aardappelen in stukjes. Was de sperziebonen en snijd die ook in stukken. Je kunt ook sperziebonen uit de diepvries gebruiken, die hoef je niet te wassen of te snijden.

Stap 2

Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar, of tot ze zacht zijn. Voeg na 5 minuten kooktijd de sperziebonen toe aan het kokende water en kook ze mee tot ze beetgaar zijn, ongeveer 5 tot 7 minuten. Giet de aardappelen en sperziebonen af en laat ze kort droogstomen.

Stap 3

Terwijl de aardappelen en sperziebonen koken, verhit je een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook glazig en licht goudbruin.

Stap 4

Giet de melk en boter bij de aardappelen en sperziebonen in de pan. Gebruik een aardappelstamper om de aardappelen en sperziebonen te stampen tot een smeuïge stamppot.

Stap 5

Voeg de gebakken ui en knoflook toe aan de stamppot en meng alles goed door elkaar. Roer de helft van de geraspte kaas door de stamppot om het lekker romig te maken. Breng de stamppot op smaak met zout en peper naar smaak. Proef en voeg indien nodig meer kruiden toe.

Stap 6

Serveer de sperziebonenstamppot warm voor 4 personen. Strooi de resterende geraspte kaas over de stamppot.

Eet smakelijk!

Varieer!

Je kunt natuurlijk lekker variëren met deze stamppot. Voeg bijvoorbeeld ook eens (zongedroogde) tomaatjes toe voor extra smaak.

Eet je graag vlees bij je stamppot? Uitgebakken spekjes smaken erg lekker bij deze sperziebonen stamppot.

Eet je liever geen dierlijke producten? Vervang de melk met wat kookvocht en de kaas met een vegan variant.

Eet vaker stamppot!

Stamppot is lekker en gezond. Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Dit zijn een paar van onze favoriete stamppotten:

Kijk op deze pagina voor meer lekkere stamppotrecepten.

Heb je zelf ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag.

Advertentie

800 gram aardappelen
500 gram sperziebonen
1 ui
2 teentjes knoflook
200 ml melk
100 gram boter
200 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld oude kaas of Goudse kaas)
Zout en peper naar smaak