koude stamppot tonijn

Koude komkommer stamppot met tonijn, paprika, rucola en ei

Stamppot hoeft natuurlijk niet altijd warm te zijn. In de herfst en winter is dat lekker, maar juist in het voorjaar of de zomer verlang je soms naar een koude maaltijd. Dit recept voor koude komkommer stamppot met tonijn is daar een goed voorbeeld van. 

Komkommer

Komkommer is een verfrissende en knapperige groente die bekend staat om zijn hoge vochtgehalte en subtiele smaak. Het behoort tot de familie van meloenen en courgettes en wordt wereldwijd veel gegeten vanwege zijn verfrissende eigenschappen. Het vruchtvlees is lichtzoet met een milde smaak en een knapperige textuur.

Komkommers kunnen rauw worden gegeten en worden vaak toegevoegd aan salades, sandwiches, wraps en bijgerechten. Ze bieden een heerlijke frisheid en helpen om gerechten licht en knapperig te maken. 

Naast hun verfrissende smaak zijn komkommers ook rijk aan water en bevatten ze weinig calorieën. Ze zijn een goede bron van vocht en kunnen helpen bij hydratatie. Komkommers bevatten ook voedingsstoffen zoals vitamine K, vitamine C en vezels, wat bijdraagt aan een gezond dieet.

Tonijn

Tonijn geeft deze stamppot komkommer wat extra smaak. Het vlees heeft een karakteristieke smaak en een rijke, volle textuur. Tonijn wordt zowel rauw als gekookt of gebakken gegeten en wordt vaak gebruikt in sushi, sashimi, salades en gegrilde gerechten.

Tonijn is niet alleen geliefd vanwege zijn smaak, maar het is ook een voedzame vis. Het is een goede bron van eiwitten, omega-3-vetzuren, vitamine D en verschillende mineralen. Het eten van tonijn kan bijdragen aan een gezond dieet en heeft voordelen voor de hartgezondheid, de hersenfunctie en het immuunsysteem.

Recept komkommer stamppot met tonijn

Heb je zin om deze frisse stamppot te proeven? Volg de onderstaande stappen en geniet van een heerlijke zomerse maaltijd. 

Stap 1

Kook de voorgekookte aardappelschijfjes nog 10 minuten tot ze gaar zijn.

Stap 2

Giet de aardappelschijfjes af en stamp ze, samen met de uitgelekte tonijn, fijn. 

Stap 3

Zet de stamppot 15 minuten in de koelkast. Kook ondertussen de eieren hard, pel ze en en snijd ze in parten.

Stap 4

Hak de bieslook fijn. Was en halveer de komkommer over de lengte, verwijder de zaadlijst en snijd in dunne plakken.

Stap 5

Was en halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd in halve ringen. Was de lente-uien. Snijd 1 centimeter van het groen aan de bovenzijde af en gooi weg. Snijd de rest in dunne ringen.

Stap 6

Halveer vervolgens ook de olijven. Pak de koude stamppot tonijn uit de koelkast en meng de mayonaise, groenten, zilveruitjes en de olijven erdoor.

Stap 7

Breng de stamppot op smaak met zout en peper.

Stap 8

Meng tot slot de rucola erdoor en garneer de koude stamppot tonijn met de gekookte eieren.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Eet je liever geen vis of lust je geen tonijn? Dan kun je deze vervangen door veganistische tonijn of bijvoorbeeld kikkererwten of tofu. 

Meer zomerse stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten? Deze gerechten doen het ook goed op warme dagen:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie

Heb je zelf een lekker recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

2 zakken voorgekookte aardappelschijfjes
2 blikken tonijn op olie
4 eieren
¼ bos bieslook
1 komkommer
2 rode puntpaprika’s
4 lente-uitjes
4 el zilveruitjes
4 el groene olijven
75 g rucola
6 el mayonaise
zout en peper