Stamppot prei met ei

Stamppot prei met ei

Stamppot prei met ei: comfortfood op z’n best! Heerlijk recept voor een romige stamppot met zachte prei en hardgekookte eieren. Perfect voor koude dagen!

Prei

Prei is een langwerpige groente met witte en lichtgroene stengels. De stengels eindigen in donkergroene bladeren. Prei heeft een milde, ui-achtige smaak met een subtiele zoetheid. De textuur is knapperig wanneer rauw en zacht wanneer gekookt.

Prei is rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine K, kalium en vezels. Het is ook een goede bron van prebiotica, die de darmgezondheid bevorderen.

De milde, ui-achtige smaak van prei combineert perfect met aardappelpuree en dat maakt het perfect voor stamppot.

Ei

Wat deze preistamppot extra smakelijk maakt, is de toevoeging van ei. Eieren zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze zijn een goede bron van choline, die belangrijk is voor de hersenontwikkeling.

In stamppot prei worden eieren meestal hardgekookt. Dit geeft de stamppot een stevige bite en een klassieke smaak. Je kunt de eieren ook pocheren of bakken voor een andere textuur.

Recept stamppot prei met ei

Wil je deze stamppot prei met ei graag zelf eens proberen? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Spoel ze af in een vergiet en zet ze op in een pan met water. Breng aan de kook en kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar.

Stap 2

Was de prei goed. Snijd de witte en lichtgroene stengel van de prei in dunne ringen. De donkere groene uiteinden kun je weggooien. Smelt de helft van de boter (25 g) in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de prei in circa 10 minuten zacht en glazig. Voeg indien gewenst het kerriepoeder toe en bak dit nog 1 minuut mee. Blus de pan af met een scheutje melk en breng op smaak met peper en zout. Laat de prei op laag vuur afgedekt 5 minuten stoven.

Stap 3

Kook de eieren in circa 8 minuten hard. Pel de eieren en snijd ze in plakjes.

Stap 4

Giet de aardappelen af en stamp ze met de rest van de boter (25 g) en de roomkaas tot een puree. Voeg nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe. Meng de prei met de aardappelpuree.

Verdeel de stamppot over 4 borden. Leg op elke portie stamppot een paar plakjes ei.

Eet smakelijk!

Lekker varieren

Dit is een smakelijk basisrecept, maar je kunt de stamppot nog lekkerder maken door bepaalde kruiden of andere extra’s toe te voegen. Dit zijn een paar smakelijke opties:

  • Ei: Vervang de hardgekookte eieren door gebakken eieren, een omelet of kwarteleitjes.
  • Kaas: Voeg geraspte kaas toe aan de stamppot voor extra smaak.
  • Kruiden: Experimenteer met andere kruiden, zoals knoflookpoeder, paprikapoeder of currypoeder.
  • Noten: Voeg gehakte noten toe aan de stamppot voor extra bite.
  • Zaadjes: Strooi wat pompoenpitten, zonnebloempitten of sesamzaadjes over de stamppot.

Eet vaker stamppot!

En, smaakt deze stamppot naar meer? Op deze website delen we nog veel meer lekkere stamppotrecepten die je eens moet proberen.

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten en op onze blog voor allerlei handige kooktips.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Stamppotbenodigdheden

Eet je graag stamppot en ben je op zoek naar fijne keukenspullen voor het maken van je volgende stamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotbenodigdheden!

Kijk voor meer tips in onze stamppot shop.

Advertentie

800 gram aardappelen
600 gram prei
4 eieren
125 gram roomkaas (naturel of met een smaakje)
1 el kerriepoeder
1 tl nootmuskaat
Peper en zout naar smaak
50 gram boter
1 scheut melk