Stamppot boerenkool met brie

Stamppot boerenkool met brie

Boerenkoolstamppot, maar dan anders? Deze stamppot boerenkool met brie is een ware smaakexplosie en een feestje om op tafel te zetten!

Boerenkool

Boerenkool is een bladgroente met een stevige structuur en een aardse, licht bittere smaak. De groente zit boordevol voedingsstoffen en is perfect voor stamppot. De aardse smaak combineert perfect met de romige aardappelpuree en de zoute rookworst of gehaktballetjes. De stevige bladeren zorgen voor een beetje bite in de stamppot, waardoor het gerecht niet te saai wordt. Boerenkool is bovendien erg makkelijk te bereiden en op verschillende manieren toe te voegen aan stamppot.

Brie

Brie, een zachte, romige kaas met witte schimmelkorst, is een perfecte toevoeging aan stamppot boerenkool. De milde, nootachtige smaak met zilte ondertoon combineert perfect met de aardse boerenkool. De fluweelzachte, smeuïge textuur contrasteert heerlijk met de stevige kool en maakt de stamppot extra romig en luchtig.

Deze bijzondere kaas geeft de stamppot een luxe uitstraling en is heerlijk om te delen. Je kunt de brie op verschillende manieren toevoegen: als plak op elke portie, verkruimeld over de stamppot of gemengd door de aardappelpuree. Probeer het eens en ervaar hoe brie stamppot boerenkool extra lekker en smaakvol maakt!

Recept stamppot boerenkool met brie

Ben je nieuwsgierig naar deze stamppot boerenkool met brie en wil je hem graag eens proeven? Volg de onderstaande stappen en je maaltijd staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Spoel ze af in een vergiet en zet ze op in een pan met water. Breng aan de kook en kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar.

Stap 2

Maak de boerenkool schoon. Verwijder de harde stelen en snijd de bladeren in repen. Was de boerenkool goed in een vergiet. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Smelt de helft van de boter (25 g) in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook hierin 5 minuten aan, totdat ze zacht en glazig zijn.

Voeg de boerenkool toe aan de pan en bak deze circa 5 minuten mee, totdat de boerenkool geslonken is.

Blus de pan af met 100 ml water en voeg naar smaak peper en zout toe. Laat de boerenkool op laag vuur afgedekt 10 minuten stoven.

Stap 3

Giet de aardappelen af en stamp ze met de rest van de boter (25 g) en de melk tot een puree. Breng op smaak met peper en zout. Meng het boerenkoolmengsel met de aardappelpuree.

Verdeel de stamppot over 4 borden. Leg op elke portie stamppot een plak brie. Garneer, indien gewenst, met geroosterde walnoten en grove mosterd.

Eet smakelijk!

Extra tips

  • Je kunt ook andere wintergroenten toevoegen aan de stamppot, zoals wortel of pastinaak.
  • Serveer de stamppot met een frisse salade van veldsla en radijsjes.
  • Voor extra smaak kun je een scheutje witte wijn of bouillon toevoegen aan de boerenkool tijdens het stoven.
  • Restjes stamppot kun je goed afgedekt in de koelkast bewaren en binnen 2 dagen opwarmen.

Meer smakelijke stamppotten

Smaakt deze stamppot naar meer? Dat komt goed uit, want op deze website vind je nog veel meer smakelijke stamppotrecepten. Proef deze ook eens:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten en op onze blog voor allerlei handige kooktips.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Stamppotbenodigdheden

Eet je graag stamppot en ben je op zoek naar fijne keukenspullen voor het maken van je volgende stamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotbenodigdheden!

Kijk voor meer tips in onze stamppot shop.

Advertentie

1 kilo aardappelen
600 gram boerenkool
1 ui
2 tenen knoflook
150 gram brie
100 ml melk
50 gram boter
Peper en zout naar smaak
100 gram geroosterde walnoten
1 el grove mosterd