Prei stamppot met zalm

Prei stamppot met zalm

Deze prei stamppot met zalm is een stamppot die net even anders is en erg lekker! De romige stamppot combineert perfect met de zoute zalm. Eet smakelijk!

Prei

Prei is een langwerpige, groene groente die behoort tot de lookfamilie. Het is een veelzijdige groente die zowel rauw als gekookt gegeten kan worden. Prei heeft een milde, ui-achtige smaak met een lichte zoetheid. De witte stengel is zacht en sappig, terwijl de groene bladeren een iets stevigere bite hebben.

Prei is rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine K, kalium en vezels. De groente is ook een goede bron van antioxidanten.

Prei is een perfect ingrediënt voor stamppot vanwege de unieke smaak en textuur. De witte stengel smelt in de stamppot, terwijl de groene bladeren zorgen voor een subtiele bite.

Zalm

Zalm is een vette vis die bekend staat om zijn heerlijke smaak en gezondheidsvoordelen. De vis heeft een milde, roze kleur en een fluweelzachte textuur. De smaak is subtiel zoet met een lichte zilte ondertoon.

Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor het hart, de hersenen en de ogen. De vis bevat ook vitamine D, die belangrijk is voor de botten en het immuunsysteem. Daarnaast is zalm een goede bron van eiwitten en andere voedingsstoffen, zoals vitamine B12, selenium en fosfor.

De smaak van zalm combineert perfect met de aardappelen en andere ingrediënten in stamppot. De vis voegt een rijke, hartige smaak toe aan het gerecht.

Recept prei stamppot met zalm

Wil je onze prei stamppot met zalm graag eens proberen? Volg dan de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Spoel ze af in een vergiet en zet ze op in een pan met water. Breng aan de kook en kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar.

Stap 2

Maak de prei schoon. Snijd de witte en lichtgroene delen van de prei in ringen. Was de prei goed in een vergiet. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Stap 3

Smelt de helft van de boter (25 g) in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook hierin 5 minuten aan, totdat ze zacht en glazig zijn.

Voeg de prei toe aan de pan en bak deze circa 10 minuten mee, totdat de prei zacht is geworden

Blus de pan af met 100 ml water en voeg de gedroogde tijm toe. Laat de prei op laag vuur afgedekt 10 minuten stoven.

Stap 4

Snijd de zalmfilet in stukken. Besprenkel de zalm met citroensap en breng op smaak met peper en zout.

Verhit een grillpan of koekenpan op mediumhoogte. Gril de zalm in circa 4 minuten per kant, of totdat deze gaar is.

Stap 5

Giet de aardappelen af en stamp ze met de rest van de boter (25 g) en de room tot een puree. Breng op smaak met peper en zout. Meng de prei met de aardappelpuree.

Serveer de stamppot met de gebakken zalm. Garneer met geraspte kaas en verse peterselie (optioneel).

Eet smakelijk!

Lekker variëren

Dit is het basisrecept voor prei stamppot met zalm, maar je kunt het nog lekkerder maken door wat variatie aan te brengen. Probeer ook dit eens:

  • Voeg andere groenten toe aan de stamppot, zoals wortel of pastinaak.
  • Serveer de stamppot met een frisse salade.
  • Voor extra smaak kun je een scheutje witte wijn of bouillon toevoegen aan de prei tijdens het stoven.

Eet vaker stamppot

Smaakt deze stamppot naar meer? Onze website staat vol met lekkere stamppotgerechten! Wat dacht je van deze recepten:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten en op onze blog voor allerlei handige kooktips.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Stamppotbenodigdheden

Eet je graag stamppot en ben je op zoek naar fijne keukenspullen voor het maken van je volgende stamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotbenodigdheden!

Kijk voor meer tips in onze stamppot shop.

Advertentie

1 kg aardappelen
500 g prei
1 ui
2 tenen knoflook
400 g zalmfilet
1 tl gedroogde tijm
1 el citroensap
150 ml room
50 g boter
Peper en zout naar smaak
100 g geraspte kaas (optioneel)
Verse peterselie (optioneel)