Zomerstamppot met ijsbergsla en boerenkaas

Stamppot ijsbergsla met boerenkaas: een heerlijke zomerstamppot

Heb je zin in een frisse zomerstamppot? Dit stamppot ijsbergsla met boerenkaas is lekker fris heeft een fijne bite. Eet smakelijk!

Over deze zomerstamppot

Deze zomerstamppot is een heerlijke variatie op de bekende rauwe andijviestamppot. Het voordeel van ijsbergsla is echter dat de blaadjes lekker knapperig blijven. De boerenkaas zorgt voor een fijne ‘bite’. Zie jij jezelf al zitten op je balkonnetje of terras? Wat lekkers te drinken erbij en genieten maar!

IJsbergsla

IJsbergsla is een knapperige en verfrissende slasoort die bekend staat om zijn lichte smaak en knapperige textuur. Het heeft zijn naam te danken aan de manier waarop de bladeren in compacte lagen op elkaar gestapeld zijn, vergelijkbaar met een ijsberg.

De bladeren van ijsbergsla zijn knapperig en stevig, en hebben een neutrale smaak. Hierdoor is ijsbergsla een veelzijdige groente die goed samengaat met verschillende ingrediënten en dressings. Het wordt vaak gebruikt in salades, sandwiches, wraps en als knapperige topping voor hamburgers. En in dit recept gebruiken we ijsbergsla voor de stamppot.

Naast de verfrissende smaak is ijsbergsla ook nog eens heel gezond. Het bevat voedingsstoffen zoals vitamine K, vitamine C, foliumzuur en vezels. Het is een caloriearme groente en een goede bron van vocht, wat bijdraagt aan een gezonde hydratatie.

Bij het kopen van ijsbergsla is het belangrijk om op de versheid te letten. Kies voor stevige en knapperige bladeren zonder bruine of verlepte plekken. IJsbergsla kan het beste in de koelkast bewaard worden.

Recept stamppot ijsbergsla met boerenkaas

Heb je zin om deze lekkere zomerse stamppot te maken? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met een klein beetje zout in 15 min. gaar. Giet af en vang het kookvocht op. Stamp met wat kookvocht tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Stap 2 

Meng er 2 geperste teentjes knoflook en 1 eetlepel kerriepoeder door.

Stap 3 

Snijd de kaas in kleine blokjes. Verdeel de krop ijsbergsla in vieren, verwijder de stronken en snijd de bladeren in smalle reepjes.

Stap 4 

Schep de slareepjes door de puree en laat het geheel al roerend goed warm worden. Voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe.

Stap 5 

Neem de pan van de warmtebron en schep de kaasblokjes erdoor. Bestrooi het gerecht met de gebakken uitjes.

Eet smakelijk!

Variatie

Wil je deze zomerstamppot nou extra fris laten smaken? Voeg er dan nog witte druiven of partjes mandarijn aan toe. Ook gegarandeerd een succes bij (kleine) kinderen! 

Meer lekkere zomerstamppotten

Wil je vaker stamppot eten? Ook in de zomer is dit een smakelijk en gezond gerecht! Dit zijn een paar van onze favoriete zomerstamppotten:

Kijk op deze pagina voor al onze recepten.

Heb je zelf ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg aardappelen
1 krop ijsbergsla
250 gram boerenkaas
2 teentjes knoflook
1 eetlepel kerriepoeder
50 gram gebakken uitjes
Peper en zout