Recept stamppot andijvie met tomaat & nootmuskaat

Ouderwets gezond met een moderne twist! Dit recept stamppot andijvie zorgt voor een eigentijdse smaak met toevoeging van smaakvolle tomaten en nootmuskaat.

Andijvie

Andijvie is ontzettend populair in de Nederlandse keuken. Niet gek, want het is betaalbaar en heel gezond! De bladgroente is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine K, calcium, ijzer en vezels. Het is een veelzijdige groente, je kunt het rauw eten, maar ook wokken, stomen of koken. Andijvie is een van de meest populaire groentes voor stamppot, je kunt het er zo doorheen roeren. 

Recept stamppot andijvie met tomaat & nootmuskaat

Zin in een bekende stamppot met een twist? Dan moet je zeker deze stamppot andijvie met tomaat proeven. Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Schil de aardappels, snijd ze in kleinere stukken en kook ze in een flinke bodem water met het zout in 25 minuten gaar.

Stap 2

In de tussentijd braad je de spekreepjes in een flinke scheut braadboter zo’n 5 minuten op een middelhoog vuur.

Stap 3

Kerf een kruis in de tomaten, leg ze een paar minuten in heet water en haal het velletje eraf. De tomaten snijd je in blokjes.

Stap 4

Voeg deze tomatenstukjes en de geperste of fijngesneden teentjes knoflook toe aan de spekreepjes en laat het nog eens 5 minuten zacht sudderen.

Zorg dat de knoflook niet bruin bakt, dat geeft een minder fijne smaak aan de stamppot. Zeef de jus en zet zowel de jus als de spekjes/tomaatjes afgedekt weg.

Stap 5

Giet de aardappelen af, vang wat kookvocht op en stamp ze grof. Maak het eventueel smeuïger met het opgevangen kookvocht. Schep de andijvie en het spekjes/tomatenmengsel door de puree. Sprenkel de verse nootmuskaat eroverheen en serveer. 

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Je kunt de spekjes vervangen met een vegetarische versie. 

Meer andijviestamppot!

Wil je vaker andijviestamppot eten? Je kunt op deze website meer lekkere varianten vinden van deze smakelijke stamppot. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Kijk op deze pagina voor al onze recepten. 

Heb je zelf ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg andijvie
1 kg aardappels
200 g spekreepjes
2 tomaten
2 teentjes knoflook
boter
50 ml melk
nootmuskaat
zout en peper naar smaak