andijviestamppot

Vegetarische andijviestamppot recept

Deze vegetarische andijviestamppot is makkelijk om te maken, gezond, diervriendelijk en ook nog eens erg lekker!

Andijvie

Andijvie is rijk aan vitamine A en C en de mineralen calcium, ijzer en kalium. Daarnaast bevat deze groente vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten. In Nederland is andijvie van maart tot december beschikbaar. Door deze andijviestamppot dus in deze periode te eten, draag je een behoorlijk steentje bij aan een beter milieu. Volledig zonder schuldgevoelens genieten dus! 

Recept vegetarische andijviestamppot

Wil je deze vegetarische andijviestamppot graag eens proeven? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelen afgedekt in 20 minuten gaar.

Stap 2

Snipper de uien. Verhit de olie in een koekenpan, voeg de ui toe en pers de knoflook erboven. Fruit de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur.

Stap 3

Voeg het vegetarisch gehakt toe aan de knoflook en de ui en bak mee. Roer de gehaktkruiden en wijn erdoor en breng op smaak met peper. Laat op laag vuur 3 minuten sudderen.

Stap 4

Kook ondertussen de andijvie in een ruime pan in 5 minuten gaar. Giet af en laat uitlekken in een vergiet. Duw met de achterkant van een lepel zo veel mogelijk vocht eruit.

Stap 5

Verwarm de melk en giet de aardappelen af. Schenk de melk bij de aardappelen en stamp ze fijn. Schep vervolgens de andijvie door de puree. Verdeel de andijviestamppot over de borden en serveer met het gehakt.

Liever veganistisch?

Eet je liever helemaal geen dierlijke producten? Dan kun je de melk vervangen door een plantaardige variant (bijvoorbeeld amandelmelk of havermelk) of tijdens het afgieten van de aardappelen of de andijvie wat kookwater opvangen en dit gebruiken. 

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten? Op deze website vind je veel lekkere vegetarische stamppotrecepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Kijk op deze pagina voor meer receptinspiratie

Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg kruimige aardappel
600 g gesneden andijvie
300 g Quorn fijngehakt
3 uien
2 el arachideolie
1 teen knoflook
3 tl gehaktkruiden
100 ml droge witte wijn
200 ml halfvolle melk