Ben jij een creatieveling in de keuken en bedenk je het liefst zelf je gerechten? Dan loop je er waarschijnlijk geregeld tegenaan dat je niet goed weet welke stamppot hoeveelheden, ofwel: de hoeveel van alle ingrediënten, je nodig hebt. Ook wij vinden dit soms nog lastig. Daarom hebben we in dit artikel een overzicht gemaakt van de ingrediënten, inclusief richtlijnen voor de juiste hoeveelheden, die in veel stamppotten worden gebruikt. Vanaf nu wordt het dus nog eenvoudiger om zelf je eigen stamppot samen te stellen.
Aardappels
Wanneer je een stamppot maakt met aardappelen als basis, dan dien je altijd uit te gaan van ongeschilde en ongekookte aardappels. Om de aardappelen goed te kunnen stampen wordt geadviseerd om kruimige aardappels te gebruiken.
Uiteraard is het ook mogelijk om zoete aardappelen te gebruiken. Deze bevatten een stuk meer vezels dan gewone aardappels. Dit zorgt er onder andere voor dat je bloedsuikerspiegel langzamer stijgt. Hierdoor heb je bijvoorbeeld langer een voldaan gevoel. Bovendien zijn de gezonde voedingsvezels uit zoete aardappel erg goed voor je spijsvertering.
Richtlijn stamppot hoeveelheden aardappels
Het advies is om 250 gram aardappelen te gebruiken voor een gemiddelde eter.
Groenten
Van groenten kun je eigenlijk nooit te veel gebruiken. Het voedingscentrum adviseert echter om minimaal 250 gram groente per persoon per dag te eten. Doordat bij stamppot de basis vaak aardappelen zijn, hangt het van het soort groente af hoeveel je er nog bij kunt doen.
Andijvie
Wanneer je andijvie opwarmt, slinkt het enorm. Gemiddeld wordt er 500 gram panklare andijvie per 1 kilo aardappels gebruikt. Dit komt neer op 125 gram per persoon. Heb je andijvie uit eigen moestuin, maak deze dan schoon en weeg de juiste hoeveelheid af.
Wortels
Wortels worden in stamppotten met name gebruikt voor hutspot. Bij 1 kilo aardappelen adviseren we om 600 gram gesneden wortels te gebruiken.
Uien
Dit is heel persoonlijk. Wij zelf gebruiken meestal 1 of 2 uien. Wil je graag hutspot maken? Dan raden we aan om 400 gram gesneden uien per 1 kilo aardappels te gebruiken.
Boerenkool
Bij 1 kilo aardappelen heb je ongeveer 500 gram boerenkool nodig.
Hoeveelheid overige groenten
Naast andijviestamppot, boerenkool en hutspot kun je natuurlijk veel meer stamppotten bedenken. Geschikte stamppotgroenten zijn onder andere tuinbonen, courgette, aubergines, cherry tomaten, rode bieten, rode kool, broccoli, bloemkool en pastinaak.
Ga bij overige groenten uit van ongeveer 200 gram groenten per 250 gram aardappels.
Vlees of vegetarische vleesvervangers
De hoeveelheid vlees spreekt meestal wel voor zich. Vaak wordt vlees per 1, 2 of 4 stuks verpakt. Wil je rookworst toevoegen? Deel de worst dan gewoon door het aantal personen dat mee eet.
Bij vleessoorten zoals gehakt adviseren we zo’n 250 gram gehakt per 2 personen.
Kaas
In sommige stamppotten is het lekker om kaas toe te voegen. De richtlijn is 20 gram geraspte kaas per persoon.
Hopelijk is het aan de hand van ons stamppot hoeveelheden advies voortaan makkelijker om je eigen stamppot te maken. Heb jij op basis van bovenstaande richtlijnen een lekker recept gecreëerd? Dan zouden we het leuk vinden als je dit stamppotrecept met ons deelt via social media of via stamppotmaandag@gmail.com. Eet smakelijk!