stamppot hoeveelheden

Stamppot uit de losse pols: deze hoeveelheden heb je nodig

Ben jij een creatieveling in de keuken en bedenk je het liefst zelf je gerechten? Dan loop je er waarschijnlijk geregeld tegenaan dat je niet goed weet welke stamppot hoeveelheden, ofwel: de hoeveel van alle ingrediƫnten, je nodig hebt. Ook wij vinden dit soms nog lastig. Daarom hebben we in dit artikel een overzicht gemaakt van de ingrediƫnten, inclusief richtlijnen voor de juiste hoeveelheden, die in veel stamppotten worden gebruikt. Vanaf nu wordt het dus nog eenvoudiger om zelf je eigen stamppot samen te stellen.

Aardappels

Wanneer je een stamppot maakt met aardappelen als basis, dan dien je altijd uit te gaan van ongeschilde en ongekookte aardappels. Om de aardappelen goed te kunnen stampen wordt geadviseerd om kruimige aardappels te gebruiken.

Uiteraard is het ook mogelijk om zoete aardappelen te gebruiken. Deze bevatten een stuk meer vezels dan gewone aardappels. Dit zorgt er onder andere voor dat je bloedsuikerspiegel langzamer stijgt. Hierdoor heb je bijvoorbeeld langer een voldaan gevoel. Bovendien zijn de gezonde voedingsvezels uit zoete aardappel erg goed voor je spijsvertering.

Richtlijn stamppot hoeveelheden aardappels

Hoeveel aardappelen heb je per persoon nodig voor een stamppot? Het advies is om 250 gram aardappelen per persoon voor een stamppot te gebruiken. Deze hoeveelheid is perfect voor een gemiddelde eter.

Groenten

Van groenten kun je eigenlijk nooit te veel gebruiken. Het voedingscentrum adviseert echter om minimaal 250 gram groente per persoon per dag te eten. Doordat bij stamppot de basis vaak aardappelen zijn, hangt het van het soort groente af hoeveel je er nog bij kunt doen. Daarnaast moet de verhouding van de groente en de aardappelen ook kloppen.

Hieronder een overzicht met de meest voorkomende stamppotgroente en de hoeveelheid die je nodig hebt per kilo aardappelen.

Andijvie

Wanneer je andijvie opwarmt, slinkt het enorm. Voor een stamppot wordt er gemiddeld 500 gram panklare andijvie per 1 kilo aardappels gebruikt. Dit komt neer op 125 gram per persoon. Heb je andijvie uit eigen moestuin, maak deze dan eerst schoon en weeg dan de juiste hoeveelheid af.

Bekijk hier ons recept voor een heerlijke stamppot andijvie.

Wortels

Wortels worden in stamppotten met name gebruikt voor hutspot. Bij 1 kilo aardappelen adviseren we om 600 gram gesneden wortels te gebruiken.

Bekijk hier ons recept voor een bijzondere hutspot met zoete aardappel.

Uien

De hoeveelheid uien die je gebruikt voor een stamppot is heel persoonlijk. Wij zelf gebruiken meestal 1 of 2 middelgrote uien. Wil je graag hutspot maken? Dan raden we aan om 400 gram gesneden uien per 1 kilo aardappels te gebruiken.

Boerenkool

Stamppot boerenkool is in de winter niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Bij 1 kilo aardappelen heb je ongeveer 500 gram boerenkool nodig.

Bekijk hier ons basisrecept voor stamppot boerenkool.

Hoeveelheid overige groenten

Naast andijviestamppot, boerenkool en hutspot kun je natuurlijk veel meer stamppotten bedenken. Geschikte stamppotgroenten zijn onder andere tuinbonen, courgette, aubergines, cherry tomaten, rode bieten, rode kool, broccoli, bloemkool en pastinaak.

Ga bij overige groenten uit van ongeveer 200 gram groenten per 250 gram aardappels.

Vlees of vegetarische vleesvervangers

De hoeveelheid vlees die je gebruikt voor een stamppot spreekt meestal wel voor zich. Vaak wordt vlees per 1, 2 of 4 stuks verpakt. Wil je rookworst toevoegen? Een rookworst is meestal meer dan genoeg voor twee of drie personen. Deel de worst gewoon door het aantal personen dat mee eet.

Bij vleessoorten zoals gehakt adviseren we zo’n 250 gram gehakt per 2 personen, dus 125 gram per persoon.

Kaas

In sommige stamppotten is het lekker om kaas toe te voegen. Hou 20 gram geraspte kaas per persoon aan als richtlijn, dan wordt het niet te overheersend.

Hopelijk is het aan de hand van ons stamppot hoeveelheden advies voortaan makkelijker om je eigen stamppot te maken. Heb jij op basis van bovenstaande richtlijnen een lekker recept gecreƫerd? Dan zouden we het leuk vinden als je dit stamppotrecept met ons deelt via social media of via stamppotmaandag@gmail.com. Eet smakelijk!

Advertentie
10 lekkere boerenkool recepten

10 lekkere boerenkool recepten

Boerenkool is niet alleen erg gezond (hallo superfood!) maar ook nog eens erg lekker Ć©n veelzijdig. Dit zijn de lekkerste…
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…