Oliebollen

Het recept van deze week is anders dan normaal: geen stamppot, maar oliebollen! Oud en nieuw is namelijk niet hetzelfde zonder deze vette bollen en ook wij vinden ze heerlijk. Je kunt ze natuurlijk bij een oliebollenkraam gaan halen of een pakket kopen waardoor ze makkelijk zelf te maken zijn, maar ze helemaal zelf maken is toch echt wel het lekkerste. Hieronder staat het recept dat wij al jarenlang trouw gebruiken. En geloof ons, ze zijn heerlijk!

Jan Wijbe vindt rozijnen in zijn oliebollen lekker, maar als je daar net als Arthur niet van houdt, kun je ze ook weglaten!

Dit recept is voor ongeveer 30 oliebollen.

Ingrediënten

  • 750 gram bloem
  • 750 milliliter melk
  • 30 gram verse gist (of 10 gram gedroogde gist)
  • 2 eieren
  • 35 gram roomboter
  • 3 theelepels basterdsuiker
  • 300 gram rozijnen
  • 1 eetlepel zout
  • poedersuiker

Stap 1

Begin met het verwarmen van de melk in een pannetje, ongeveer tot kamertemperatuur. Tijdens het opwarmen kun je alvast de roomboter in een pan of in een bakje in de magnetron smelten. Wel de rozijnen kort in lauwwarm water en dep ze daarna droog met een stukje keukenpapier.

Stap 2

Meng de gist en de basterdsuiker met een scheutje melk tot een geheel en doe dit samen met de bloem en het zout in een kom. Giet al roerend steeds een beetje melk bij het mengsel tot het een glad geheel is.

Stap 3

Breek de eieren en roer deze net zo lang door het mengsel tot ze opgenomen zijn. Voeg hierna de gesmolten roomboter toe. Meng nu eventueel de rozijnen geheel. Pak er een (schone!) emmer bij en doe hier het beslag in. Dek deze af met een (warme) vochtige theedoek. Laat de emmer een uurtje staan op een warme plek.

Stap 4

Verwarm een grote pan met olie tot 160 ⁰C. Houd twee lepels in de hete olie en schep daarna met de lepels een bolletje beslag uit de emmer. Laat ze voorzichtig in de olie glijden, zodat het niet te veel spettert. Zorg dat alle kanten even bruin worden, draai ze dus soms om door er met een lepel tegenaan te duwen. Doe niet teveel oliebollen tegelijk in de pan, de bollen moeten ruimte hebben om te drijven.

Stap 5

Zodra de bollen egaal bruin zijn kun je ze met een schuimspaan uit de pan scheppen. Laat ze even uitdruppen boven de pan en leg ze daarna in een met keukenpapier bedekte schaal. Laat de bollen even afkoelen en bestrooi ze dan met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Tags
WK Stampen

WK Stampen

We willen jullie als liefhebbers van koken en stamppotten graag wijzen op het WK snert- en stamppotkoken 2017! Op vrijdag…
De stamppot van El Salvador

De stamppot van El Salvador

In deze rubriek lichten we steeds een traditioneel gerecht van een ander land wat wij bezocht hebben uit. Deze keer…
Waarom eten we stamppot in de winter

Waarom eten we stamppot in de winter

De afgelopen week is de temperatuur regelmatig onder nul geweest en het koude weer houdt nog wel even aan! Fijn…