pexels-halloween-stamppot-maandag

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest

Vandaag, op 31 oktober, wordt Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich op deze feestdag als griezelige personages en gaan langs de deuren, in de hoop een berg snoep te verzamelen. Maar ook veel volwassenen doen mee aan dit spannende feest. Het huis en de tuin versieren, zichzelf verkleden en heerlijke gerechten in het Halloween-thema bereiden. In dit blogartikel lees je wat Halloween precies inhoudt en waar het vandaan komt én je vindt er een aantal heerlijke stamppotrecepten met pompoen. Happy Halloween!

Wat is Halloween?

Halloween is een feestdag, die elk jaar valt op 31 oktober. Traditioneel wordt Halloween vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd. Maar ook in Europa, Australië, Oost-Azië en Latijns-Amerika wint het steeds meer aan populariteit. 

Tijdens Halloween verkleden kinderen zich en gaan ze, zodra het donker is, de straat op. Ze bellen aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes. Zodra er open wordt gedaan roepen ze ‘trick or treat!, waarbij de bewoner kan kiezen uit ‘slachtoffer van een plagerijtje worden’ (trick) of ‘iets lekkers geven’ (treat). 

Maar ook veel tieners en (jong) volwassenen kijken uit naar deze dag. Op (of rond) 31 oktober worden er namelijk veel halloweenfeesten georganiseerd.

Hoe is Halloween ontstaan?

De naam Halloween komt van ‘Hallow-e’en’, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen op 1 november. 

In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was een soort oudejaarsavond. Alle oogst was binnengehaald en de zaden voor het volgende jaar lagen klaar. Er was dus tijd en ruimte voor een vrije dag en dat mocht uiteraard worden gevierd!

Het ‘trick or treat’ stamt waarschijnlijk uit de 9e eeuw, toen op Allerzielen (2 november) Frankische en Engelse christenen in oude kleding en vodden in de dorpen rondgingen om te bedelen om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen. 

In de Verenigde Staten werd het feest pas in de 19e eeuw populair, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In deze tijd ontstond ook de bekend jack-o’-lantern, de uitgeholde pompoen die op een gezicht lijkt met een lichtje erin. Wereldwijd is dit het bekendste symbool van Halloween geworden.

Lange tijd was Halloween vooral een kinderfeest. Vanaf de jaren 1980 werd het ook steeds meer een feest voor volwassenen, waarbij de verkleedpartijen en het griezel aspect steeds belangrijker werden.  

Hoe kan ik mezelf en mijn huis versieren met Halloween?

Halloween draait om griezelen. Zowel jij als je huis en tuin dienen er dus griezelig uit te zien op 31 oktober, als je meedoet aan dit griezelfeest. Hieronder vind je wat inspiratie om zowel jezelf als je huis en tuin te versieren. 

Verkleedinspiratie Halloween

halloween-joker

Enge ‘Joker’ (volwassenen).

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 1

Psychopatische vrouwelijke clown (volwassenen)

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 2

Mannelijke psychopatische horror clown

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 3

Demonische clown (volwassenen)

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 4

Max Bersinger (volwassenen)

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 5

Vleermuis (kind)

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 6

Smiffys – Adams Family (kind)

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 7

Skelet (kind)

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 8

Vampier (kind)

Versierinspiratie Halloween

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 9

Halloween decoratieset bij Bol.com

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 10

Griezelige raamhangers

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 11

Halloween decoratie

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 12

Bron: Pinterest

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 13

Bron: Pinterest

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest 14

Bron: Pinterest

Wat kunnen we eten tijdens Halloween?

Pompoenen zijn hét kenmerk van Halloween. Je kunt er niet alleen hele toffe decoratie van maken, je kunt ze ook verwerken in je gerechten.

Bijvoorbeeld in een heerlijke stamppot. De pompoen kan in een stamppot verschillende rollen vervullen. Zo kan hij aardappelen vervangen, zoals bij de pompoenstamppot met groene kool, maar de groente kan ook een lekkere toevoeging zijn aan een standaard stamppot. Dit zie je terug in de pompoenstamppot met geitenkaas, of in de stamppot met pompoen met chorizo.

Deel jij jouw stamppotcreaties met ons op Facebook en Instagram met #pompoen, #stamppotmaandag en #stamppot? Recepten zijn ook altijd welkom via stamppotmaandag@gmail.com. Een hele fijne en griezelige Halloween gewenst!

Advertentie
Hoe kun je het beste stamppot opwarmen? Onze tips!

Hoe kun je het beste stamppot opwarmen? Onze tips!

Stamppot opwarmen zonder verlies van smaak: ontdek de beste manieren om stamppot op te warmen en de smaak te behouden.…
Stamppotten invriezen: zo doe je dat!

Stamppotten invriezen: zo doe je dat!

Heb je te veel stamppot gemaakt? Stamppotten invriezen is makkelijk en handig! In deze blog lees je hoe je het…
Lentestamppot: Top 10 lekkerste stamppotten voor in de lente

Lentestamppot: Top 10 lekkerste stamppotten voor in de lente

Stamppot alleen voor in de winter? Echt niet! Wat dacht je van een smeuïge lentestamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotten…