pompoenstamppot-groene-kool

Pompoenstamppot met groene kool

Dit stamppotrecept is een lekkere twist op de traditionele stamppot. In dit recept vind je namelijk geen aardappelen, maar worden deze vervangen door pompoen; hét symbool van de herfst. Deze veelzijdige groente bevat van nature weinig calorieën, maar wel veel vezels. Ook zit pompoen boordevol vitamine C, vitamine E, ijzer en calcium. Daarnaast bevat deze herfstgroente het stofje bètacaroteen, wat je afweersysteem een boost geeft. Precíes wat we tijdens de herfstperiode zo goed kunnen gebruiken!

Pompoenstamppot – Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2

Schil de pompoen en schep de pitten en draden er met een lepel uit. Snijd de pompoen daarna in stukken en leg deze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Rooster de pompoenstukken 30 minuten in de oven.

Stap 3

Snijd de groene kool in dunne reepjes. Spoel de reepjes af onder de kraan en leg ze daarna in een schaal of pan. Giet wat kokend water over de groene kool. Bedek de pan of schaal daarna met een deksel en laat het 15 minuten staan.

Stap 4

Snipper de ui. Doe wat olijfolie in een pan en bak hierin de ui en de spekblokjes tot ze goudbruin zijn.

Stap 5

Wanneer de 30 minuten voorbij zijn, of de pompoen eerder gaar is, haal je de pompoen uit de oven en doe je de stukken in een pan. Voeg hierbij 2 eetlepels geklaarde roomboter toe. Voeg ook peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Pureer het geheel met een stamper of een keukenmachine.

Stap 6

Giet het overige water van de groene kool af en laat even uitlekken. Voeg daarna de kool, gebakken ui en spekblokjes toe aan de pompoenstamppot. Schep alles goed door elkaar. 

Eet smakelijk!

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie voor de herfst. Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

100 g Gerookte spekblokjes
5 Groene (Savooie) kool
1 Ui
4 tbsp Geklaarde roomboter
1 tsp Gemalen peper
5 tsp Zout
5 tsp Nootmuskaat