nationale-boerenkooldag-stamppotmaandag

Nationale Boerenkooldag: 24 oktober

Voor alles is tegenwoordig wel een dag; vaderdag, moederdag, broer- en zussendag, dierendag, dag van de leraar, dag van de leidster, de dag van de duurzaamheid, secretaressedag, wereld vegetarisme dag en ga nog maar even door. Maar wist je dat Boerenkooldag al sinds 1641 bestaat? Dat is dus best al wel een beetje lang!

In de volksmond wordt deze dag ook wel ‘Groene Koningsdag’ genoemd. En dat vinden wij meer dan terecht. In dit blogartikel lees je meer over dit Hollandse superfood én over Nationale Boerenkooldag. 

De geschiedenis van Nationale Boerenkooldag

Al honderden jaren worden er ‘boerenkooloogstfeesten’ gevierd. Met name in streken waar deze Hollandse groente van oudsher veel werd geteeld, zoals in Noord-Holland.

In 1641 wordt voor het eerst in een geschrift de term ‘Boerenkooldag’ genoemd. Hierin werd verwezen naar het verhaal van Jonkvrouw Geertruida van Staelre die in de nacht van 24 oktober een aantal stronken boerenkool uit het Spaanse legerkamp stal. Dit zorgde ervoor dat het boerenkooldorp Warmenhuizen stand kon houden.

In veel dorpen uit die streek wordt dit voorval jaarlijks op een bijzondere manier herdacht: de sterkste vrouw uit het dorp wordt in een berg boerenkool gelanceerd. Vroeger gebeurde dit met een paard, maar tegenwoordig gebeurt dit vaak met een motor of een elektrische fiets.

De Nationale Boerenkooldag zoals we hem nu nog kennen is waarschijnlijk ontstaan in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Om de burgers aan te laten sterken besloten een aantal boerenkoolburgemeesters om tijdens de start van het boerenkoolseizoen grote boerenkoolfeesten te houden.

De bevolking van het platteland kon tijdens deze feesten gratis boerenkool eten, waardoor ze de winter goed konden beginnen.

Tegenwoordig wordt Boerenkooldag op 24 oktober door het hele land gevierd. Overal vinden diverse boerenkool-activiteiten plaats. Denk aan boerenkoolmarkten, boerenkooldiners, en zelfs National Kale Sweater Day.

Nationale Boerenkooldag vieren

Nationale Boerenkooldag is natuurlijk de ideale gelegenheid om deze supergroente weer in huis te halen en heerlijk te genieten van bijvoorbeeld een ouderwetse boerenkoolstamppot met rookworst.

Bekijk hier ons basisrecept voor boerenkoolstamppot

Maar boerenkool is ook heel geschikt om door je smoothie, pasta, quiche, wraps of soep te doen. Daarnaast kun je boerenkool ook eten in de vorm van chips of gegrild als bijgerecht.

Het is ontzettend gezond, dus op 24 oktober kun je het met een gerust hart de hele dag door eten!

Kijk voor meer informatie over Nationale Boerenkooldag op de officiële website www.boerenkool.nl.

Boerenkool: een superfood van Hollandse bodem

Niet voor niks heeft de boerenkool een eigen dag. Deze groente is namelijk een echte superfood.

Boerenkool heeft bijvoorbeeld de volgende gezonde eigenschappen:

  • Het zit bomvol vitamine C, vitamine A, vitamine K en vitamine B6
  • Het bevat veel voedingsvezels
  • Het heeft een hoog ijzergehalte
  • Het beval veel krachtige antioxidanten
  • Het zit vol calcium 
  • Het bevat ontstekingsremmende stoffen

Door bovenstaande voordelen helpt boerenkool je onder andere bij het voorkomen van bloedarmoede, het beschermen tegen diverse soorten kanker, het ontwikkelen van gezonde botten, het verplaatsen van zuurstof naar de betreffende delen in je lichaam én het verbeteren van je immuunsysteem en dus je weerstand. 

Lees ook: Vorst over boerenkool is 10 keer lekkerder! Of toch niet?

Lekkere recepten met boerenkool

Nu je weet hoe gezond boerenkool is, wil je er ongetwijfeld mee aan de slag in de keuken. Op Stampotmaandag.nl staan diverse boerenkoolrecepten. Dit zijn onze favoriete recepten met boerenkool:

Boerenkool ovenschotel met peer en rookworst

Een heerlijke boerenkool ovenschotel die dankzij de toevoeging van peer geschikt is voor ieder jaargetijde.

Quiche van boerenkool

Wij zijn dol op quiche en laat boerenkool hier nou een perfecte groente voor zijn! Lekker te combineren met een kop soep of salade

Stamppot boerenkool met pastinaak, wortel en gehaktbal

Wil je eens iets anders proberen? Deze stamppot is een leuke variant op de standaard boerenkoolstamppot. De pastinaak en wortel geven het net een wat andere smaak en in plaats van de gebruikelijke rookworst serveer je de stamppot met een gehaktbal.

Eet smakelijk!

Weet jij al wat op Nationale Boerenkooldag gaat eten? Deel het met ons op social media via #stamppotmaandag en #nationaleboerenkooldag. Wil je een (boerenkool)recept delen, zodat wij die op onze website kunnen plaatsen? Leuk! Stuur gerust een mailtje met het recept én een foto naar stamppotmaandag@gmail.com.

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!