nationale-boerenkooldag-stamppotmaandag

Nationale Boerenkooldag – 24 oktober 2021

Voor alles is tegenwoordig wel een dag; vaderdag, moederdag, broer- en zussendag, dierendag, dag van de leraar, dag van de leidster, de dag van de duurzaamheid, secretaressedag, wereld vegetarisme dag en ga nog maar even door. Maar wist je dat Boerenkooldag al sinds 1641 bestaat? Dat is dus best al wel een beetje lang! In de volksmond wordt deze dag ook wel ‘Groene Koningsdag’ genoemd. En dat vinden wij meer dan terecht. In dit blogartikel lees je meer over dit Hollandse superfood én over Nationale Boerenkooldag. 

De geschiedenis van Nationale Boerenkooldag

Al honderden jaren worden er ‘boerenkooloogstfeesten’ gevierd. Met name in streken waar deze hollandse groente van oudsher veel werd geteeld, zoals in Noord-Holland.

In 1641 wordt voor het eerst in een geschrift de term ‘Boerenkooldag’ genoemd. Hierin werd verwezen naar het verhaal van Jonkvrouw Geertruida van Staelre die in de nacht van 24 oktober een aantal stronken boerenkool uit het Spaanse legerkamp stal. Dit zorgde ervoor dat het boerenkooldorp Warmenhuizen stand kon houden.

In veel dorpen uit die streek wordt dit voorval jaarlijks op een bijzondere manier herdacht: de sterkste vrouw uit het dorp wordt in een berg boerenkool gelanceerd. Vroeger gebeurde dit met een paard, maar tegenwoordig gebeurt dit vaak met een motor of een elektrische fiets.

De Nationale Boerenkooldag zoals we hem nu nog kennen is waarschijnlijk ontstaan in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Om de burgers aan te laten sterken besloten een aantal boerenkoolburgemeesters om tijdens de start van het boerenkoolseizoen grote boerenkoolfeesten te houden.

De bevolking van het platteland kon tijdens deze feesten gratis boerenkool eten, waardoor ze de winter goed konden beginnen.

Tegenwoordig wordt Boerenkooldag op 24 oktober door het hele land gevierd. Overal vinden diverse boerenkool-activiteiten plaats. Denk aan boerenkoolmarkten, boerenkooldiners, en zelfs National Kale Sweater Day.

Nationale Boerenkooldag 2021

Het is helaas onduidelijk of, waar en in welke vorm dit jaar Nationale Boerenkooldag wordt gevierd. De officiële website www.boerenkool.nl geeft hier op het moment van schrijven nog geen informatie over.

Maar hoe dan ook is Nationale Boerenkooldag een ideale gelegenheid om deze supergroente weer in huis te halen en heerlijk te genieten van bijvoorbeeld een ouderwetse boerenkoolstamppot met rookworst.

Maar boerenkool is ook heel geschikt om door je smoothie, pasta, quiche, wraps of soep te doen. Daarnaast kun je boerenkool ook eten in de vorm van chips of gegrild als bijgerecht.

Het is ontzettend gezond, dus op 24 oktober kun je het met een gerust hart de hele dag door eten!

Boerenkool: een superfood van Hollandse bodem

Niet voor niks heeft de boerenkool een eigen dag. Deze groente is namelijk een echte superfood.

Boerenkool heeft bijvoorbeeld de volgende gezonde eigenschappen:

  • Het zit bomvol vitamine C, vitamine A, vitamine K en vitamine B6
  • Het bevat veel voedingsvezels
  • Het heeft een hoog ijzergehalte
  • Het beval veel krachtige antioxidanten
  • Het zit vol calcium 
  • Het bevat ontstekingsremmende stoffen

Door bovenstaande voordelen helpt boerenkool je onder andere bij het voorkomen van bloedarmoede, het beschermen tegen diverse soorten kanker, het ontwikkelen van gezonde botten, het verplaatsen van zuurstof naar de betreffende delen in je lichaam én het verbeteren van je immuunsysteem en dus je weerstand. 

Stamppotrecepten met boerenkool

Nu je weet hoe gezond boerenkool is, wil je er ongetwijfeld mee aan de slag in de keuken.

Op Stampotmaandag.nl staan diverse boerenkoolrecepten. We zullen onze 3 favoriete recepten hieronder voor je uitlichten:

  1. Boerenkool ovenschotel met peer en rookworst
  2. Quiche van boerenkool
  3. Boerenkoolstamppot met wortel, pastinaak en gehaktbal

Weet jij al wat je op Nationale Boerenkooldag gaat eten? Deel het met ons op social media via #stamppotmaandag en #nationaleboerenkooldag. Wil je een (boerenkool)recept delen, zodat wij die op onze website kunnen plaatsen? Leuk! Stuur gerust een mailtje met het recept én een foto naar stamppotmaandag@gmail.com.

Leidens ontzet 2022: 3 dagen feest in Leiden

Op 3 oktober vindt jaarlijks het ‘Leidens ontzet’ plaats. Op deze dag wordt de bevrijding van de stad Leiden op…
8 budgettips om zo goedkoop mogelijk te koken

8 budgettips om zo goedkoop mogelijk te koken

De nieuwspagina’s staan de laatste tijd vol met schrijnende verhalen van mensen die het hoofd niet meer boven water kunnen…
Stamppot met spelletjes: 8 toffe spellentips

Stamppot met spelletjes: 8 toffe spellentips

Stamppot Maandag is jaren geleden ontstaan doordat wij, Arthur en Jan Wijbe, wekelijks op maandagavond met elkaar stamppot aten. Steeds…