Boerenkool stamppot met wortel

Boerenkool stamppot met wortel, pastinaak en gehaktbal

Grootmoeders boerenkoolstamppot, maar met gehaktballen in plaats van worst. En... met frisse, zoetzure Amsterdamse uien.

Stap 1

Doe het gehakt in een kom, meng het met ei en de laurier en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel in 4 gelijke porties en vorm hier met vochtige handen mooie ronde ballen van.

Stap 2

Verhit de boter in een koekenpan en bak de ballen op hoog vuur rondom goudbruin. Keer voorzichtig. Draai het vuur lager en laat de gehaktballen in 30 min. gaar worden. Keer regelmatig. Laat ondertussen de Amsterdamse uien uitlekken en halveer ze. Bak de laatste minuut mee.

Stap 3

Schil ondertussen de aardappelen, pastinaak en peen en snijd in gelijke stukken. Kook 20 min. in een grote pan water met zout. Kook de laatste 15 min. de boerenkool mee.

Stap 4

Laat de aardappel en groenten uitlekken en stamp met de pureestamper tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de stamppot en gehaktballen met Amsterdamse uien over 4 borden en serveer.

500 g half-om-halfgehakt
1 ei
2 tl gemalen laurier
25 g boter
1 potje Amsterdamse uien (340 g)
800 g kruimige aardappelen
400 g pastinaak
200 g winterpeen
300 g boerenkool
pureestamper

Close Menu