Vegetarische hete bliksem

Vegetarische hete bliksem

Ontdek ons smaakvolle recept voor een vegetarische hete bliksem. Dit is een hartverwarmende maaltijd boordevol groenten en verrukkelijke smaken.

Wat is hete bliksem?

Hete bliksem is een traditioneel Nederlands gerecht, meestal gemaakt van aardappelen, appels en uien. Deze ingrediënten worden samen gekookt tot een dikke puree of stoofpot. De naam “hete bliksem” verwijst naar de hete en snelle bereiding van dit gerecht (“hete”) en de plotselinge verandering van de aardappelen en appels (“bliksem”).

Vaak wordt het gekruid met zout, peper en soms zelfs een vleugje kaneel of nootmuskaat voor extra smaakdimensie. Het is een hartverwarmende, voedzame maaltijd die vooral in de herfst en winter populair is vanwege zijn troostende en vullende eigenschappen.

Traditioneel wordt hete bliksem vaak bereid met toevoeging van spekjes, ham of rookworst voor extra smaak en eiwitten. Echter, er zijn ook vegetarische variaties van het gerecht waarbij geen vlees wordt toegevoegd. Het basisrecept bestaat voornamelijk uit aardappelen, appels en uien, maar afhankelijk van de regio of persoonlijke voorkeur kunnen andere ingrediënten worden toegevoegd.

Recept vegetarische hete bliksem

Dit is het recept voor een heerlijke vegetarische hete bliksem. Krijg je al trek? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Verwijder de schil van de zoete appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in blokjes. Snipper de uien fijn. Schil en snijd de wortels in dunne plakjes. Schil en snijd de pastinaak in blokjes.

Stap 2

Doe de aardappelblokjes in een pan met water, breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot ze gaar zijn (15-20 minuten). Giet af en zet opzij.

Stap 3

Verhit boter (of olie) in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de fijngesnipperde uien tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de wortels en pastinaak toe en bak ze mee tot ze iets zacht worden.

Voeg de blokjes zoete appel toe aan het groentemengsel en bak ze tot ze iets zacht zijn.

Stap 4

Voeg de gekookte aardappelen toe aan het groente- en appelmengsel. Giet de groentebouillon erbij en laat zachtjes pruttelen tot alles zacht is en de smaken vermengd zijn (10-15 minuten).

Stap 5

Breng de vegetarische hete bliksem op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat of kaneel.

Serveer de vegetarische hete bliksem warm. Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten

Smaakt deze vegetarische hete bliksem naar meer? Probeer ook een van de andere stamppotrecepten op deze website.

Kijk op deze pagina voor al onze recepten.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Advertentie

6 grote aardappelen
3 zoete appels
2 grote uien
300 g wortels
300 g pastinaak
50 g boter (of plantaardige olie voor veganistische optie)
500 ml groentebouillon
Zout en peper naar smaak
Optioneel: een snufje nootmuskaat of kaneel voor extra smaak