Boerenkool quiche met rookworst

Deze quiche is een toppertje! Je kan kan hem heerlijk combineren met een kop soep.

Boerenkool quiche met rookworst is een heerlijk alternatief voor de traditionele stamppot, boordevol smaak en perfect voor een stevige maaltijd. Geniet ervan!

Boerenkool

Boerenkool is een bladgroente die behoort tot de koolfamilie. Het heeft donkergroene bladeren met een gekruld of golvend uiterlijk. Boerenkool is vooral bekend vanwege zijn stevige textuur en licht bittere smaak.

Boerenkool is van oudsher een belangrijke groente in de Nederlandse keuken, vooral in de wintermaanden. Het staat bekend als een wintergroente vanwege zijn vermogen om koude temperaturen te weerstaan en zelfs zoeter en smaakvoller te worden na een lichte vorst.

Boerenkool zit boordevol voedingsstoffen en wordt gezien als een superfood. Het bevat onder andere vitamine C, vitamine K, vitamine A, calcium, kalium en antioxidanten. 

Boerenkool kan op verschillende manieren worden bereid en gegeten. Het wordt vaak gebruikt in stamppotten, zoals boerenkoolstamppot, waarbij de bladeren worden gekookt en vervolgens worden gemengd met aardappelen en andere ingredi├źnten. In dit recept verwerken we boerenkool in een lekkere quiche.

Quiche

Een quiche is een hartige taart die oorspronkelijk uit de Franse keuken komt. Het bestaat meestal uit een krokante deegkorst gevuld met een mengsel van eieren en room, samen met diverse andere ingredi├źnten zoals groenten, kaas, vlees, vis of kruiden.

Quiches kunnen zowel warm als koud worden geserveerd en zijn vaak een populaire keuze voor brunches, lunches of lichte diners. Ze zijn veelzijdig en je kunt verschillende vullingen en smaakcombinaties proberen, waardoor quiches een geliefd gerecht zijn voor culinaire experimenten.

Recept boerenkool quiche met rookworst

Heb je zin om deze boerenkool quiche te proeven? Volg de onderstaande stappen en je quiche staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200┬║C.

Stap 2

Kook de boerenkool in een laagje water met het bouillonblokje in 10 tot 15 minuten gaar.

Stap 3

Snipper de ui en snijd het pepertje fijn en bak dit even aan in een koekenpan met olijfolie. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Snijd de rookworst in plakjes. Roer de eieren los en meng het met de bloem, geraspte kaas en een beetje zout.

 

Stap 4

Giet de boerenkool af, zorg dat er zoveel mogelijk vocht uit de kool loopt. Meng de boerenkool met de ui/peper, tomaatjes, 1/3 van de gesneden stukjes worst (de rest houd je nog even apart) en het eimengsel.

Stap 5

Vet de bakvorm in en bekleed het met deeg. Strooi de paneermeel over de bodem. Verdeel de boerenkoolvulling over het deeg en beleg dit met plakjes worst.

Stap 6

Bak de taart in 30 minuten gaar. Bekleed de taart tijdens het bakken met aluminiumfolie zodat de plakjes worst niet aanbranden of taai worden.

Laat de quiche een beetje afkoelen voor je hem aansnijdt en over de borden verdeeld. 

Eet smakelijk!

Meer gerechten met boerenkool

Als stamppotliefhebbers zijn wij dol op boerenkool. We gebruiken deze supergroente vaak in verschillende gerechten. Misschien wil je deze recepten ook eens proberen:

Kijk op deze pagina voor al onze recepten. 

Heb jij ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

500 g boerenkool
bouillonblokje
rode peper
1 ui
100 g zongedroogde tomaatjes
5 eieren
3 eetlepels bloem
snufje zout
100 g geraspte kaas
400 g rookworst
6 plakjes deeg voor hartige taart (ontdooid)
2 eetlepels paneermeel
olie om in te vetten