Boerenkoolovenschotel-peer-rookworst

Boerenkool ovenschotel met peren en rookworst

Boerenkool een typisch wintergerecht? Echt niet! Met de toevoeging van peer is dit recept ontzettend geschikt voor meerdere seizoenen. Wij eten deze boerenkoolovenschotel het liefst in de herfst. In slechts 6 simpele stappen tover jij een heerlijke alternatieve stamppot op tafel. 

Boerenkoolovenschotel – Stap 1

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar (in water met wat zout). 

Giet de gekookte aardappelen af en laat ze uitdampen. Pel ondertussen de uien en snijd ze in partjes.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit 1 eetlepel van de margarine en fruit de ui 5 minuten op halfhoog vuur.

Voeg de boerenkool en zout naar smaak toe en verwarm circa 5 minuten totdat de boerenkool is geslonken. Wanneer de boerenkool uit de vriezer komt, verwarm je deze totdat het is ontdooid.

Stap 3

Schil de peren en snijd er één in 12 partjes en de andere in stukjes. Verwarm de melk en stamp de aardappelen grof. Schep de melk en 2½ eetlepel vloeibare margarine erdoor.

Breng op smaak met peper.

Schep de stukjes peer (de 12 partjes houd je apart) en de boerenkool door de gestampte aardappelen. Snijd driekwart van de rookworst in plakken en snijd de rest van de rookworst in kleine stukjes. De stukjes roer je door de stamppot. De plakjes houd je nog even apart. 

Stap 4

Verdeel de helft van de boerenkool over de bodem van de ovenschaal. Vervolgens verspreid je de helft van de plakjes rookworst over de boerenkool.

Stap 5

Dek af met de rest van de boerenkool. Verdeel de peerpartjes erover en leg de overige plakjes rookworst eroverheen. 

Bestrijk de rookworst en de peerpartjes met de rest van de margarine. Laat de ovenschotel in de voorverwarmde oven in 20 minuten door en door warm worden.

Stap 6

Serveer de boerenkoolovenschotel en geniet!

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie voor de herfst.

 

Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

450 gr (diepvries) boerenkool
1 kg kruimig kokende aardappelen
2 dl halfvolle melk
4 el vloeibare margarine
2 rode uien
2 stevige handperen
1 rookworst
extra nodig: ingevette ronde ovenschaal (inhoud 1½ l)