Boerenkool stamppot zonder aardappels

Boerenkool stamppot zonder aardappels

Ontdek onze heerlijke boerenkool stamppot zonder aardappels. Een smaakvolle twist voor een gezonde en hartige maaltijd zonder aardappelen.

Boerenkool

Boerenkool, een bladgroente met gekartelde bladeren, is voedzaam en rijk aan vitamines zoals A, C, en K. Het heeft een ietwat bittere smaak en een stevige textuur. Deze wintergroente gedijt goed in koudere temperaturen en staat bekend om zijn veelzijdigheid in de keuken. Vaak gebruikt in stoofschotels, soepen of als ingrediënt voor stamppot, biedt boerenkool een aangename, licht pittige smaak die perfect samengaat met diverse gerechten, terwijl het een flinke dosis voedingsstoffen toevoegt.

Knolselderij

Knolselderij, herkenbaar aan zijn ruwe, bruine schil en witte vruchtvlees, heeft een subtiele, nootachtige smaak met een vleugje selderij. Deze knol zit boordevol voedingsstoffen, zoals vitamine C, vezels en mineralen, en voegt een unieke smaak en textuur toe aan gerechten. In deze stamppot zonder aardappelen biedt knolselderij een heerlijke smaak en een stevige structuur, waardoor het een uitstekend alternatief is voor aardappels. Het combineert perfect met boerenkool, verrijkt de stamppot met voedingsstoffen en voegt een milde, nootachtige smaak toe aan het gerecht.

Recept Boerenkool stamppot zonder aardappels

Wil je deze bijzondere boerenkool stamppot zonder aardappels graag eens proeven? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de knolselderij grondig en snijd deze in blokjes. Was de boerenkool goed en snijd de bladeren in kleine stukken.

Stap 2

Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de fijngesneden boerenkool en knolselderijblokjes toe. Kook ze gedurende 10-15 minuten tot ze zacht zijn. Gebruik een vergiet om de gekookte groenten af te gieten en laat ze goed uitlekken.

Stap 3

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit wat olie of boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesnipperde ui toe en bak deze tot deze zacht en lichtbruin is. Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook toe en bak nog een minuut mee.

Stap 4

Voeg de uitgelekte boerenkool en knolselderij toe aan de pan met de gebakken ui en knoflook. Bak ze kort mee terwijl je alles goed mengt.

Stap 5

Gebruik een stamppotstamper om de groenten in de pan te stampen tot een grove puree. Voeg geleidelijk de groentebouillon, melk en boter toe terwijl je blijft stampen tot de gewenste consistentie is bereikt. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de boerenkool stamppot op borden en garneer met uitgebakken spekjes of vegetarische spekjes indien gewenst.

Eet smakelijk!

Meer lekkere stamppotten zonder aardappelen

Je hebt niet perse aardappelen nodig om een lekkere stamppot te maken, daarom deze we op deze website wel vaker een recept voor stamppot zonder aardappelen. Wat dacht je van:

Kijk op deze pagina voor al onze recepten (met en zonder aardappelen).

Heb je zelf ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Advertentie

800 g boerenkool
500 g knolselderij
1 ui
3 teentjes knoflook
200 ml groentebouillon
100 ml melk of plantaardige melk naar keuze
50 g boter of margarine
Zout en peper naar smaak
Optioneel: 150 g spekjes of vegetarische spekjes