Marokkaanse stamppot

Marokkaanse stamppot met pompoen en kikkererwten (vegetarisch)

Vandaag even geen (oer-)Hollandse stamppot, maar lekkere Marokkaanse stamppot. De Marokkaanse keuken staat bekend om zijn vele specerijen. Een van de bekendste is Râs al Hânout. Daarnaast wordt er veel gember, saffraan, knoflook, koriander, komijn, kaneel en kurkuma gebruikt. Ook kikkererwten zijn favoriet in Marokkaanse gerechten, net als in onderstaand recept voor Marokkaanse stamppot. 

Pompoen

Een van de hoofdingrediënten voor deze Marokkaanse stamppot is pompoen. Pompoen is niet alleen smakelijk maar ook voedzaam. Met zijn zachte, zoete smaak en romige textuur is het perfect voor soepen, stoofschotels en desserts. Pompoen zit boordevol vitamines, mineralen en vezels, en het heldere oranje vruchtvlees is een teken van zijn antioxidantrijke eigenschappen. Heerlijk voor in de stamppot!

Kikkererwten

Stamppot met kikkererwten? Ja, ook dat is heel lekker! Kikkererwten, ook bekend als garbanzo bonen, zijn voedzame peulvruchten met een nootachtige smaak. Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels en mineralen, waardoor ze een gezonde keuze zijn. Kikkererwten kunnen worden gebruikt in salades, stoofschotels, hummus en meer.

Recept Marokkaanse stamppot

Heb je zin om deze bijzondere stamppot te proeven? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Was de pompoen. Halveer in de lengte en verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Laat de schil zitten.

Snijd beide helften van de pompoen in de lengte in 8 plakken. Snijd deze plakken vervolgens in vieren. Meng de pompoen in een kom met 3 el olie, de specerijen en het zout en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 20 minuten in de oven

Stap 2

Schil ondertussen de aardappelen en snijd deze in stukken. Kook ze in 20 minuten gaar.

Stap 3

Giet de kikkererwten af en spoel af met koud water. Leg ze de laatste 5 minuten bij de pompoen.

Stap 4

Verwarm de melk. Giet de aardappelen af, stamp fijn en meng met de rest van de olie en de melk. Meng de pompoen en kikkererwten door de puree. Breng op de Marokkaanse stamppot op smaak met komijn en peper en eventueel zout.

Liever veganistisch?

Eet je liever geen zuivel of dierlijke producten? Vervang de melk dan door wat opgevangen kookvocht.

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten en hou je van bijzondere gerechten? Probeer dan ook eens een van deze recepten:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie. Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

 

Advertentie

425 g flespompoen
5 el olijfolie
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl chilipoeder
1 tl zeezout
1 kg aardappelen kruimig
1 blik kikkererwten (400 g)
150 ml volle melk