sint-pannekoek-stamppot-maandag

Sint Pannekoek: een vrolijke traditie met een pannenkoek op je hoofd

Vandaag geen stamppot, maar wél een Hollandse traditie waar wij al jaren trouw aan meedoen. Elk jaar op 29 november is het Sint Pannekoek. Op deze dag geniet je met je gezin, vrienden of familie van heerlijke pannenkoeken. Maar vóórdat je aanvalt, leg je een pannenkoek op je hoofd en roep je “Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!” In dit artikel lees je meer over het ontstaan van deze traditie en hoe je gezellig met ons mee kunt doen op social media. 

Zo is Sint Pannekoek ontstaan

De traditie werd als eerste genoemd in ‘Jan, Jans en de kinderen’, de bekende strip van Jan Kruis. In 1986 verscheen een strip waarin de vrouw des huizes een grote stapel pannenkoeken bakte. Opa Gerrit kreeg de eer om de betreffende legende uit te leggen. Toen de heer des huizes ‘s avonds uit zijn werk kwam, had iedereen een pannenkoek op zijn hoofd en riep “Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!”.

In datzelfde jaar maakte Jan Kruis een schoolagenda van Jan, Jans en de Kinderen en markeerde hij 29 november als Sint Pannekoek. Sinsdien wordt deze traditie jaarlijks gevierd en wordt nog altijd een pannenkoek op het hoofd gelegd om iedereen vervolgens een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek te wensen.

Pannenkoek op je hoofd

De officiële oorsprong van dit feest is echter nog veel ouder. Sint Pannekoek is namelijk al in 1899 ontstaan in een klooster langs de Rotte, waar nu Kralingen ligt. Een monnik uit Rotterdam vierde zijn 15e verjaardag met pannenkoeken. In die tijd wisten ze nog niet veel van verwarming en isolatie, waardoor het in het klooster erg koud was. Omdat de oudere monniken koude hoofden kregen, legden ze allemaal een pannenkoek op hun hoofd. Daar komt dus de traditie vandaan om met Sint Pannekoek een pannenkoek op je hoofd te leggen.

Sint Pannekoek of Sint Pannenkoek

Hoewel inmiddels pannenkoek met een extra ‘n’ wordt geschreven, is de traditie in de tijd van de oude spelling ontstaan. De officiële naam van het feest is dus Sint Pannekoek gebleven, zonder extra ‘n’.

Sint Pannekoekfeesten

De traditie van het pannenkoeken eten met een pannenkoek op je hoofd wordt meestal thuis gevierd. Met vrienden of familie. Maar sinds 2014 bestaan er ook officiële Sint Pannekoekfeesten.

Het eerste officiële Sint Pannekoek-evenement werd in 2014 door de Stiching Sint Pannekoek Groningen georganiseerd in…jawel, Groningen.

Inmiddels zijn er meerdere lokale organisaties die feesten rondom Sint Pannekoek organiseren.

Nationaal Comité Sint Pannekoek

Jan Kruis richtte op 17 augustus 2016, met enkele aanhangers, het Nationaal Comité Sint Pannekoek op. Dit comité helpt lokale organisaties om Sint Pannekoek te vieren. Daarbij worden onder andere materialen ter beschikking gesteld en draaiboeken gedeeld. Ook kunnen de lokale organisaties gebruik maken van de sponsors van het Nationaal Comité. Voorwaarde is dat de lokale organisaties de opbrengsten doneren aan een goed doel.

Sint Pannekoek merchandice

Om het feest echt compleet te maken kun je op de website www.sintpannekoek.nl diverse producten kopen. Denk aan een spandoek, ballonnen, schilderijtjes, placemats en kleurplaten. Dit jaar is er zelfs een Sint Pannekoek-mondkapje aan het assortiment toegevoegd. En om vrienden en familie uit te nodigen zijn er originele Sint Pannenkoek-ansichtkaarten en postzegels te koop.

Vier samen met ons Sint Pannekoek

sint-pannekoek-arthur-

Wij gaan op 29 november weer pannenkoeken bakken en er eentje op ons hoofd leggen. Doe je met ons mee? Leg dan een pannenkoek op je hoofd, maak er een foto van en deel hem op social media. Wens al je volgers een fijne Sint Pannekoek en gebruik de hashtag #sintpannekoek en #stamppotmaandag.

We kijken uit naar al jullie leuke reacties op 29 november. Wil je een keer een leuke variatie op de standaard pannenkoek maken? Probeer dan eens de ‘Stamppot van Oostenrijk‘. Oftewel, Kaiserschmarrn. Dit gerecht is een soort scrambled zoete pannenkoek en wordt geserveerd met poedersuiker en gestoomde pruimen. Genieten dus! 

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest

Vandaag, op 31 oktober, wordt Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich op deze feestdag als griezelige personages en gaan langs de…
Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Voor alles is tegenwoordig wel een dag; vaderdag, moederdag, broer- en zussendag, dierendag, dag van de leraar, dag van de…
Nostalgie: 10 dingen uit het verleden die je ongetwijfeld een beetje mist

Nostalgie: 10 dingen uit het verleden die je ongetwijfeld een beetje mist

Nostalgie, alleen het woord al klinkt prachtig. Een woord dat wordt gebruikt om heimwee naar het (persoonlijk) verleden uit te…