Kaiserschmarrn_ de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Het is weer tijd voor een recept in de categorie ‘De stamppot van…’ . Deze week hebben we, in het kader van de wintersport, gekozen voor Oostenrijk.

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om Kaiserschmarrn zelf te maken.

In de rubriek De stamppot van… beschrijven we typische recepten van andere landen, zoals de stamppot een typisch Nederlands gerecht is. In deze blog nemen we je mee naar Oostenrijk. Iedereen kent natuurlijk de typische Wienerschnitzel, maar dat is niet het enige gerecht dat typische Oostenrijks is. Wij kiezen voor een andere lekkernij, namelijk Kaiserschmarrn.

Wat is Kaiserschmarrn?

Kaiserschmarrn is een soort scrambled zoete pannenkoek en wordt geserveerd met poedersuiker en gestoomde pruimen. Over de oorsprong van het gerecht doen diverse verhalen de ronde, maar de meest bekende is dat destijds keizer Franz Joseph op een avond onverwacht de keuken binnenkwam op het moment dat de kok een Palaschinke wilde weggooien die was verpest. De keizer wilde het gerecht alsnog hebben en at dit  met gestoomde pruimen. Hij vond het heerlijk en wilde het gerecht vaker eten. Daarbij is het Oostenrijkse woord voor rommel schmarrn en zo ontstond Kaiserschmarrn.

Recept Kaiserschmarrn

Hoe maak je Kaiserschmarrn? Het recept is als volgt.

Benodigdheden

  • 4 eieren
  • 40 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Een snufje zout
  • 150 gram tarwebloem
  • 300 ml melk
  • 3 eetlepels boter
  • 50 gram poedersuiker
  • Pruimencompote

Bereidingswijze

Zo, je hebt alle ingrediënten, laten we nu beginnen met het maken van deze overheerlijke Kaiserschmarrn.

Stap 1

Allereerst pak je een ruime schaal. Roer rustig de bloem, het zout, de suiker en de vanillesuiker door elkaar. Tegelijk splits je de eieren in eierdooiers en het eiwit. De eierdooiers doe je vervolgens bij het reeds gemaakte mengsel en het eiwit in een andere vetvrije schaal.

Stap 2

In de volgende stap neem je de melk en giet je ongeveer de helft van de melk op de eierdooiers bij het reeds gemaakte beslag. Vervolgens kluts je het tot een glas beslag. Roer voorzichtig de rest van de melk bij het beslag. 

Stap 3

Vervolgens sla je de eiwitten stijf. Stijve eiwitten herken je aan de sneeuwwitte kleur en aan hoe de eiwitten meegetrokken worden als je de garde langzaam uit omhoog trekt. Na het stijfslaan voeg je ze toe aan het beslag en meng je het geheel. Let er op dat deze perfect gemengd worden.

Stap 4

Verwarm een pan en voeg een klontje boter toe aan de pan. Giet hier zowat de helft van het beslag in en bak de onderkant van de gemaakte pannenkoek langzaam goudbruin. Als het goed is zou dit ongeveer 4 minuten moeten duren. Draai vervolgens de pannenkoek om en bak de andere kant ook goudbruin. Het is geen probleem als de pannenkoek breekt tijdens het omdraaien. In een Kaiserschmarrn recept is het juist de bedoeling wat te knoeien!

Stap 5

Zijn beide helften goudbruin, trek deze dan vervolgens met een vork uit elkaar zodat je losse stukken krijgt. Bak ze vervolgens nog even kort, eventueel met wat extra boter.

Je serveert het geheel met poedersuiker en pruimencompote. 

Eet smakelijk!

De stamppot van… meer lekkere internationale recepten!

In Nederland hebben we stamppot en zo heeft elk land z’n eigen bijzondere recept. In de reeks De stamppot van… lichten we er regelmatig eentje uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Daarnaast kun je op op onze receptenpagina veel lekkere stamppotten vinden en op onze blog veel handige kooktips en -inspiratie. Veel leesplezier!

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!
Zuurkool invriezen én ontdooien: onze tips!

Zuurkool invriezen én ontdooien: onze tips!

Verse zuurkool over? Zuurkool invriezen is zo gedaan! In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je zuurkool…