rondje-koken-stamppot-maandag

Rondje koken: samen koken voor iemand die het nodig heeft

Heb jij weleens een week op bed gelegen, zonder gezond te eten, terwijl je dat eigenlijk zo hard nodig had? Heb jij kinderen en had je het liefst gewild dat er tijdens de kraamweek lekker voor je werd gekookt? Of zat je er een keer helemaal doorheen, vanwege werk of privé en was koken wel het laatste waar je zin in had? Daar heeft Rondje Koken wat op gevonden!

Wat is Rondje koken?

Met behulp van Rondje koken kunnen vrienden, kennissen en/of familie georganiseerd iets doen voor iemand die dat goed kan gebruiken. Gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld een week, wordt er voor de betreffende persoon gekookt en wordt de maaltijd afgegeven of voor de deur gezet. Zonder verplichte visite. 

Rondje koken-kalender met alle informatie

Het idee is dat de organisator een kalender opzet, waarvan vervolgens een linkje naar de mensen wordt gestuurd die mee willen koken. Via deze link vind je tevens informatie over eventuele allergieën, het aantal personen waarvoor moet worden gekookt en de gewenste tijdstippen dat ze de maaltijd willen ontvangen. 

Iedereen die meekookt kan een dag kiezen waarop hij of zij eten komt brengen. Ook kun je aangeven wát je kookt, zodat de ontvanger niet iedere dag hetzelfde hoeft te eten. 

Niet hoeven koken scheelt stress, zorgen en energie

Wanneer je in een periode in je leven zit dat koken en eten pure noodzaak is, maar je er eigenlijk geen tijd en/of energie voor hebt, is het fijn dat anderen je tijdelijk ontzorgen.

De ontvanger van de maaltijden kan zien wie er die avond komt, hoelaat hij of zij er ongeveer is en wat er op het menu staat. Maar de betreffende persoon krijgt zelf geen meldingen van elke persoon die zich aan- of afmeldt. Deze gaan alleen naar de organisator, zodat de ontvanger daar geen zorgen over heeft.

Het enige wat jouw vriend(in) of familielid hoeft te doen is het doorgeven van allergieën of dieetwensen.

Voor wie kun je een rondje koken?

Je kunt een rondje (laten) koken voor iedereen die dat nodig heeft. Merk je dat je iemand wilt helpen, maar weet je niet goed hoe? Met Rondje koken ontzorg je iemand rond de avondmaaltijd. Wie wordt daar nou niet blij van?

Rondje koken wordt onder andere ingezet in de volgende situaties:

  • Na geboorte (hulp tijdens de kraamweek)
  • Na operaties
  • Bij ziekte
  • Bij quarantaine
  • Bij liefdesverdriet
  • Tijdens een burn-out
  • Bij een verhuizing of verbouwing
  • Bij rouw

Hoe is Rondje koken ontstaan?

Rondje koken is opgericht door Charlotte de Smeth Gerner. Charlotte heeft drie kleine kinderen, waarvan de middelste werd geboren met een open gehemelte. 

Hierdoor moesten ze onverwachts langer in het ziekenhuis blijven. Mensen om haar heen stuurden berichtjes met de vraag of ze iets voor haar konden doen, maar ze vond het lastig om te zeggen dat ze ontzettend graag een pan soep zou willen, maar dan zonder bezoek van een uur.

Vaak ben je in zo’n situatie ontzettend blij met alle hulp, maar heb je simpelweg de energie niet om telkens weer je verhaal te doen.

Door deze periode is het idee van Rondje koken ontstaan. Inmiddels zijn er al meer dan 155 ‘Rondjes koken’ georganiseerd voor dierbaren die het in een moeilijke periode goed konden gebruiken. 

Ken jij ook iemand die zelf niet in staat is om te koken of die er gewoon echt de energie niet voor heeft om een gezonde maaltijd op tafel te zetten? Via de website van Rondje koken kun je je registreren en direct een kalender opzetten en hulptroepen optrommelen. Uiteraard mag een voedzame stamppot niet op het menu ontbreken. Bekijk al onze recepten voor wat fijne stamppot-inspiratie!

Advertentie
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…
Gezond eten: zo maak je een gezonde stamppot

Gezond eten: zo maak je een gezonde stamppot

Met deze tips maak jij eenvoudig van jouw favoriete stamppotgerecht een gezonde stamppot. Eet smakelijk en geniet!