adobestock-asperges

Asperges: het witte goud

Het is weer aspergetijd! De asperge is de koningin van de groentes en daarbij ook nog eens een van de laatste echte Nederlandse seizoensgroente. Veel mensen kijken dan ook jaarlijks uit naar deze periode. Je moet er alleen wel flink voor in de buidel tasten. Ze heten natuurlijk niet voor niks ‘het witte goud’. 

Witte, groene en paarse asperges

Er bestaan 3 soorten asperges: witte, groene en paarse. In Nederland worden voornamelijk witte asperges geteeld en verkocht.

Slechts 3% van de gehele aspergeteelt in ons land bestaat uit groene asperges.

Het verschil tussen deze twee is dat witte asperges onder de grond worden gekweekt. De groene asperge heeft van de zon mogen genieten, en dankt hieraan dan ook zijn groene kleur. Verder is het precies dezelfde asperges.

Paarse asperges worden op nog kleinere schaal geteeld en verkocht. Het voordeel van de paarse asperge is dat deze prima rauw gegeten kunnen worden. Heel makkelijk en lekker dus in een frisse salade.

Voedingsstoffen

Asperges zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond. Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen. 

Zo zijn asperges rijk aan kalium, fosfor, magnesium en zink én bevatten ze vitaminen A, B1, B2 en C. Bovendien bevatten ze weinig calorieën en heeft de stof ‘asparagine’ die in asperges zit een gunstige werking op de lever en nieren. Ook kunnen asperges helpen bij jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en een lage bloeddruk. 

Omdat asperges bloedzuiverend en vochtafdrijvend zijn, hebben veel patiënten met nier- en blaaskwalen hier baat bij. 

Verkrijgbaarheid van asperges

Vroeger waren asperges alleen van eind april t/m 24 juni (Sint-Jan) verkrijgbaar. Tegenwoordig worden asperges, met dank aan nieuwe technieken, al vanaf februari in de Nederlandse kassen geteeld. 

De prijs van het witte goud

Vooral aan het begin van het seizoen zijn asperges behoorlijk prijzig. Dit komt doordat het telen van asperges ontzettend arbeidsintensief is. Iedere stengel moet apart worden behandeld. 

Asperges groeien tot zo’n twaalf centimeter per dag. Bij zonnig weer moet er dan soms ook twee keer per dag worden gestookt. Al dat werk wordt doorberekend in de prijs. Vandaar de naam ‘Witte goud’. 

Normaal gesproken kost een kilo asperges gemiddeld 11 euro. Dit jaar is er echter een flinke prijsverhoging door de steeds maar duurder wordende verpakkings- en transportkosten. In 2022 betaal je daardoor in het begin van het aspergeseizoen zo’n 18 euro per kilo asperges.

Zoals elk jaar zal in de loop van het seizoen de prijs weer iets gaan dalen. 

Aankooptips voor de lekkerste asperges

Wanneer je zoveel geld betaalt voor deze luxe groente, wil je natuurlijk wel het beste van het beste in huis halen. 

Let er bij het kopen van asperges dan ook op dat ze lichtglanzend zijn, wit van kleur, en aan de onderzijde niet ingedroogd zijn. Dit kunt je controleren door de asperges langs elkaar te wrijven.

Hoor je een piepend geluid? Dan zijn ze vers en van goede kwaliteit. Hoor je de asperges niet piepen of ‘knisperen’? Dan kun je ze beter laten liggen. 

Let er daarnaast op dat de kopjes van de aspres gesloten zijn en dat het snijvlak van de stengel niet verkleurd is. Ook mogen ze niet zuur ruiken.

Het witte goud bewaren

Heb je jouw gevonden schat inmiddels in huis? Dan kun je ze het beste op een koele (1-4 °C), vochtige plek 1 tot 3 dagen bewaren. Ze blijven het allerlekkerst wanneer je ze in een vochtige theedoek wikkelt.

Om ze langer te bewaren kun je ze ook invriezen. Zowel geblancheerd als ongeblancheerd. Ongeblancheerd zijn ze korte tijd houdbaar in de vriezer. Geblancheerde asperges ( 2-4 minuten) zijn in een goed gesloten plastic zakje of bakje maar liefst een jaar in de vriezer te bewaren. 

Asperges schoonmaken

Snijd 1,5 cm van de onderkant af en leg de asperges 30 minuten in koud water. Zo worden ze makkelijker te schillen.

Witte asperges dien je vanaf de kop te schillen. Hele dunne stengels hoef je in principe niet te schillen en groene asperges ook niet. Verwijder wel altijd de houtige onderkanten. 

Gebruik een dunschiller of speciale aspergeschiller om de asperges te schillen. 

Stamppotrecept met asperges

Op de website van Stamppot Maandag staat een heerlijk stamppotrecept met asperges. Dit zijn wel de groene asperges.

Het voordeel: deze hoef je niet te schillen en scheelt je dus tijd.

Bekijk hier het stamppotrecept

Weet jij nog een lekker stamppotrecept met witte asperges? Dan zouden we het leuk vinden als je deze met ons deelt. Dit kan via social media of per e-mail naar stamppotmaandag@gmail.com. 

Advertentie
Stamppot opwarmen in de oven: onze tips!

Stamppot opwarmen in de oven: onze tips!

Nooit meer droge of plakkerige stamppot! Ontdek de beste methode voor stamppot opwarmen in de oven. Geniet van een heerlijke,…
Aardappelen koken met schil: onze tips

Aardappelen koken met schil: onze tips

Aardappelen koken met schil: eenvoudig, smaakvol & gezond! Leer hoe je in een handomdraai aardappelen met schil kookt. Geniet van…
Stamppot boerenkool invriezen: zo doe je dat!

Stamppot boerenkool invriezen: zo doe je dat!

Stamppot boerenkool invriezen: bespaar tijd & geniet later! Volg onze eenvoudige stappen & tips voor perfect ingevroren stamppot.