koningsdag-koninklijk-stampen

Koninklijk stampen op Koningsdag

Aanstaande woensdag is het weer zover: Koningsdag. Op deze dag vieren we de verjaardag van onze Koning. Net als stamppot, is Koningsdag sinds jaar en dag een Nederlandse traditie. De meeste Nederlanders zijn vrij en hijsen zich die dag in hun mooiste oranje kleding. 

Prinsessedag, Koninginnedag en Koningsdag

Vroeger, van 1885 tot 1890, heette deze traditionele dag Prinsessedag. Dit was toen nog op 31 augustus, de verjaardag van prinses Wilhelmina. Vanaf 1891 werd het Koninginnedag genoemd.

Toen in 1949 Juliana Koningin werd, werd deze feestdag verplaatst naar haar verjaardag, namelijk 30 april.  In 1980 werd Beatrix koningin, maar omdat haar verjaardag in de winter valt, bleef Koninginnedag plaatsvinden op 30 april.

Sinds 2014 is Willem-Alexander de koning van Nederland. Zijn verjaardag is op 27 april. Sinds 2014 is de naam en datum dan ook verandert naar Koningsdag op 27 april.

Valt deze dag op een zondag? Dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd. De eerste volgende keer dat dat gebeurt is in 2025.

Koningsdagtradities

Op Koningsdag brengt de vorst met zijn gezin een ceremonieel bezoek aan een plaats in Nederland die een centrumfunctie binnen de betreffende regio vervult. Deze gemeente krijgt hierdoor meteen de mogelijkheid om zich op een centrale plek te presenteren voor Nederland.

Dit kan bijvoorbeeld door middel van een ‘grande parade’. Hoe dit wordt ingevuld, mag de gemeente zelf bepalen. Voorbeelden zijn muziek, sport, beeldende kunst, techniek, historisch erfgoed, bedrijvigheid, sociale initiatieven en toekomstdromen.

Daarnaast wordt er in het hele land feest gevierd en worden er activiteiten georganiseerd. Ook de ‘kleedjesmarkt’ of ‘vrijmarkt’ is een traditie met Koningsdag. Houd je van rommelmarkten? Dan kun je tijdens Koningsdag je hart ophalen.

Op Koningsdag hebben de meeste mensen een vrije dag en is het gebruikelijk om die dag oranje kleding te dragen. Ook andere oranje attributen, zoals kronen, slingers, zonnebrillen en sjaals, worden tijdens Koningsdag uit de kast gehaald.

Koningsdag 2022

Op woensdag 27 april 2022 viert Koning Willem-Alexander zijn 55e verjaardag in Maastricht. Het thema van deze dag is ‘Leef Maastricht’. De dag staat in het teken van vrijheid en verbondenheid en er wordt stilgestaan bij hoe belangrijk het is om te leven in vrijheid en veiligheid.

Wil je woensdag een bezoekje brengen aan Maastricht? Kijk dan op de website ‘Maastricht Koningsdag 2022‘ voor meer informatie.

Festivals

Naast alle lokale feestelijkheden, zijn er ook weer een aantal grote festivals op Koningsdag. Voorbeelden hiervan zijn Kingsland in Amsterdam en 538 Koningsdag in Breda. Op de website van het AD vind je een kaart met alle festivals op woensdag 27 april.

Koninklijk stampen

Aan het eind van zo’n feestelijke dag heb je natuurlijk geen zin meer om urenlang in de keuken te staan. Daarom hebben wij een stamppot voor jullie uitgezocht die binnen no time op tafel staat. Met deze oranje-stamppot kun jij na zo’n lange dag even heerlijk vorstelijk nagenieten.

Ingrediënten

 • 1 kg zoete aardappelen
 • 800 gram wortels
 • 3 uien
 • 2 el mayonaise
 • Zout en peper (naar smaak)

Bereiding

 1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken.
 2. Was de wortels en schrap of wrijf ze goed schoon.
 3. Snijd de wortels en de uien in stukken en kook ze samen met de aardappelen in 20 minuten gaar.
 4. Giet het water af en vang het kookvocht op.
 5. Pureer het geheel met een stamper of staafmixer. Voeg het kookvocht toe om het wat smeuïger te maken.
 6. Roer de mayonaise er doorheen en breng verder op smaak met wat peper en zout.

Ta-da! Daar staat ie dan: een koninklijke stamppot!

Ben je een echte vleeseter of heb je zin in een extra bite? Maak er dan een aantal heerlijke gehaktballen bij.  In dit recept voor boerenkoolstamppot met wortel lees je hoe je deze het beste kunt maken.

Heb je dit recept gemaakt en ben je er woensdag heerlijk van aan het genieten? Dan vinden we het leuk als je een foto met ons deelt op social media of via stamppotmaandag@gmail.com. Eet smakelijk en we wensen jullie natuurlijk een hele fijne Koningsdag!

Advertentie
10 lekkere boerenkool recepten

10 lekkere boerenkool recepten

Boerenkool is niet alleen erg gezond (hallo superfood!) maar ook nog eens erg lekker én veelzijdig. Dit zijn de lekkerste…
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…