unsplash-groenten en fruit bewaren

Groenten en fruit bewaren: wat hoort er nou eigenlijk in de koelkast?

Groenten en fruit bewaren. Weet jij de beste plek om voedselverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan? Bij de een liggen de appels in de fruitschaal, bij de ander in de koelkast. Soms zien we tomaten in de voorraadkast liggen en ergens anders ligt het in de kelder of lekker koud tussen de boter en de melk. Maar wat is nou de beste manier om groenten en fruit te bewaren, zodat ze zo lang mogelijk goed blijven? Wij zochten het voor je uit.

Ezelsbruggetje groenten en fruit bewaren

In principe kun je alle groenten en fruit bewaren zoals de supermarkt dit ook bewaart. Ligt de groenten die je koopt in de winkel in de koeling? Dan doe je het thuis ook in de koelkast.

Er is wel een kleine ‘maar’. Sommige groenten en fruit liggen in de supermarkt niet in de koeling, die thuis wel degelijk langer houdbaar blijven wanneer je ze wél in de koelkast bewaart.

Denk aan appels, peren, kiwi’s, bessen, perziken en nectarines.

Buiten de koelkast

Onderstaande groente- en fruitsoorten kunnen het beste buiten de koelkast worden bewaard. 

Groenten

Voor vruchtgroenten geldt dat er koudebederf optreedt wanneer deze onder de 7 graden worden bewaard. Een koelkast is over het algemeen kouder dan 7 graden.

De volgende groenten kunnen daarom het beste buiten de koelkast worden bewaard:

  • Tomaten
  • Komkommers
  • Paprika
  • Courgettes
  • Aubergines
  • Avocado’s

Fruit

Fruit dat een warm klimaat gewend is, mag thuis in of op de fruitschaal. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Bananen
  • Meloenen
  • Mango’s
  • Sinaasappels
  • Citroenen
  • Mandarijnen

Let op! Bananen, appels, perziken, peren en tomaten verspreiden tijdens het rijpen het gas ‘ethyleen’. Dit gas versnelt de rijping van fruit. Wanneer deze groente- en fruitsoorten bij elkaar in de fruitschaal liggen kunnen ze snel overrijp raken. Let dus op wat je bij elkaar in de fruitschaal legt. 

In de koelkast

De volgende groente- en fruitsoorten kun je, om ze langer houdbaar te houden, beter wél in de koelkast bewaren:

  • Aardbeien
  • Bloemkool
  • Spruitjes
  • Wortels
  • Broccoli
  • Boerenkool
  • Sperziebonen
  • Champignons
  • Sla (en andere bladgroenten)

Optioneel:

  • Appels
  • Peren
  • Kiwi’s
  • Perziken
  • Nectarines
  • Alle soorten bessen

Eieren en aardappelen

Eieren en aardappelen zijn geen groenten en fruit. Maar ook dit zijn producten waar veel verwarring over ontstaat als het gaat om de beste bewaarplek.

Eieren kun je het beste in de koelkast bewaren. Dit remt de groei van bacteriën. Bewaar ze wel in het oorspronkelijke doosje, anders drogen ze uit. En wanneer je ze met de punt naar beneden bewaart, dan blijven ze nóg langer goed.

Aardappelen kun je het beste donker bewaren. Denk aan een kelder, of als je die niet hebt gewoon in een keukenkast. Let op dat je ze niet naast uien legt. Wanneer aardappelen en uien naast elkaar liggen, zullen aardappelen sneller ‘spruiten’ (uitlopers krijgen). Bovendien bederven de uien sneller door het vocht van de aardappels.

Aardappelen zullen juist langer goed blijven wanneer je ze bij appels bewaart. 

De juiste koelkastindeling en koelkasttemperatuur

Wanneer je groenten en fruit in de koelkast bewaart, is het belangrijk dat ze bij de juiste temperatuur én op de juiste plek worden opgeslagen.

De beste koelkasttemperatuur is 4 graden. De meeste koelkasten hebben een ingebouwde koelkast-thermometer om dit te controleren. Zo niet, dan kun je er ook altijd eentje los kopen.

Maar ook al geeft de koelkastthermometer netjes 4 graden aan, toch is de temperatuur niet altijd overal gelijk.

Zo is de deur de warmste plek en de onderste plank vaak het koudst.

Groenten en fruit kun je het beste in de groentela bewaren. Vlees en vis leg je bij voorkeur op de onderste plank.

Zorg er daarnaast voor dat de producten die het minst lang houdbaar zijn vooraan liggen. Controleer dus altijd de houdbaarheidsdatum en leg restjes (die gemiddeld 2 dagen goed blijven in de koelkast) vóór de rest van je koelkastproducten. 

Wil je overgebleven eten langer bewaren, bewaar het dan in de diepvries. 

Wil je meer tips om voedselverspilling tegen te gaan? Lees dan ons artikel Voedselverspilling: 10 tips om dit tegen te gaan. Ook schreven we eerder een artikel over het bewaren van kruiden door middel van kruidenijsblokjes. Heb jij nog een andere goede tip? Laat het ons gerust weten via onze social-mediakanalen, of door middel van een mailtje naar stamppotmaandag@gmail.com.

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!