unsplash-voedselverspilling

Voedselverspilling: 10 tips om dit tegen te gaan

Veel mensen zijn deze maand gestart met goede voornemens. Naast afvallen en/of gezonder eten hebben veel goede voornemens te maken met het klimaat. Een daarvan is minder voedsel verspillen. We gooien in Nederland gemiddeld 34 (!) kilo per persoon per jaar weg. En daar bovenop spoelen we ook nog eens 45 liter aan drinken door het afvoerputje. Zonde! Voor zowel je portemonnee als voor het milieu. In dit artikel delen we daarom 10 tips om voedselverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan.

Waarom is voedselverspilling slecht voor het milieu?

Voor de productie van voedsel zijn heel veel grondstoffen nodig. Bovendien gaat er veel energie, die wordt gestoken in de teelt, verpakking, transport en koeling van het voedsel, verloren. Daarnaast wordt er tijdens de productie van voedsel veel CO2 uitgestoten én is er ontzettend veel water nodig.

Dit is allemaal voor niks geweest als jij je voedsel weggooit zonder het te consumeren.

Bovendien wordt weggegooid voedsel tegenwoordig nog maar voor de helft hergebruikt voor dierenvoer of gerecycled tot biogas of compost.

De overige helft blijft dus op de vuilnisbelt liggen of wordt verbrand, wat ook weer schadelijk is voor het milieu. 

Wat kan ik doen tegen voedselverspilling?

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om voedselverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan. Hieronder geven wij je 10 tips:

1. Maak een planning en boodschappenlijstje

Wanneer je onvoorbereid de supermarkt ingaat, koop je bijna altijd wel producten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Wanneer je een (week)planning maakt met daarop de maaltijden die je de komende week gaat eten, weet je precies wat je nodig gaat hebben.

Als je deze producten ook nog eens op een boodschappenlijstje zet, en daar tijdens het boodschappen doen niet vanaf wijkt, weet je zeker dat je geen onnodige producten in huis haalt.

2. Controleer je voorraad(kast)

Controleer tijdens het maken van je boodschappenlijstje welke producten je nog in huis hebt. Zo voorkom je dat je straks 3 pakken rijst in de kast hebt staan of 30 kiwi’s in de fruitschaal hebt liggen. 

3. Bereid de juiste hoeveelheden

Meten is weten. Zorg er dus voor dat je precies genoeg maakt voor het aantal eters dat aan tafel komt zitten. Zo voorkom je dat het te veel wordt weggegooid.

Het is slim om een keukenweegschaal in huis te hebben, maar ook het ‘Eetmaatje’ van het Voedingscentrum kan uitkomst bieden. 

4. Houd een kliekjesdag

Houd je toch eten over? Bewaar het dan in een bakje in de koelkast of de vriezer. Maak bijvoorbeeld van de vrijdag ‘kliekjesdag’, waarop je alle restjes eten van de afgelopen week opeet. Dit is makkelijk, goedkoop en lekker gevarieerd. 

5. Check regelmatig de houdbaarheid van je producten en werk FIFO

Controleer zo nu en dan hoelang je producten nog houdbaar zijn. Zet vervolgens de verste houdbaarheidsdatum achteraan en het product waarbij de houdbaarheidsdatum bijna is verlopen vooraan. Dit heet het FIFO-principe: First In First Out.

Maak daarnaast ook altijd eerst de verpakking op die al open is, vóórdat je van dat product een nieuwe verpakking open maakt. Al voelt het nog zo heerlijk om die eerste ‘lik’ uit de pindakaaspot te nemen of een nieuwe kaas aan te snijden. 

6. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit

Is de THT-datum verstreken? Kijk, ruik en proef dan voordat je het product weggooit. Producten met een THT-datum zijn ten minste goed tot die betreffende datum. Daarna kan het zijn dat de kwaliteit van het product afneemt, maar de kans dat je het gewoon nog prima kunt eten of drinken is vrij groot.  

7. Zet je koelkast op 4 graden

De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 °C. Bij deze temperatuur bederft eten minder snel en krijgen bacteriën nauwelijks de kans om te groeien. De meeste (nieuwe) koelkasten zijn voorzien van een ingebouwde thermometer. Mocht dit bij jou niet het geval zijn, dan kun je er ook eentje los kopen

8. Bewaar je eten op de juiste plek

Om eten zo lang mogelijk goed te houden, dien je het op de juiste plek met de juiste temperatuur te bewaren.

Meestal staat er op het product vermeld hoe je het moet bewaren. Bij producten zonder verpakking kun je kijken hoe de supermarkt het bewaart.

Ligt het in de koeling? Dan bewaar je het thuis ook in de koelkast. Staat het in een schap of ligt het in bakken? Dan kun je het thuis op kamertemperatuur bewaren (of als je die hebt, in de kelder).

9. Koop groenten en fruit van het seizoen

Veel groenten en fruit zijn het hele jaar te koop. Dit komt doordat ze in energieverslindende kassen worden gekweekt of uit het verre buitenland worden gehaald.

Groenten en fruit van het seizoen zijn dus veel milieuvriendelijker. Bovendien is het verser, bevat het meer vitamines, is het smaakvoller én langer houdbaar. 

10. Gebruik de Verspillingsvrije Coach van Milieu Centraal

De app ‘Verspillingsvrije Coach’ van Milieu Centraal is een app die tips op maat geeft op het gebied van voedselverspilling. Ideaal als je meer voedsel weggooit dan je eigenlijk zou willen. 

Wat doet Stamppot Maandag tegen voedselverspilling?

Wij van Stamppot Maandag houden ons uiteraard ook aan bovenstaande tips. Daarnaast willen we voorkomen dat jullie teveel ingrediënten inkopen wanneer jullie een van onze recepten gaan maken. Daarom staat er bij ieder recept precies hoeveel je van elk product nodig hebt. 

Heb je toch wat over en is het niet meer voldoende of goed genoeg om zelf op te eten? Kijk dan of er bijvoorbeeld een kinderboerderij in de buurt is waar je de dieren mag voeren. Kippen zijn bijvoorbeeld echte alleseters. Restjes groenten, fruit en brood gaan erin als pap. Wie weet heb je wel een vriend, familielid, buur of kennis met kippen. Van al dat gezonde eten krijg je namelijk hele lekkere eieren. Misschien kan jij daar dan weer van profiteren. 😉
Heb jij zelf nog een goede tip tegen voedselverspilling? Deel die dan vooral met ons door te mailen naar stamppotmaandag@gmail.com.

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!