stamppot in de winter-stamppot-maandag

Waarom eten we stamppot in de winter?

Veel Nederlanders eten stamppot in de winter. De winter is inmiddels in volle gang en de temperaturen zijn al meerdere keren onder de nul geweest. En dat koude weer houdt voorlopig nog wel even aan. Maar wat is het toch dat we bij die winterse temperaturen in Nederland massaal aan de stamppot gaan? Wij zochten het voor je uit.

Overwinteren met een stevige stamppot

Dat wij Hollanders stamppot vooral in de winter eten is deels een kwestie van traditie. Vroeger werkte men in de zomer veel op het land. Dit was behoorlijk arbeidsintensief werk waarbij veel energie werd verbrand. Om dit zware werk uit te kunnen voeren, zorgden we in de winter voor extra energie door ‘stevig’ te eten.

Door stamppotten met vlees te bereiden, bijvoorbeeld worst en spek, creëerden we een extra laagje vet waarbij we ons beter tegen de kou konden beschermen.

Met name hutspot en boerenkool zijn echte winterse klassiekers. De traditie van stamppot eten in de winter is al die jaren blijven bestaan.

Stamppot in de winter: boerenkool

Wanneer je het in Nederland over stamppot hebt, denken de meeste mensen meteen aan boerenkool. Boerenkoolstamppot is dan ook een erg lekker gerecht op koude winterse dagen. Boerenkool is bovendien op z’n lekkerst wanneer de vorst eroverheen is geweest.

De groente zit bomvol voedingsstoffen en is daardoor ook nog eens erg gezond. Het bevat onder andere de vitaminen A, B en C en bevat meer ijzer dan bijvoorbeeld rundvlees. Daarnaast zit het vol met vezels, wat bevorderlijk is voor je spijsvertering en het gezond houden van je darmen.

De traditionele stamppot van boerenkool wordt geserveerd met rookworst, spekjes en tafelzuur.

Er bestaat in Nederland zelfs een Nationale Boerenkooldag.

Stamppot in de winter: hutspot

Ook hutspot is een bekende stamppot die door veel Nederlanders in de winter wordt gegeten. Dit winterse gerecht bestaat voornamelijk uit aardappel en wortel en wordt meestal geserveerd met worst.

Hutspot haalde in 1574 de geschiedenisboeken. Nadat de Nederlandse stad Leiden werd bezet door het Spaanse leger, steeg het water rondom de stad zo hard dat de Spanjaarden op de vlucht sloegen. Wat achterbleef was een vers bereide pan vol met wortelen, uien, vlees en pastinaken: hutspot.

Meer hierover kun je lezen in ons blogartikel Leidens ontzet: een feestelijke herdenking van de bevrijding in 1574.

Het hele jaar door stamppot

Ondanks dat boerenkool en hutspot vooral in de winter wordt gegeten, zijn er inmiddels genoeg stamppotvarianten die je ook in de overige seizoenen op tafel kunt zetten. Op zoek naar en lekker recept? Bekijk de stamppotrecepten van de verschillende seizoenen op Stamppotmaandag.nl.

Weet je zelf nog een lekker recept voor stamppot in de winter? Deel hem gerust met ons via social media, of mail hem naar stamppotmaandag@gmail.com. Dan plaatsen wij hem graag op onze website!

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest

Vandaag, op 31 oktober, wordt Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich op deze feestdag als griezelige personages en gaan langs de…
Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Voor alles is tegenwoordig wel een dag; vaderdag, moederdag, broer- en zussendag, dierendag, dag van de leraar, dag van de…
Nostalgie: 10 dingen uit het verleden die je ongetwijfeld een beetje mist

Nostalgie: 10 dingen uit het verleden die je ongetwijfeld een beetje mist

Nostalgie, alleen het woord al klinkt prachtig. Een woord dat wordt gebruikt om heimwee naar het (persoonlijk) verleden uit te…