kruidenijsblokjes-stamppotmaandag

Kruiden invriezen in ijsblokjes: maak je eigen kruidenijsblokjes!

Kruiden invriezen in ijsblokjes is erg handig en bespaart ook nog eens geld. In deze blog lees je hoe je kruidenijsblokjes maakt en wat je ermee kunt doen.

Wat zijn kruidenijsblokjes?

Maak jij weleens kruidenijsblokjes? Kruidenijsblokjes zijn blokjes die worden gemaakt door verse kruiden in te vriezen in water of olie. Het invriezen van kruiden in water of olijfolie heeft heel wat voordelen. Naast dat het ontzettend duurzaam is, is het ook nog eens heel praktisch.

In dit artikel leggen we je uit waarom je vanaf nu je kruiden beter in je vriezer kunt bewaren.

De voordelen van kruiden invriezen in ijsblokjes

Verse kruiden invriezen heeft veel voordelen.

Verse kruiden blijven langer houdbaar

Of je nu zelf kruiden kweekt of ze op de markt of in een supermarkt koopt, in veel gevallen houd je na het bereiden van je maaltijd wat over. Helaas wordt er daarom veel kruiden weggegooid. En dat is natuurlijk zonde.

Door je kruiden in ijsblokjes te verwerken, blijft het langer houdbaar.

Maak je bijvoorbeeld vandaag een mediterrane stamppot met basilicum, maar heb je de rest van de week geen basilicum meer nodig? Dan kun je van de rest van dit kruid basilicumijsblokjes maken.

Maak je één, twee of drie weken later weer een gerecht met verse basilicum? Haal dan in de ochtend, of een dag van tevoren, de ijsklontjes uit de diepvries en voilà! Je hebt weer verse basilicum.

Door het maken van kruidenijsblokjes heb je dus altijd verse kruiden achter de hand.

Tip! Maak het jezelf gemakkelijk en koop vandaag nog verse kruiden om in te vriezen.

Behoud van smaak en aroma

Maar het invriezen van verse kruiden heeft nog veel meer voordelen. Als je ze op het hoogtepunt van hun versheid invriest, dan behouden de kruiden hun smaak en aroma. Dit betekent dat je altijd kruiden bij de hand hebt die bijna net zo smaakvol zijn als wanneer ze vers zijn geoogst.

Handig in gebruik

Het invriezen van kruiden in kleine ijsblokjesvormen maakt het handig om de juiste hoeveelheid kruiden te gebruiken in je gerechten. Je kunt eenvoudig een kruidenblokje toevoegen aan soepen, stoofschotels, sauzen of andere gerechten zonder dat je kruiden hoeft te hakken of af te meten.

Geen verspilling

Door kruiden in ijsblokjes in te vriezen, kun je overtollige of resterende kruiden bewaren die anders mogelijk zouden worden weggegooid. Dit vermindert voedselverspilling en helpt je geld te besparen.

Tijdbesparend

Het invriezen van kruiden in ijsblokjesvormen maakt het voorbereiden van maaltijden efficiënter en bespaart tijd, vooral op drukke dagen.

Mix van kruiden

Je kunt verschillende kruidencombinaties maken in één ijsblokje, waardoor je je eigen specerijenmixen kunt creëren. Dit is vooral handig als je vaak dezelfde kruiden in bepaalde gerechten gebruikt.

Welke kruiden kun je invriezen?

Je kunt vrijwel alle kruiden invriezen met wat water. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Chilipepers
  • Citroenmelisse
  • Dille
  • Dragon
  • Koreander
  • Laurierblad
  • Munt
  • Oregano
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Tijm

Deze kruiden kunnen in hun geheel of fijngehakt worden ingevroren, afhankelijk van je voorkeur en hoe je ze later wilt gebruiken. Het is belangrijk om de kruiden goed te wassen en te drogen voordat je ze invriest om overtollig vocht te verwijderen.

Verse kruiden invriezen: zo doe je het

Het maken van kruidenijsblokjes is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een ijsblokjesvorm en verse kruiden.

Kneus de kruidenblaadjes voorzichtig en stop ze in de vorm. Giet deze vol met water of olijfolie en leg het geheel in de vriezer. Na een paar uur zijn de ijsblokjes al klaar.

Hoe lang blijven ingevroren verse kruiden goed?

De houdbaarheid van bevroren kruiden varieert afhankelijk van de kruidensoort, de juiste invriestechniek en de opslagomstandigheden. Over het algemeen blijven bevroren kruiden goed en behouden ze hun smaak en aroma gedurende ongeveer 6 tot 12 maanden. Na deze periode kunnen de kruiden nog steeds veilig worden geconsumeerd, maar kan de smaak en versheid achteruitgaan.

Wat doe je met kruidenijsblokjes?

Wat kun je allemaal met ingevroren kruiden doen? Meer dan je denkt!

Gebruik de blokjes tijdens het koken

Dit is waarschijnlijk de reden dat jij je kruiden ingevroren hebt. Het is superhandig tijdens het koken van een maaltijd. Je kunt kruidenijsblokjes toevoegen aan soepen, stoofschotels of sauzen om ze op natuurlijke wijze op smaak te brengen. Daarnaast kun je ze ook laten smelten in je marinades voor vlees of groenten om ze extra smaak te geven. En natuurlijk kun je ze toevoegen aan je roerbakgerechten om ze op smaak te brengen met een heerlijke kruideninfusie.

Kruidenijsblokjes in je drankje

Naast het bewaren van verse kruiden om mee te koken, zijn kruidenijsblokjes ook ideaal om in drankjes te gebruiken. Denk aan (bruis)water met munt of aan gin tonic met rozemarijn of tijm. En wat dacht je van het toevoegen van een kruidenijsblokje aan je smoothie?

Kruidenijsblokjes als huidverzorging

Niet alleen voor het maken van eten en drinken zijn kruidenijsblokjes heel geschikt, ze kunnen ook wonderen doen voor je huid.

Door regelmatig met ijsblokjes met kruiden over je (gezichts)huid te wrijven, zul je de volgende voordelen ervaren:

  • Het verbetert de doorbloeding van je huid.
  • Het voorkomt vroegtijdige veroudering van de huid.
  • Het minimaliseert de grootte van je poriën, waardoor het zeer geschikt is om te gebruiken vóórdat je make-up op doet.
  • Het vermindert zwelling dat wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld acne of puistjes.

Ook hiervoor kun je bijna alle kruiden gebruiken, maar de meest favoriete zijn toch wel kamille, aloë vera en moringa. IJsblokjes met komkommer, citroen of rozenknoppen geven hetzelfde effect.

Bevroren kruiden in olijfolie

Voor het bewaren van verse kruiden of het gebruik van kruidenijsklontjes in drankjes kun je het beste water gebruiken.

Maar door olijfolie te gebruiken zijn de blokjes heel geschikt om mee te bakken. Doe een of twee kruidenijsblokjes in de pan en laat smelten. Bak er vervolgens bijvoorbeeld aardappeltjes in.

Simpel, maar ontzettend lekker!

Door kruiden na het koken niet meer weg te gooien maar in te vriezen met behulp van een ijsblokjesvorm, bespaar je geld én draag je bij aan een beter milieu. Dus vul vandaag nog je vriezer met kruidenijsblokjes, want ze komen altijd wel van pas! 

Ook leuk om te lezen

Vond je dit een leuk artikel en ben je op zoek naar meer handige keukentips? Lees dan ook deze blogs:

Kijk op deze pagina voor al onze blogs.

Advertentie
Stamppot opwarmen in de oven: onze tips!

Stamppot opwarmen in de oven: onze tips!

Nooit meer droge of plakkerige stamppot! Ontdek de beste methode voor stamppot opwarmen in de oven. Geniet van een heerlijke,…
Aardappelen koken met schil: onze tips

Aardappelen koken met schil: onze tips

Aardappelen koken met schil: eenvoudig, smaakvol & gezond! Leer hoe je in een handomdraai aardappelen met schil kookt. Geniet van…
Stamppot boerenkool invriezen: zo doe je dat!

Stamppot boerenkool invriezen: zo doe je dat!

Stamppot boerenkool invriezen: bespaar tijd & geniet later! Volg onze eenvoudige stappen & tips voor perfect ingevroren stamppot.