kruidenijsblokjes-stamppotmaandag

Kruidenijsblokjes: 4 redenen waarom je ze vandaag nog wil maken

Maak jij weleens kruidenijsblokjes? Het invriezen van kruiden in water of olijfolie heeft heel wat voordelen. Naast dat het ontzettend duurzaam is, is het ook nog eens heel praktisch. In dit artikel leggen we je uit waarom je vanaf nu je kruiden, die na het koken over zijn gebleven, beter in je vriezer kunt bewaren.

Verse kruiden blijven langer houdbaar

Of je nu zelf kruiden kweekt of ze op de markt of in een supermarkt koopt, in veel gevallen houd je na het bereiden van je maaltijd wat over. Helaas wordt er daarom veel kruiden weggegooid. En dat is natuurlijk zonde.

Door je kruiden in ijsblokjes te verwerken, blijft het langer houdbaar.

Maak je bijvoorbeeld vandaag een mediterrane stamppot met basilicum, maar heb je de rest van de week geen basilicum meer nodig? Dan kun je van de rest van dit kruid basilicumijsblokjes maken.

Maak je één, twee of drie weken later weer een gerecht met verse basilicum? Haal dan in de ochtend, of een dag van tevoren, de ijsklontjes uit de diepvries en voilà! Je hebt weer verse basilicum.

Door het maken van kruidenijsblokjes heb je dus altijd verse kruiden achter de hand.

Je kunt vrijwel alle kruiden invriezen met wat water. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Dille
  • Dragon
  • Oregano
  • Peterselie
  • Salie
  • Tijm

Kruidenijsblokjes in je drankje

Naast het bewaren van verse kruiden voor een later moment, zijn kruidenijsblokjes ook ideaal om in drankjes te gebruiken. Denk aan (bruis)water met munt of aan gin tonic met rozemarijn of tijm.

Bevroren kruiden in olijfolie

Voor het bewaren van verse kruiden of het gebruik van kruidenijsklontjes in drankjes kun je het beste water gebruiken.

Maar door olijfolie te gebruiken zijn de blokjes heel geschikt om mee te bakken. Doe een of twee kruidenijsblokjes in de pan en laat smelten. Bak er vervolgens bijvoorbeeld aardappeltjes in.

Simpel, maar ontzettend lekker!

Kruidenijsblokjes als huidverzorging

Niet alleen voor het maken van eten en drinken zijn kruidenijsblokjes heel geschikt, ze kunnen ook wonderen doen voor je huid.

Door regelmatig met ijsblokjes met kruiden over je (gezichts)huid te wrijven, zul je de volgende voordelen ervaren:

  • Het verbetert de doorbloeding van je huid.
  • Het voorkomt vroegtijdige veroudering van de huid.
  • Het minimaliseert de grootte van je poriën, waardoor het zeer geschikt is om te gebruiken vóórdat je make-up op doet.
  • Het vermindert zwelling dat wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld acne of puistjes.

Ook hiervoor kun je bijna alle kruiden gebruiken, maar de meest favoriete zijn toch wel kamille, aloë vera en moringa. IJsblokjes met komkommer, citroen of rozenknoppen geven hetzelfde effect.

Kruidenijsblokjes maken

Het maken van kruidenijsblokjes is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een ijsblokjesvorm en kruiden.
Kneus de kruidenblaadjes voorzichtig en stop ze in de vorm. Giet deze vol met water of olijfolie en leg het geheel in de vriezer. Na een paar uur zijn de ijsblokjes al klaar.

Door kruiden na het koken niet meer weg te gooien maar in te vriezen met behulp van een ijsblokjesvorm, bespaar je geld én draag je bij aan een beter milieu. Dus vul vandaag nog je vriezer met kruidenijsblokjes, want ze komen altijd wel van pas! 

Stamppot uit de losse pols: deze hoeveelheden heb je nodig

Stamppot uit de losse pols: deze hoeveelheden heb je nodig

Ben jij een creatieveling in de keuken en bedenk je het liefst zelf je gerechten? Dan loop je er waarschijnlijk…
Kliekjes: zo voorkom je dat je onnodig eten weggooit

Kliekjes: zo voorkom je dat je onnodig eten weggooit

Kliekjes, een mooi woord dat eigenlijk niets anders betekent dan de overgebleven restjes van reeds bereide maaltijden. De meeste mensen…
Moussaka: de 'stamppot' van Griekenland

Moussaka: de 'stamppot' van Griekenland

In de categorie ‘De stamppot van…‘ lichten we een lekker recept uit van een ander land dan Nederland. De ene…