unsplash-nostalgie-cassettebandjes

Nostalgische dingen: 10 dingen uit het verleden die je ongetwijfeld een beetje mist

Ken je de gulden nog? Of de telefoongids? In deze blog nemen we je terug in de tijd en delen we 10 nostalgische dingen die je ongetwijfeld een beetje mist.

Wat is nostalgie?

Nostalgie, alleen het woord al klinkt prachtig. Een woord dat wordt gebruikt om heimwee naar het (persoonlijk) verleden uit te drukken. Iedereen verlangt weleens terug naar jaren geleden. Naar een bepaalde gebeurtenis, een bepaald gerecht of een bepaald voorwerp dat je nu eigenlijk zelden of nooit meer tegenkomt.

Nostalgie is dus een gevoel van verlangen naar het verleden, vaak gekenmerkt door warme en positieve herinneringen aan bepaalde tijden, gebeurtenissen, mensen of ervaringen. Het is een gevoel van heimwee naar een tijdperk dat als prettig, veilig of zorgeloos wordt ervaren.

Nostalgie kan worden opgeroepen door verschillende triggers, zoals oude foto’s, muziek, geuren, plaatsen of voorwerpen die verbonden zijn met bepaalde herinneringen. Het kan variëren van subtiele gevoelens van weemoed tot sterk verlangen naar vervlogen tijden.

Nostalgische dingen die je ongetwijfeld een beetje mist (of misschien bent vergeten)

In dit artikel zetten we 10 nostalgische ‘dingen’ op een rijtje. Heerlijk om aan terug te denken.

1. Nostalgie: de Nederlandse gulden

De gulden was vanaf de middeleeuwen tot januari 2002 dé Nederlandse munteenheid. De meeste mensen die dit artikel lezen hebben hier dus nog mee betaald. Op de een of andere manier zal je voor altijd bijblijven hoe deze munten en biljetten eruit zagen. Ondanks dat ze in de loop van de tijd veranderde. 

Op 1 januari 2002 werd de gulden vervangen door de euro, sindsdien de munteenheid van de eurozone.  

2. Elfstedentocht

nostalgie-elfstedentocht-stamppotmaandag

Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Tot aan 1997 werden er door deze vereniging 15 elfstedentochten georganiseerd. Schaatsers van over de hele wereld kwamen naar Friesland om een tocht van 200 km te schaatsen. Na 1997 waren de winters helaas niet meer streng genoeg om deze tocht langs 11 Friese steden (veilig) te kunne norganiseren. Uiteraard hopen we elk jaar weer dat de tocht der tochten opnieuw plaats zal gaan vinden. Maar tot nu toe blijft de elfstedentocht een fijn stukje nostalgie. 

3. Walkman en discman

nostalgie-walkman-discman

Ben je na het jaar 2000 geboren? Dan heb je misschien nog nooit zo’n apparaat in handen gehad. Maar iedereen die daarvoor al leefde denkt ongetwijfeld met een glimlach op zijn gezicht terug aan de tijd van de walkman en later de discman. Niks geen Spotify of Youtube.
Nieuwe muziek ontdekken deed je via de radio, welke je op kon slaan op een cassette of cd.

In 1963 kwam de cassette op de markt. Met een cassetterecorder, meestal een gigantisch bakbeest, kon je geluid opnemen en opslaan op een cassettebandje. Dit cassettebandje stopte je in een walkman en zo kon je ‘mobiel’ muziek luisteren! 

Ongeveer 20 jaar later wisselden veel mensen de walkman in voor een discman, toen inmiddels de cd was uitgevonden.

Een cd had dezelfde functie als een cassette, maar was in plaats van rechthoekig rond en plat.

Bij beiden was het nadeel dat je slechts een aantal nummers op kon slaan en de cassette of cd al gauw vol zat. Dit werd later opgelost door mp3-speler. 

4. Telefoongids

nostalgie-telefoongids

Waar je tegenwoordig alle telefoonnummers die je nodig hebt in je telefoon hebt staan of internet op kunt vinden, moest je deze vroeger opzoeken in een heel dik boek. 

In 1881 werd het allereerste Nederlandse telefoonboek gedrukt. Hier stonden destijds slecht 49 adressen en telefoonnummers in. Het werd dan ook niet huis-aan-huis verspreid, maar  lag bij de telefooncentrale ter inzage.

Later kreeg elk huishouden jaarlijks de telefoongids in de bus. Hier stonden in principe alle telefoonnummers én adressen van alle Nederlands in die over een vaste telefoon beschikte. 

Bijna 140 jaar heeft de telefoongids bestaan. In 2018 verscheen hij voor het laatst. 

5. Telefooncel

nostalgie-telefooncel

Vroeger, toen bijna elke Nederlander dus een vaste telefoon had, stonden er op straat telefooncellen. Je kon immers niet met je vaste telefoon de straat op en er bestonden situaties dat je toch echt even moest bellen.

Bijvoorbeeld om hulp in te schakelen bij ziekte of een ongeluk, om een taxi te bellen of om privé te bellen, als je niet wilde dat je huisgenoten mee zaten te luisteren.

De eerste telefooncellen werden in 1932 geplaatst in de Bilt. Inmiddels zijn bijna alle telefooncellen uit het straatbeeld verdwenen. 

6. Fabeltjeskrant

nostalgie-fabeltjeskrant-stamppotmaandag

Wie kind was in de 20e eeuw kan zich dit populaire kinderprogramma ongetwijfeld herinneren. We durven bijna te wedden dat je zelfs de intro-tune nog helemaal kent. 

Het programma werd in 2005, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nederlandse kindertelevisie, zelfs verkozen tot het beste kinderprogramma van de 20e eeuw.

Hier vind je 3 afleveringen van de Fabeltjeskrant. Pure nostalgie. Ga achterover zitten en geniet

7. Mini Playbackshow

miniplaybackshow-nostalgie

Nog zo’n kinderprogramma dat bij iedereen in het geheugen staat gegrift. Wat ons betreft was dit het allerleukste kinderprogramma ooit! Hennie Huisman, de kledingwinkel, de ‘magische toverbol’ die je omtoverde tot superster, het lied ‘Met z’n allen’ en natuurlijk Bulletje. We love it!

8. View-Master

nostalgie-view-master

 

Hoe tof was dit?! Vroeger hadden we écht geen Instagram of Snapchat nodig om naar mooie plaatjes te kijken. 

Vroeger, in de oorlog, werd dit systeem vooral voor opleidingen werd gebruikt. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de View-Master populair bij het algemene publiek. In het medisch onderwijs werd hij regelmatig gebruikt als toevoeging bij boeken die belangrijke structuren in 3D moesten uitleggen.

Later werd de View-Master vooral als speelgoed gebruikt. Sterker nog, wie dit speelgoed echt heel erg mist, kan het nog steeds aanschaffen. Bijvoorbeeld via Bol.com

9. Floppy

nostalgie-floppy

 

Deze hoort een beetje in de categorie ‘cassettebandjes’. Waar je muziek opsloeg op een cassettebandje, sloeg je digitale bestanden en spelletjes op op een Floppy disk. Het was als het ware een mini-harde schijf. Om een floppy te gebruiken, stopte je hem in het diskettestation van je computer.

Net als dat het cassettebandje op een gegeven moment werd vervangen door de cd, werd een Floppy destijds vervangen door een cd-rom. 

10. Boerenbontservies

nostalgie-boerenbont

Dit bekende servies wordt nog steeds verkocht, maar de huidige generatie heeft geen idee wat hier nou zo bijzonder aan is. Veel twintigers en dertigers zullen het herkennen als ‘het servies van opa en oma’, wat een heerlijk nostalgisch gevoel oproept. In het artikel ‘Boerenbont, het meest beroemde (stamppot)servies van Nederland‘ lees je er meer over. Wij vinden stiekem boerenkoolstamppot nog steeds het lekkerst vanaf het Boerenbontservies! 

Naast deze 10 dingen is er nog veel meer dat een nostalgisch gevoel bij ons oproept. Denk aan een ouderwetse typmachine, het ‘happertje’, een meerkleuren-pen, MSN, opblaasmeubels, Snake, de allereerste liedjes van Kinderen voor Kinderen, een game boy, de SRV-wagen en ga zo nog maar even door. Bij wat krijg jij dat heerlijke nostalgische gevoel en verlang je heel even terug naar het verleden? Laat het ons weten via een reactie op social media. 

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!