kliekjes-voedselverspilling

Kliekjes: zo voorkom je dat je onnodig eten weggooit

Kliekjes, een mooi woord dat eigenlijk niets anders betekent dan de overgebleven restjes van reeds bereide maaltijden. De meeste mensen gooien deze restjes helaas gewoon zonder pardon in de afvalbak. Zonde. Zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Maar wat kun je dan wel doen met deze kliekjes, wanneer het niet meer genoeg is voor een volwaardige maaltijd? Dat lees je in deze blog.

Wat zijn kliekjes?

Kliekjes verwijzen naar restjes of overgebleven eten dat overblijft na een maaltijd. Het zijn de restjes die over zijn nadat je hebt gegeten en waar je later opnieuw van kunt genieten. Kliekjes kunnen bestaan uit bijvoorbeeld overgebleven pasta, rijst, groenten, vlees, soep, salades, enzovoort.

Het idee van het bewaren en opnieuw gebruiken van kliekjes is ontstaan uit de wens om voedselverspilling te verminderen. In plaats van eten weg te gooien, kun je kliekjes bewaren en later opwarmen of opnieuw gebruiken in andere gerechten. Dit kan zowel geld besparen als een duurzame keuze zijn.

Met kliekjes kun je creatief zijn en nieuwe gerechten samenstellen. Bijvoorbeeld, overgebleven groenten en vlees kunnen worden gebruikt als vulling voor een omelet, restjes pasta kunnen worden opgewarmd met wat saus en extra groenten, of je kunt een salade maken van overgebleven gekookte granen met verse kruiden en dressing.

Kliekjes eten voorkomt voedselverspilling

Nog steeds wordt er zo’n 9 procent van ons eten verspild. Omdat het steeds om kleine beetjes gaat, wordt de totale hoeveelheid enorm onderschat. Maar toch wordt er ruim 34 kilo per persoon per jaar aan voedsel weggegooid.

Alle Nederlandse huishoudens samen verspillen dus ruim 590 miljoen kilo voedsel dat eigenlijk nog gewoon te eten is. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!

Vaak wordt eten al weggegooid nog vóór dat het op ons bord is beland. Denk aan verlies tijdens de productie en voedsel bij jou thuis dat (onnodig!) na de ‘THT-datum’ wordt weggegooid.

Brood, zuivel en groente wordt het meest weggegooid.

Maar het grootste deel van het weggegooide eten is eten dat reeds bereid is voor de (avond)maaltijd.

Door deze restjes in de koelkast of diepvries te bewaren, en later alsnog op te eten, wordt het aantal kilo dat aan voedsel wordt verspild een stuk kleiner!

De impact van voedselverspilling op het milieu

Wanneer voeding, die nog prima te eten is, in de afvalbak belandt, dan gaan direct ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakking.

De energie die voor die processen nodig is geweest, komt vooral van fossiele brandstoffen. Dit zijn de brandstoffen die klimaatverandering veroorzaken.

Bovendien zorgt het weggooien van jouw kliekjes voor het vergroten van de afvalberg. Doordat niet iedereen zijn afval (op de juiste manier) scheidt, komt er veel weggegooid eten bij het restafval. Dit afval wordt verbrand in afval-energiecentrales. En dit zorgt weer voor milieuvervuiling.

Kliekjes bewaren

Wat is de beste manier om kliekjes te bewaren? Het bewaren van kliekjes op de juiste manier is essentieel om de veiligheid en kwaliteit van het voedsel te behouden. Hier zijn enkele tips om kliekjes op een veilige en efficiënte manier te bewaren:

  1. Koelkast: Zorg ervoor dat je de kliekjes zo snel mogelijk na de maaltijd in de koelkast plaatst. Het is belangrijk om voedsel binnen twee uur na bereiding in de koelkast te bewaren om de groei van bacteriën te beperken. Zet de kliekjes in afgedekte containers of bewaar ze in luchtdichte zakken.
  2. Afkoelen: Laat de kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Hiermee voorkom je dat de temperatuur in de koelkast stijgt, wat de kwaliteit van andere producten kan beïnvloeden. Verdeel grote porties in kleinere porties om het afkoelproces te versnellen.
  3. Labelen en dateren: Noteer de inhoud en de datum waarop de kliekjes zijn bereid op de verpakking. Op deze manier kun je gemakkelijk bijhouden hoe lang de kliekjes al in de koelkast staan en voorkom je dat ze te lang worden bewaard.
  4. Hygiëne: Zorg ervoor dat je schone handen hebt en schone bewaarcontainers gebruikt om de kliekjes in te doen. Vermijd ook het gebruik van dezelfde lepel of vork waarmee je hebt gegeten om kruisbesmetting te voorkomen.
  5. Maximaal 2 tot 3 dagen: De meeste kliekjes kunnen veilig 2 tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Gebruik je zintuigen om te controleren of het voedsel nog goed is voordat je het consumeert. Let op geur, uiterlijk en textuur. Bij twijfel is het beter om het weg te gooien.
  6. Invriezen: Als je de kliekjes langer wilt bewaren, kun je ze in afgesloten diepvrieszakjes of containers in de vriezer plaatsen. Op deze manier kunnen ze enkele maanden tot zelfs een jaar worden bewaard. Zorg ervoor dat je de kliekjes goed verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Sommige kliekjes zijn niet geschikt zijn om te bewaren vanwege hun samenstelling of bederfelijkheid. Gebruik altijd je gezond verstand en vertrouw op je zintuigen bij het bepalen of kliekjes nog veilig kunnen worden geconsumeerd.

Stamppot eten tegen voedselverspilling: kliekjes recepten

Met stamppot valt eindeloos te variëren. Daarom is stamppot het ideale gerecht om voedselverspilling tegen te gaan. Je kunt van je kliekjes meestal een prima stamppot maken.

Heb je bijvoorbeeld nog appels liggen die je anders weg zou gooien? Maak er hete bliksem van! Maar ook bijna alle groenten zijn geschikt om een stamppot mee te maken.

Voor wat inspiratie kun je de zoekfunctie op onze website gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een broccoli over? Typ ‘broccoli’ in en je ontdekt 6 heerlijke stamppotrecepten. Met courgette kun je een heerlijke Chileense stamppot maken en van spruitjes bereid je een stamppot met spruiten, appel en spekjes.

Andere gerechten die je met kliekjes kunt maken

Naast het verwerken van kliekjes in een stamppot, kun je er nog veel meer gerechten mee bereiden. Een vriendin van ons maakte hier een kookboek over: Koken met restjes is leuk. Dit boek is echt een aanrader voor iedereen die zijn of haar ecologische voetafdruk wil verkleinen.

Nog meer tips tegen voedselverspilling

Niet alleen het opmaken van je kliekjes helpt tegen voedselverspilling. Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om te voorkomen dat er onnodig eten wordt weggegooid.

Lees ons blog ‘Voedselverspilling: 10 tips om dit tegen te gaan‘ om de meest handige tips te ontdekken.

Weet jij zelf nog een lekker recept dat je hebt gemaakt met kliekjes? Dan zouden we het leuk vinden als je dit met ons deelt via social media of via stamppotmaandag@gmail.com. Alleen samen kunnen we voedselverspilling tegen gaan!

Handige keukentips

Ben je dol op handige keukentips? Dat komt goed uit, want naast lekkere stamppotrecepten delen we op deze website ook veel leuke keukentips waar je wat aan hebt. Lees ook:

Kijk op onze blog voor alle handige tips & inspiratie voor in de keuken.

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!