kliekjes-voedselverspilling

Kliekjes: zo voorkom je dat je onnodig eten weggooit

Kliekjes, een mooi woord dat eigenlijk niets anders betekent dan de overgebleven restjes van reeds bereide maaltijden. De meeste mensen gooien deze restjes helaas gewoon zonder pardon in de afvalbak. Zonde. Zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Maar wat kun je dan wel doen met deze kliekjes, wanneer het niet meer genoeg is voor een volwaardige maaltijd? Dat lees je verderop.

Kliekjes eten voorkomt voedselverspilling

Nog steeds wordt er zo’n 9 procent van ons eten verspild. Omdat het steeds om kleine beetjes gaat, wordt de totale hoeveelheid enorm onderschat. Maar toch wordt er ruim 34 kilo per persoon per jaar aan voedsel weggegooid.

Alle Nederlandse huishoudens samen verspillen dus ruim 590 miljoen kilo voedsel dat eigenlijk nog gewoon te eten is. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!

Vaak wordt eten al weggegooid nog vóór dat het op ons bord is beland. Denk aan verlies tijdens de productie en voedsel bij jou thuis dat (onnodig!) na de ‘THT-datum’ wordt weggegooid.

Brood, zuivel en groente wordt het meest weggegooid.

Maar het grootste deel van het weggegooide eten is eten dat reeds bereid is voor de (avond)maaltijd.

Door deze restjes in de koelkast of diepvries te bewaren, en later alsnog op te eten, wordt het aantal kilo dat aan voedsel wordt verspild een stuk kleiner!

De impact van voedselverspilling op het milieu

Wanneer voeding, die nog prima te eten is, in de afvalbak belandt, dan gaan direct ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakking.

De energie die voor die processen nodig is geweest, komt vooral van fossiele brandstoffen. Dit zijn de brandstoffen die klimaatverandering veroorzaken.

Bovendien zorgt het weggooien van jouw kliekjes voor het vergroten van de afvalberg. Doordat niet iedereen zijn afval (op de juiste manier) scheidt, komt er veel weggegooid eten bij het restafval. Dit afval wordt verbrand in afval-energiecentrales. En dit zorgt weer voor milieuvervuiling.

Stamppot eten tegen voedselverspilling

Met stamppot valt eindeloos te variëren. Daarom is stamppot het ideale gerecht om voedselverspilling tegen te gaan. Je kunt van je kliekjes meestal een prima stamppot maken.

Heb je bijvoorbeeld nog appels liggen die je anders weg zou gooien? Maak er hete bliksem van! Maar ook bijna alle groenten zijn geschikt om een stamppot mee te maken.

Voor wat inspiratie kun je de zoekfunctie op onze website gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een broccoli over? Typ ‘broccoli’ in en je ontdekt 6 heerlijke stamppotrecepten. Met courgette kun je een heerlijke Chileense stamppot maken en van spruitjes bereid je een stamppot met spruiten, appel en spekjes.

Andere gerechten die je met kliekjes kunt maken

Naast het verwerken van kliekjes in een stamppot, kun je er nog veel meer gerechten mee bereiden. Een vriendin van ons maakte hier een kookboek over: Koken met restjes is leuk. Dit boek is echt een aanrader voor iedereen die zijn of haar ecologische voetafdruk wil verkleinen.

Nog meer tips tegen voedselverspilling

Niet alleen het opmaken van je kliekjes helpt tegen voedselverspilling. Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om te voorkomen dat er onnodig eten wordt weggegooid.

Lees ons blog ‘Voedselverspilling: 10 tips om dit tegen te gaan‘ om de meest handige tips te ontdekken.

Weet jij zelf nog een lekker recept dat je hebt gemaakt met kliekjes? Dan zouden we het leuk vinden als je dit met ons deelt via social media of via stamppotmaandag@gmail.com. Alleen samen kunnen we voedselverspilling tegen gaan!

Advertentie
Bier, bier, bier en stamppot

Bier, bier, bier en stamppot

Wist je dat bier en stamppot heel goed samengaan? In deze blog vertellen we waarom en welke stamppotrecepten het lekkerst…
Alles over rookworsten!

Alles over rookworsten!

Rookworst is niet weg te denken bij een lekkere stamppot. Wat weet jij over rookworsten? En wat zijn de allerlekkerste…
Zomerse stamppot: 5 heerlijke recepten

Zomerse stamppot: 5 heerlijke recepten

Stamppot in de zomer is net zo lekker als een 'typische' winterstamppot. Ontdek op Stamppot Maandag de lekkerste recepten voor…