Kliekjes

Uit een onderzoek van Milieu Centraal en Voedingscentrum blijkt dat de gemiddelde Nederlander zo’n 50 kilo voedsel per jaar verspild. Ja, echt waar, zo veel! Dit is natuurlijk helemaal niet nodig en er zijn dan ook genoeg opties om minder voedsel te verspillen. Bijvoorbeeld door een lekkere stamppot van je kliekjes te bereiden.

Zoals je weet valt er met stamppot eindeloos te variëren. Hierdoor is de stamppot het perfecte gerecht om je kliekjes in te verwerken. Heb je bijvoorbeeld nog wat appels liggen die anders weggegooid worden? Verwerk ze dan in een lekkere hete bliksem. Als je een avond groenten gegeten hebt, maar niet alles op hebt, kun je deze ook prima in een stamppot verwerken. Zelfs na het invriezen. Gebruik je courgette bijvoorbeeld in een Chileense stamppot en je spruitjes in een heerlijke stamppot met spruiten en appels. Voor nog meer recepten waarin je verse groenten en/of kliekjes in kunt verwerken, klik je hier.

Naast het verwerken in een stamppot, kun je nog veel meer gerechten bereiden met kliekjes. Een vriendin van ons maakte hier een kookboek over, ‘Koken met kliekjes is leuk’. Een aanrader voor iedereen die zijn of haar ecologische voetafdruk wilt verkleinen!

Natuurlijk kun je ook je fantasie de vrije loop laten en zelf (stamppot)gerechten bedenken met je kliekjes. Heb jij een lekkere kliekjes stamppot bereidt en wil je dit graag met ons delen? Neem dan contact met ons op, we zijn erg benieuwd!

Tags
Vegetarisch eten: gezond voor ons lijf én voor onze planeet

Vegetarisch eten: gezond voor ons lijf én voor onze planeet

Steeds meer mensen gaan vegetarisch eten of worden deeltijd-vegetariër. Behoor je tot deze laatste groep, dan eet je bewust een…
Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Voor alles is tegenwoordig wel een dag; vaderdag, moederdag, broer- en zussendag, dierendag, dag van de leraar, dag van de…
10 tips om op de steeds duurder wordende boodschappen te besparen

10 tips om op de steeds duurder wordende boodschappen te besparen

Het is je vast niet ontgaan. Het nieuws stond er de afgelopen dagen vol mee: boodschappen zijn het afgelopen jaar…