pexels-budgettips-koken

8 budgettips om zo goedkoop mogelijk te koken

De nieuwspagina’s staan de laatste tijd vol met schrijnende verhalen van mensen die het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Zelfs een meerderheid van de middeninkomens heeft moeite met rondkomen. Met name het betalen van de steeds duurder wordende boodschappen zorgt bij veel Nederlanders voor problemen. Daarom delen wij in dit blogartikel een aantal fijne budgettips om zo goedkoop mogelijk te kunnen koken, zonder minder te hoeven eten.

8 budgettips

1. Kook met de seizoenen mee

Seizoensproducten zijn goedkoper. Er zijn namelijk geen importkosten én er is een groter aanbod tijdens de betreffende periode. Beiden zorgen voor een lagere verkoopprijs.

Bovendien zijn groenten en fruit uit het seizoen lekkerder én gezonder.

Klik hier om de seizoenskalender van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven, koken en Tuinieren) te downloaden. 

2. Maak extra grote porties en vries in

Van veel gerechten kun je extra veel maken. Vaak zijn producten goedkoper wanneer je een grotere verpakking koopt. Dit worden ook wel ‘voordeelverpakkingen’ genoemd. Blijf echter wel alert, want het is niet altijd het geval dat je voordeliger uit bent. 

Maar wanneer je bijvoorbeeld in 1 keer meerdere porties boerenkool maakt, ben je goedkoper uit dan wanneer je 4 keer inkoopt en 4 keer hetzelfde kookt. 

Zo kun je stamppotten, soepen, stoofpotjes, curry’s, pasta’s, pastasauzen en ovenschotels prima in grote hoeveelheden maken en invriezen.

Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar ook tijd!

3. Plan vooruit

Het klinkt misschien gek, maar plannen gaat je geld besparen.
Doordat je van tevoren precies weet wat je wanneer gaat eten, voorkom je de neiging om eten te bestellen of af te halen.

Bovendien kun je veel efficiënter omgaan met je ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld 2 keer pasta maken uit 1 pak pasta. Je kunt van de overgebleven groenten van maandag voor donderdag een lekkere saus maken. Of je maakt op zaterdag een voedzame smoothiebowl als ontbijt met al het fruit dat die week is overgebleven. Zo hoef je al geen saus en ontbijt voor zaterdag meer te kopen. 

4. Ga op koopjesjacht

Supermarktaanbiedingen onder de loep nemen loont. Door op koopjesjacht te gaan in supermarkten kun je op een volle boodschappenkar al snel tientallen euro’s besparen. 

5. Koop groenten en (diepvries)fruit in de aanbieding ruim in

Is groenten en/of fruit in de aanbieding? Koop er dan meer dan genoeg van. Je kunt dit namelijk prima invriezen om later pas te gebruiken.

Bij groenten kun je dezelfde dag lekkere verse groenten eten en van de overige groenten kun je bijvoorbeeld een maaltijdsoep, lunchsalade of (pasta)saus maken. 

Met (diepvries)fruit kun je bijvoorbeeld smoothies, smoothiebowls, bananenpannenkoekjes of gezonde ijsjes maken.

6. Bewaar de restjes!

Gooi restjes eten nooit weg, maar bewaar het. Houd 1 keer in de week een kliekjesdag óf maak er iets anders lekkers van.

Ben je zelf niet zo creatief? Maak dan gebruik van speciale kookboeken die jou helpen om van restjes de heerlijkste gerechten te maken.

Je hebt al een goed en fijn kookboek vanaf €6,90:

Lekker koken met restjes – Daisy Scholte

7. Koop verse kruiden i.p.v. zakjes en potjes

Een verse kruidenplant kan ontzettend lang meegaan. Want elke keer als je er wat afhaalt, groeit dat weer aan. Bovendien kun je verse kruiden ook prima invriezen.

In principe zou de aanschaf van een kruidenplant eenmalig hoeven zijn, terwijl je potjes en zakjes kruiden steeds opnieuw moet kopen zodra het op is.

8. Kies voor goedkope recepten

Koken kun je zo goedkoop of zo duur maken als dat je zelf wilt. Sommige recepten bevatten dure ingrediënten. Denk aan saffraan, kaviaar of truffel. Maar ook simpelere, meer toegankelijke, ingrediënten kunnen flink aan de prijs zijn. 

Zo kost een kilo kiwi’s al gauw meer dan €4,00, 300 gram zalmfilet €8,69 en 2 avocado’s €2,99. 

Dit kan goedkoper.

Google naar ‘goedkope recepten’ en je krijgt tal van links met budgetrecepten.

Ook stamppot kan lekker goedkoop. Voor slechts €2,60 per persoon zet jij deze heerlijke stamppot boerenkool op tafel. Dit kan zelfs nog voordeliger, wanneer je bijvoorbeeld de cashewnoten en/of de smeerkaas met sambal achterwege laat.

Goedkope stamppotrecepten

Wanneer dit blogartikel online komt, is het nog niet eens herfst. De kans is groot dat jij dus niet zit te wachten op een bord boerenkool. Hieronder vind je daarom een aantal recepten die onder de €3,00 per persoon te maken zijn.

Alle recepten kun je in grotere hoeveelheden maken, zodat je in kunt vriezen en later nogmaals kunt eten. Op deze manier worden de gerechten nog goedkoper.

Ondanks dat de boodschappen steeds duurder worden, zijn er genoeg manieren om de kosten binnen de perken te houden. Bijna een jaar geleden schreven we al een blogartikel met 10 tips om op de steeds duurder wordende boodschappen te besparen. Dit zijn bijna allemaal andere tips dan in dit artikel worden genoemd. Zo heb je flink wat handvatten om de komende tijd budgetproof te koken. Heb jij zelf nog tips? Stuur ze dan gerust naar stamppotmaandag@gmail.com of laat het weten via een reactie op onze social media. 

Leidens ontzet 2022: 3 dagen feest in Leiden

Op 3 oktober vindt jaarlijks het ‘Leidens ontzet’ plaats. Op deze dag wordt de bevrijding van de stad Leiden op…
Stamppot met spelletjes: 8 toffe spellentips

Stamppot met spelletjes: 8 toffe spellentips

Stamppot Maandag is jaren geleden ontstaan doordat wij, Arthur en Jan Wijbe, wekelijks op maandagavond met elkaar stamppot aten. Steeds…
National Beer Lovers Day: dé dag voor bierliefhebbers

National Beer Lovers Day: dé dag voor bierliefhebbers

Op woensdag 7 september 2022 is het weer National Beer Lovers Day. Op deze dag kunnen alle bierliefhebbers hun hart…