Stamppot-rode-kool

Stamppot rode kool met spekjes

Deze stamppot rode kool met spekjes is heerlijk voor in de herfst én in de winter. Het recept bevat verse rode kool, winterpeen, appel en kaneel. Lekker!

Rode kool

Je raadt het al, het hoofdingrediënt voor deze stamppot is rode kool. Deze groente is door zijn vele voedingsstoffen ontzettend gezond. Het helpt tegen ontstekingen, bevordert de hartgezondheid, versterkt je botten, beschermt tegen kankersoorten en stimuleert de darmgezondheid. Regelmatig rode kool op het menu is dus hartstikke goed voor je gezondheid. Met onderstaand recept helpen wij je alvast een handje op weg.

Rode kool & spekjes

Deze stamppot smaakt nog lekkerder door de toevoeging van gebakken spekjes. De combinatie van rode kool en spekjes is verrukkelijk dankzij het samenspel van smaken en texturen. Rode kool brengt natuurlijke zoetheid en knapperigheid, terwijl spekjes hun zoute hartigheid en krokante textuur toevoegen.

Tijdens het bakken van de spekjes komt er smaakvol vet vrij, dat de rode kool doordrenkt met een heerlijke aroma en rijke smaak. Deze combinatie biedt een gebalanceerde mix van zoet en zout. Loopt het water je al in de mond?

Recept stamppot rode kool met spekjes

Heb je zin om deze lekkere feel good maaltijd klaar te maken? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Step 1

Schil en snijd de aardappelen in stukken. Kook de aardappelen in een grote pan met licht gezouten water tot ze gaar zijn. Giet ze af en stamp ze tot een smeuïge puree met een scheutje melk, zout en peper.

Step 2

In een andere grote pan bak je de spekjes knapperig. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Step 3

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Doe de gesnipperde ui en knoflook in de pan waar je de spekjes in hebt gebakken. Bak tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Stap 4

Snijd de rode kool fijn en de winterpeen in kleine stukken. Voeg de fijngesneden rode kool en winterpeen toe aan de uien en knoflook. Bak ze ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur tot ze wat zachter zijn geworden.

Stap 5

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes. Voeg de plakjes appel en gemalen kaneel toe aan de pan en bak nog eens 5 minuten mee tot de appelstukjes zacht beginnen te worden.

Stap 6

Roer de gebakken groenten en appels door de aardappelpuree. Voeg indien nodig meer zout en peper toe naar smaak. Serveer de stamppot met de knapperige spekjes erbovenop als smaakvolle garnering.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Je kunt de spekjes vervangen met plantaardige spekjes of vegetarische balletjes. 

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Dit zijn een paar andere fijne recepten die heerlijk zijn in de herfst:

Kijk op deze pagina voor nog meer receptinspiratie.

Heb je zelf een lekker stamppotrecept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg rode kool
750 g aardappelen
2 winterpenen
2 appels
200 g spekjes
2 uien
2 teentjes knoflook
2 theelepels kaneel
2 eetlepels boter
Zout en peper naar smaak
Een scheutje melk