lentestamppot veldsla en snijbonen

Stamppot veldsla en snijbonen: perfect voor de lente

Deze stamppot kan je heerlijk nuttigen in de lente zon. Een lekker snel "even wat anders" recept.

Zin in een snelle stamppot, die net even anders dan anders is, en heerlijk smaakt op een mooie lentedag? Probeer dan eens deze stamppot veldsla met snijbonen. Door de sla en de crème fraîche smaakt dit gerecht lekker fris. Heerlijk met een ribkarbonade, of als je vegetarisch bent met een vegetarisch alternatief voor karbonaden. 

Veldsla

Veldsla is een bladgroente die in het wild groeit in Europa en Azië. De groente is rijk aan antioxidanten en bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine C, ijzer en calcium. Erg gezond!

Veldsla heeft een licht nootachtige smaak en een knapperige textuur en is een populaire keuze voor salades en sandwiches, maar smaakt ook goed in een stamppot, vooral in de lente of zomer. 

Snijbonen

Snijbonen zijn en populaire groente en behoren tot de peulvruchtenfamilie. Ze hebben een knapperige textuur en een licht zoete en nootachtige smaak. Snijbonen zijn een gezonde keuze omdat ze weinig calorieën bevatten en rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, vitamine K en foliumzuur.

Veldsla en snijbonen zijn allebei erg gezond en kunnen goed gecombineerd worden. Bijvoorbeeld in een salade, maar ook in een frisse stamppot. 

Recept stamppot veldsla met snijbonen

Volg de onderstaande stappen en je stamppot veldsla staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar. Verwijder ondertussen de steelaanzet en het puntje van de snijbonen en snijd de snijbonen in dunne reepjes van circa ½ cm. Kook ze in 4 minuten beetgaar.

Stap 2

Bestrooi ondertussen de ribkarbonades met peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak de karbonades in ongeveer 5 minuten gaar. Keer halverwege.

Stap 3

Giet de aardappelen af en vang ongeveer 50 ml kookvocht op. Stamp de aardappelen met het kookvocht en de crème fraîche tot een gladde puree. Schep de snijbonen en de veldsla erdoor. Serveer de lentestamppot met de ribkarbonades.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch of veganistisch?

Eet je liever geen vlees? Dan kun je de ribkarbonades uit deze lentestamppot veldsla en snijbonen prima vervangen door gebakken bruine boterhammen. Het klinkt misschien wat gek, maar dit alternatief zal je positief verrassen! Smeer de boterhammen in met tomatenpuree, knoflook en olijfolie en bak ze om en om op een niet te hoog vuur. 

Eet je helemaal geen dierlijke producten? Vervang de boter dan door arachideolie en laat de crème fraise achterwege, of gebruik een plantaardige variant. 

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Stamppot is niet alleen lekker in de winter, ook in de lente kun je er heerlijk van smullen! Dit zijn een paar perfecte stamppotgerechten voor in de lente.

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie. 

Heb je zelf ook een lekker recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg iets kruimige aardappelen
600 g snijbonen
400 g ribkarbonades
25 g boter
125 ml crème fraîche
75 g veldsla