bespaartips-boodschappen-unsplash

10 tips om op de steeds duurder wordende boodschappen te besparen

Het is je vast niet ontgaan. Het nieuws stond er de afgelopen dagen vol mee: boodschappen zijn het afgelopen jaar fors duurder geworden. Dit komt met name door het stijgen van de grondstof- en energieprijzen. Alles wat in kassen wordt geteeld, of in ovens wordt bereid (zoals brood) is duurder geworden. En dat is geen goed nieuws, want je inkomen is hoogstwaarschijnlijk gelijk gebleven. Of misschien zelfs wel gedaald door de coronacrisis. Daarom delen wij in dit artikel 10 bespaartips die jij in kunt zetten tijdens het boodschappen doen.

De 10 bespaartips:

1. Ga (vaker) naar de markt

Op de markt zijn producten zoals brood, groente, fruit en verzorgingsproducten vaak een stuk goedkoper dan in de supermarkt.

Dit komt omdat marktkooplieden hun producten slim inkopen. Zij hebben geen grote opslag en zullen daarom vooral producten van het seizoen in- en verkopen. Bovendien hebben zij geen hoge huurkosten, waardoor ze hun marges laag kunnen houden.

2. Let op aanbiedingen

Bijna elke supermarkt heeft regelmatig producten in de aanbieding die een enorm verschil kunnen maken. Denk aan de Bonus-aanbiedingen van de Albert Heijn, de 100 boodschappen van €1,- van de Jumbo en de ACTIE-aanbiedingen van de Aldi.

Let er trouwens wel op dat je je niet gek laat maken. Koop bijvoorbeeld alleen ‘2e halve prijs’-aanbiedingen als je dat product ook echt 2 keer nodig hebt. Iets extra’s kopen omdat het in de aanbieding is, maakt je boodschappen alsnog duurder. 

3. Ga voor B-merken

A-merken zijn de bekende, over het algemeen wat duurdere, merken en staan bijna altijd op ooghoogte.

Wanneer het enigszins lukt, probeer dan eens wat vaker te bukken en voor de B-merken op de onderste plank te gaan. Ook op je tenen staan of een lang iemand om hulp vragen kan lonen wanneer je goedkoper uit wilt zijn. 

4. Maak een boodschappenlijstje

Maak vóórdat je naar de markt of de supermarkt gaat een boodschappenlijstje en wijk hier tijdens het boodschappen doen niet vanaf. Zo weet je zeker dat je geen onnodige boodschappen mee naar huis neemt.

Een handige app voor het maken van een digitaal boodschappenlijstje is ‘Anylist’. Zo kun je ,waar je ook bent, gemakkelijk nieuwe boodschappen toevoegen. Tijdens het boodschappen doen kun je deze heel handig afvinken, zodat je precies weet wat je al in je mandje of wagentje hebt zitten.

En heb je een partner die ook regelmatig de boodschappen doet? Dan kun je jouw app met die van hem of haar synchroniseren. Zo koop je nooit per ongeluk allebei hetzelfde. Want zodra je partner iets afstreept, komt er bij jou ook een streep door te staan. Handig!

5. Doe in één keer de weekboodschappen

Hoe minder vaak je naar de supermarkt gaat, hoe kleiner de kans dat je extra dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt.

Ook koop je zo minder gauw een ingrediënt per ongeluk dubbel, wanneer je die voor meerdere gerechten nodig hebt.

Evt. kun je later in de week nog naar de markt om (extra) verse producten zoals fruit en groente te halen.

6. Ga in je eentje naar de supermarkt

En dus vooral niet samen met (je) kinderen. Hoe sterk je ook probeert te zijn. Het gaat altijd weleens mis en geef je toe aan zijn of haar smeekbedes om die Dino-koekjes of Fruit-tella Dummy’s.

7. Koop en kook ‘from scratch’

Je eigen gehaktballen draaien is stukken goedkoper dan de kant-en-klare ballen die je zo in de supermarkt koopt. Hetzelfde geldt voor de diepvries- en magnetronmaaltijden én natuurlijk voor babyvoeding. Alles zelf maken is goedkoper, maar ook nog eens gezonder!

8. Check thuis wat je nog hebt

Bekijk, voordat je je boodschappenlijstje maakt, altijd eerst thuis wat je nog hebt. Veel mensen hebben bijvoorbeeld nog een pak rijst of pasta staan, of een zak met uien of potjes kruiden. Deze producten hoef je die week dus al niet meer te kopen!

9. Las een kliekjesdag in

Heb je eten over? Gooi het dan niet weg, maar bewaar het in de diepvries of in de koelkast. Één keer per week kunnen jullie dan alle kliekjes van die week eten. Vaak is het dan extra lekker én het scheelt je een dag aan kosten voor de avondmaaltijd. 

10.  Maak een weekbudget

En de laatste van de 10 bespaartips: om te voorkomen dat je in de eerste week van de maand al je geld aan boodschappen uitgeeft, kun je een weekbudget instellen.

Zo weet je precies wat je maximaal per week aan boodschappen uit kunt geven, en word je automatisch creatiever bij het doen van je inkopen.

Ben je niet zo heel goed in overzicht houden of heb je niet echt een ruggengraat? Zorg dan dat je ook niet meer dan dat weekbudget tot je beschikking hebt wanneer je boodschappen gaat doen.

Neem bijvoorbeeld contant geld mee óf maak gebruik van een aparte boodschappenrekening, waar elke week een vast bedrag op wordt gestort. Ga naar de supermarkt met alleen de bankpas van de betreffende boodschappenrekening en het wordt al een stuk gemakkelijker om je aan het budget te houden. 

Zo zie je maar, ondanks dat boodschappen doen duurder wordt, heb je met bovenstaande bespaartips in de meeste gevallen zelf in de hand wat jij wekelijks uitgeeft aan je boodschappen. Deze bespaartips kosten misschien even wat voorbereiding, maar daar word je dan ook zeker voor beloond. Wat doe jij om niet onnodig veel geld aan boodschappen uit te geven? Laat het ons weten op social media, of stuur een mailtje naar stamppotmaandag@gmail.com

Advertentie
Hoe kun je het beste stamppot opwarmen? Onze tips!

Hoe kun je het beste stamppot opwarmen? Onze tips!

Stamppot opwarmen zonder verlies van smaak: ontdek de beste manieren om stamppot op te warmen en de smaak te behouden.…
Stamppotten invriezen: zo doe je dat!

Stamppotten invriezen: zo doe je dat!

Heb je te veel stamppot gemaakt? Stamppotten invriezen is makkelijk en handig! In deze blog lees je hoe je het…
Lentestamppot: Top 10 lekkerste stamppotten voor in de lente

Lentestamppot: Top 10 lekkerste stamppotten voor in de lente

Stamppot alleen voor in de winter? Echt niet! Wat dacht je van een smeuïge lentestamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotten…