Zuurkool invriezen en ontdooien - tips

Zuurkool invriezen én ontdooien: onze tips!

Verse zuurkool over? Zuurkool invriezen is zo gedaan! In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je zuurkool perfect invriest en ontdooit.

Zuurkool, een gefermenteerde koolsoort met een kenmerkende smaak en talloze gezondheidsvoordelen, is een echte winterfavoriet. We kennen het natuurlijk allemaal van de stamppot, maar zuurkool is ook heerlijk in salades, soepen en schotels.

Heb je te veel zuurkool gekocht of gekookt? Geen nood! In dit blogartikel vertellen we je alles over het invriezen én ontdooien van zuurkool, zodat je er later nog lang van kunt genieten.

Waarom zuurkool invriezen?

Er zijn verschillende redenen om zuurkool in te vriezen:

 • Te veel gekocht: Heb je te veel zuurkool gekocht? Door het in te vriezen, voorkom je dat het bederft.
 • Restjes bewaren: Heb je zuurkool gekookt en heb je restjes over? Vries ze in om later op te warmen.
 • Tijd besparen: Door zuurkool in te vriezen, heb je altijd een voorraadje klaar dat je snel en eenvoudig kunt bereiden.

Hoe zuurkool invriezen: een stap-voor-stap gids

Zuurkool invriezen is een eenvoudige manier om deze heerlijke en voedzame groente te bewaren. Zo kun je er later nog lang van genieten. In deze uitgebreide gids leggen we stap voor stap uit hoe je zuurkool invriest, zodat je er het beste resultaat uit haalt.

Kies de juiste zuurkool

Kies voor verse zuurkool die niet al te zout is. Vermijd zuurkool met toevoegingen, zoals suiker of azijn. Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Bereid de zuurkool voor

Spoel de zuurkool af onder koud water om het overtollige zout te verwijderen. Laat de zuurkool goed uitlekken in een vergiet. Als je gekookte zuurkool wilt invriezen, laat deze dan eerst goed afkoelen.

Verpak de zuurkool

Gebruik diepvrieszakjes of diepvriesbakjes die goed afsluitbaar zijn. Verdeel de zuurkool in porties die je later gemakkelijk kunt gebruiken. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de verpakking zit. Etiketteer de verpakking met de datum van invriezen.

Vries de zuurkool in

Vries de zuurkool in op een temperatuur van -18°C of lager. Snel invriezen is belangrijk om de kwaliteit van de zuurkool te behouden.

Extra tips

 • Blancheer de zuurkool: Als je wilt, kun je de zuurkool blancheren voordat je hem invriest. Dit helpt om de kleur en textuur van de zuurkool te behouden.
 • Voeg geen zout toe: Voeg geen zout toe aan de zuurkool voordat je hem invriest. Zuurkool is al zout van zichzelf.
 • Gebruik kleine porties: Vries de zuurkool in in kleine porties, zodat je later gemakkelijk kunt ontdooien wat je nodig hebt.

Hoe lang kun je zuurkool invriezen?

Zuurkool kan tot wel 12 maanden in de vriezer worden bewaard. De kwaliteit van de zuurkool kan na verloop van tijd iets achteruitgaan, maar de smaak en voedingswaarde blijven behouden.

Zuurkool ontdooien

Er zijn verschillende manieren om zuurkool te ontdooien:

 • In de koelkast: Laat de zuurkool een nachtje in de koelkast ontdooien. Dit is de beste manier om de kwaliteit van de zuurkool te behouden.
 • Op kamertemperatuur: Laat de zuurkool ontdooien op kamertemperatuur. Dit is sneller dan in de koelkast, maar de kwaliteit van de zuurkool kan iets achteruitgaan.
 • In de magnetron: Ontdooi de zuurkool in de magnetron op de ontdooistand. Dit is de snelste manier om zuurkool te ontdooien, maar de textuur kan iets veranderen.

Na het ontdooien

 • Giet de zuurkool af in een vergiet om het overtollige vocht te verwijderen.
 • De zuurkool kan na het ontdooien iets zachter worden.
 • Gebruik de zuurkool in je favoriete recepten.

Lekkere zuurkoolrecepten

Zoals je ziet is zuurkool invriezen en weer ontdooien erg makkelijk. Wat ga je ermee maken? Ter inspiratie delen we een paar van onze favoriete zuurkoolrecepten:

Meer handige kooktips

Vond je dit een handig artikel en wil je meer handige kooktips? We delen er veel  in onze blog! Deze artikelen vind je vast ook leuk om te lezen:

Veel kookplezier!

Heb je zelf een lekker stamppotrecept gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Advertentie
10 lekkere boerenkool recepten

10 lekkere boerenkool recepten

Boerenkool is niet alleen erg gezond (hallo superfood!) maar ook nog eens erg lekker én veelzijdig. Dit zijn de lekkerste…
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…