Stamppotten invriezen tips

Stamppotten invriezen: zo doe je dat!

Heb je te veel stamppot gemaakt? Stamppotten invriezen is makkelijk en handig! In deze blog lees je hoe je het doet en hoe je het later weer op kunt warmen.

Stamppotten invriezen

Als liefhebber van koken weet je hoe heerlijk een zelfgemaakte stamppot kan zijn. Maar soms maak je meer dan je op kunt eten en wil je de rest bewaren voor later. Gelukkig is het mogelijk om stamppotten in te vriezen, zodat je altijd een smakelijke maaltijd bij de hand hebt. In dit artikel bespreken we verschillende manieren om stamppotten in te vriezen, de voor- en nadelen, eventuele verschillen tussen verschillende stamppotten en hoe je ze het beste weer kunt opwarmen.

De voordelen van het invriezen van stamppotten

Het invriezen van stamppotten biedt verschillende voordelen. Ten eerste is het een geweldige manier om voedselverspilling te verminderen. Door overgebleven stamppot in te vriezen, kun je het later opeten in plaats van het weg te gooien. Daarnaast bespaart het tijd en moeite omdat je niet elke keer een hele nieuwe stamppot hoeft te maken als je er zin in hebt. Ook kan het handig zijn om altijd wat kant-en-klare maaltijden in de vriezer te hebben voor drukke dagen of onverwachte gasten.

Is er verschil tussen verschillende stamppotten?

Over het algemeen kunnen de meeste stamppotten succesvol worden ingevroren. Het kan echter zijn dat bepaalde ingrediënten, zoals rauwe groenten of verse kruiden, hun textuur en smaak verliezen na het invriezen. Daarom is het belangrijk om te weten welke stamppotten goed invriesbaar zijn en welke wat minder geschikt zijn voor invriezen.

Stamppotten met stevige groenten zoals aardappelen, wortels en uien zijn meestal prima in te vriezen. Denk aan klassiekers zoals hutspot en zuurkoolstamppot. En natuurlijk is boerenkoolstamppot invriezen ook geen enkel probleem!

Stamppotten met delicate ingrediënten zoals bladgroenten of verse kruiden kunnen na het invriezen mogelijk wat slap worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stamppot rauwe andijvie. Het is dus verstandig om deze ingrediënten pas toe te voegen na het ontdooien en opwarmen van de stamppot.

Hoe vries je stamppotten in?

Het proces van het invriezen van stamppotten is vrij eenvoudig. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

  1. Zorg ervoor dat je overgebleven stamppot goed afkoelt voordat je het gaat invriezen. Laat het bij voorkeur in de koelkast staan zodat eventuele bacteriën geen kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.
  2. Verdeel de stamppot in porties die je normaal gesproken zou eten. Dit maakt het makkelijker om later alleen de benodigde hoeveelheid op te warmen.
  3. Gebruik diepvriesbestendige containers of zakken om de stamppotten in te bewaren. Zorg ervoor dat je ze goed afsluit om vriesbrand en smaakverlies te voorkomen.
  4. Schrijf de datum op de verpakking, zodat je altijd weet hoe lang de stamppot al in de vriezer ligt.

Heb je nog geen goede bewaarbakjes? Op de website van Jumbo vind je ze in alle soorten en maten.

Hoe warm je ingevroren stamppotten weer op?

Om ingevroren stamppotten weer op te warmen, zijn er verschillende opties:

  • Au bain-marie: Plaats de bevroren stamppot in een hittebestendige kom en zet deze in een pan met kokend water. Verwarm het geheel langzaam totdat de stamppot volledig ontdooid en opgewarmd is.
  • Magnetron: Plaats de bevroren stamppot in een magnetronbestendige schaal en verwarm het gedurende korte intervallen, waarbij je tussendoor roert. Hiermee voorkom je dat delen van de stamppot oververhit raken terwijl andere delen nog bevroren zijn.
  • Oven: Verwarm de oven voor op een matige temperatuur (ongeveer 180°C). Plaats de bevroren stamppot in een ovenbestendige schaal en bedek deze met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen. Verwarm de stamppot gedurende ongeveer 30-40 minuten, of totdat het volledig is opgewarmd.

Ongeacht welke methode je kiest, zorg ervoor dat de stamppot grondig is opgewarmd voordat je hem serveert. Controleer de temperatuur om er zeker van te zijn dat het helemaal door en door warm is.

Conclusie

Stamppotten invriezen is een handige manier om restjes te bewaren en altijd een smakelijke maaltijd bij de hand te hebben. Het proces van invriezen en weer opwarmen van stamppotten kan eenvoudig worden gevolgd met behulp van bovenstaande tips. Onthoud echter dat sommige ingrediënten mogelijk hun textuur en smaak verliezen na het invriezen, dus houd hier rekening mee bij het maken van je keuze voor welke stamppotten je wilt invriezen. Geniet van je zelfgemaakte stamppotten, zelfs op drukke dagen!

Meer handige blogs?

Naast veel stamppotrecepten delen we op deze webiste ook vele handige kook- en keukentips. Lees ook een van deze blogs:

En kijk op deze pagina voor al onze lekkere recepten. Eet smakelijk!

Advertentie
Dit zijn de lekkerste kruiden voor boerenkool (stamppot)

Dit zijn de lekkerste kruiden voor boerenkool (stamppot)

Wist je dat je je boerenkoolstamppot nog lekkerder kunt maken door kruiden toe te voegen? Dit zijn de beste kruiden…
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…