Pexels-meal preppen

Mealpreppen: elke dag gezond eten, ondanks een volle agenda

Met mealpreppen eet je de hele week gezond en bespaar je tijd en geld. Hier lees je wat maaltijd preppen precies is en ontdek je 10 handige tips!

Waarom mealpreppen?

Werken jij en je partner allebei of woon je in je eentje en heb je het altijd druk? Dan kan het soms best een uitdaging zijn om elke dag weer een gezonde maaltijd op tafel te toveren. Geen tijd, geen zin, geen energie. Voor veel mensen genoeg reden om naar een kant-en-klaarmaaltijd te grijpen of je avondeten te laten bezorgen. Lekker snel en makkelijk, maar in de meeste gevallen natuurlijk verre van gezond.

Wil jij een beetje op je gewicht en/of je gezondheid letten, maar heb je niet elke dag tijd of energie om te koken? Begin met mealpreppen! In dit blogartikel leggen we uit wat dit is en geven we je een aantal tips om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken!

Wat is mealpreppen?

Mealpreppen betekent eigenlijk niets meer dan ‘maaltijden voorbereiden’. Het wordt dan ook wel eens maaltijd preppen genoemd. Het komt er op neer dat je bijvoorbeeld één dag in de week wat langer in de keuken staat om voor flink wat dagen (gezond) te koken. 

Een tijd lang was het vooral een hype onder sporters. Maar inmiddels zijn ook drukke ouders, ambitieuze ondernemers, harde werkers of bijvoorbeeld singles met een volle agenda aan het mealpreppen geslagen.

Mealpreppen is handig en geschikt voor iedereen die te druk is om dagelijks een gezonde maaltijd op tafel te zetten. 

Wat zijn de voordelen van mealpreppen?

Meal preppen kent heel wat voordelen, die het absoluut waard zijn om het maaltijden preppen eens een tijdje te proberen. 

  1. Het zorgt voor minder stress
    Je weet precies wat je wanneer gaat eten. Je hoeft hier dus niet meer over na te denken en je hoeft ook niet na je werk nog snel de supermarkt in te duiken.
  2. Het bespaart geld
    Ten eerste kost zelf koken veel minder geld dan eten afhalen of laten bezorgen. Daarnaast gooi je minder eten weg, doordat je voor meerdere dagen met dezelfde producten kookt. Doordat je geen voedsel verspilt, en de producten dus optimaal gebruikt, koop je veel minder boodschappen dan wanneer je elke dag wat anders kookt.
  3. Het is beter voor het milieu
    Zie ook punt 2. Door het voorbereiden van je maaltijden ga je voedselverspilling tegen. Je rekent van tevoren precies uit hoeveel je nodig hebt voor het aantal dagen en koopt daar je producten op in. Heb je van meerdere gerechten restjes over? Dan maak je daar gewoon weer een nieuwe maaltijd van.
  4. Het is gezond
    Met meal preppen kook je voornamelijk met verse ingrediënten. Zorg dat er voldoende eiwitten, (gezonde) vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen in je maaltijden zitten. Zo weet je zeker dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
  5. Het bespaart tijd
    Misschien wel de belangrijkste voor de meeste mensen om te starten met meal preppen: het bespaart je doordeweeks tijd in de keuken. Wanneer je op een vrije dag inplant dat je een tijdje in de keuken staat, kun je daar de rest van de week van profiteren.

    Laat thuis uit werk? Na werk weer met de kinderen naar zwemles, sport of muziekles? Moet je zelf nog sporten? ‘s Avonds nog een vergadering?

    Je hoeft alleen maar je bakje uit de koelkast te halen en op te warmen. Makkelijker en sneller kan bijna niet!

Hoe kun je het beste meal preppen?

In principe bepaal je natuurlijk helemaal zelf hoe je dit aanpakt. Maar ons advies is om één dag in de week te kiezen waarop je voor de gehele week (of misschien wel langer) kookt.

De meeste mensen hebben in het weekend wel wat tijd om een of twee uurtjes in de keuken te staan. Of misschien heb jij juist doordeweeks een vrije dag of avond waarop dit ideaal is om te doen.

Wat je ook kunt doen is ‘s avonds dubbel koken. Kook je normaal voor 2 personen? Dan kook je nu voor 4 of zelfs 6 personen. De 2e (en 3e) portie doe je in een bakje in de koelkast of diepvries, zodat je dat later die week nogmaals kunt eten. 

Je kunt eigenlijk allerlei soorten maaltijden maken, maar zorg wel voor variatie. Naast dat elke dag hetzelfde eten niet heel erg gezond is, ben je er na 2 dagen ook echt wel op uitgekeken.

Maak bijvoorbeeld wat salades, pastagerechten, rijstgerechten, groente/vlees/aardappel-gerechten, etcetera.

Varieer in productcategorieën, maar ook in kleur. Groene groenten bevatten namelijk weer andere voedingsstoffen dan bijvoorbeeld rode of gele groenten. 

Meal prep-gerechten bewaren

Nadat je je maaltijden hebt bereid, dien je ze in bakjes te doen. Deze kun je vervolgens in de koelkast (2 tot 3 dagen) of diepvries (3 dagen of langer) bewaren. 

Er zijn speciale meal prep-bakjes te koop die ideaal zijn om diverse soorten maaltijden in te bewaren. 

Mealpreppen: 10 tips

  1. Maak een planning. Bedenk van tevoren wat je gaat maken en wanneer. Denk ook na wanneer je deze gerechten (ongeveer) gaat eten, zodat je weet of je het in de koelkast of de diepvries dient te bewaren.
  2. Bereid, terwijl je wacht tot je diner voor die dag klaar is, alvast een maaltijd voor een andere dag die week. Dit kan heel makkelijk wanneer er een gerecht in de oven staat en het fornuis dus vrij is om iets anders op te maken. 
  3. Voor een traybake of (pasta)salade kun je ook alleen de losse ingrediënten alvast snijden. Je hoeft dus niet per se altijd de volledige maaltijd al klaar te hebben. Wanneer je uit je werk komt is alles al gesneden en hoef je het alleen nog maar in de pan of oven te doen.
  4. Gebruik goed afsluitbare bakjes die zowel in de diepvries als in de magnetron gebruikt kunnen worden.
  5. Kijk wat je nog in je koelkast hebt liggen. Meal preppen is ook ideaal voor het opmaken van restjes.
  6. Gebruik labels (of afwasbare stift) om het soort maaltijd en de datum van bereiding op te schrijven.
  7. Laat een warme maaltijd eerst afkoelen voordat je hem in de koelkast of diepvries plaatst. Een warme maaltijd kan namelijk de temperatuur in de koelkast of vriezer laten stijgen.
  8. Haal je ingevroren maaltijden een dag van tevoren uit de diepvries en laat het in de koelkast ontdooien.
  9. Je kunt ook het ontbijt of de lunch preppen. Handig voor mensen die ‘s ochtends het liefst zo lang mogelijk blijven liggen. 😉
  10. Gebruik een Eetmaatje voor het afmeten van bijvoorbeeld porties rijst, pasta en couscous. 

Ook stamppotten kun je prima van tevoren maken en invriezen of in de koelkast bewaren. Bekijk onze stamppotrecepten voor inspiratie. Happy meal prepping en eet smakelijk!

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!