unsplash-tips-grootmoeders keuken

25 tips uit grootmoeders keuken

Of je nou een chefkok, hobbykok of een ‘ik kan alleen een ei bakken-kok’ bent, wat fijne tips uit grootmoeders keuken kunnen nooit kwaad. Tips die ervoor zorgen dat het koken makkelijker wordt, het sneller gaat of waarmee bijvoorbeeld het gerecht lekkerder wordt. Wie wil dat nou niet? En dat allemaal met wat simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Doe er je voordeel mee!

Grootmoeders tips – zo is je eten nog lekkerder

  1. Maak je puree of stamppot met wat melk? Verwarm de melk dan eerst eventjes. Als je koude melk gebruikt, is de puree of stamppot meteen een stuk kouder.
  2. Haal vlees uit de supermarkt 20 minuten van tevoren uit de verpakking. Omdat het vlees ‘onder beschermde atmosfeer’ is verpakt, zit er een soort (onschadelijk) gas in de verpakking. Wanneer je het 20 minuten voor het bereiden uit de verpakking haalt, verdwijnt het gas. Hierdoor heeft het vlees een mooiere kleur en smaakt het lekkerder.
  3. Zet een broccoli met de steel naar beneden in de pan en laat hem zo koken. Zo wordt alles gelijkmatiger gaar en blijven de roosjes lekker krokant.
  4. Verse tomaten nodig? Ruik er dan eerst aan voordat je ze koopt. Hoe sterker tomaten ruiken, hoe lekkerder ze smaken.
  5. Wanneer je chilipepers te pittig vindt, kun je de zaadjes uit de peper verwijderen. Hierdoor worden ze zachter van smaak.
  6. Voeg een bouillonblokje pas aan het eind toe aan je soep of saus. Wanneer je hem mee laat koken verliest het namelijk al een groot deel van zijn smaak.
  7. Is je saus te zout? Laat er dan een schijfje aardappel in garen. De aardappel neemt het overtollige zout op. 

Zo gaat het koken sneller

  1. Pannenkoeken bakken gaat sneller wanneer je een beetje gesmolten boter of een scheutje olijfolie door het beslag mengt.
  2. Aardappels zijn sneller gaar wanneer je een beetje margarine aan het kookwater toevoegt.

Zo wordt je eten mooier

  1. Worsten barsten minder snel tijdens het bakken als je ze van tevoren even in warm water legt.
  2. Gebruik bij het blancheren van groenten wat zeezout of bakpoeder voor een mooi groen resultaat.
  3. Gebarsten eieren voorkomen? Voeg tijdens het koken van de eieren een scheutje azijn toe.
  4. Gooi een schijfje citroen bij de bloemkool, zodra het water kookt. Dit zorgt ervoor dat de bloemkool mooi wit wordt.

Zo wordt het koken makkelijker

  1. Wil je weten of de olijfolie warm genoeg is? Doe er dan een klontje boter bij. Zodra de boter is gesmolten kun je gaan bakken. Dit helpt tevens tegen spetteren.
  2. Gehaktballen draaien? Zet er een kom met water naast. Zo kun je tijdens het rollen je handen nat maken, waardoor het gehakt minder blijft plakken.
  3. Om succesvol eiwit te kloppen, dien je een kom van glas of metaal te gebruiken die je vooraf met azijn of citroensap vetvrij maakt. Wordt het eiwit nog niet stevig genoeg? Voeg dan een snufje zout toe.
  4. Voorkom overkoken door een klontje boter toe te voegen aan het kookwater. Dit kan zowel bij aardappelen en groenten als bij rijst en pasta. Een houten lepel over de pan leggen helpt ook.
  5. Eet tijdens het snijden van een ui (munt)kauwgom, dit voorkomt dat je ogen gaan tranen. De kraan aanzetten (stromend water) helpt ook.

Overige tips uit grootmoeders keuken

  1. Aluminiumfolie heeft 2 kanten: 1 matte kant en 1 glanzende kant. De glanzende kant reflecteert de warmte, terwijl de matte kant de warmte opslaat. Wil je dus een gerecht warm houden onder aluminiumfolie, zorg er dan voor dat de matte kant aan de buitenkant zit. Wil je gerechten koel hadden? Zorg er dan voor dat de glanzende kant aan de buitenkant zit.
  2. Citroenen geven meer sap wanneer je ze van tevoren een klein beetje opwarmt. Bijvoorbeeld door ze even op de verwarming te leggen of ze onder de warme kraan te houden.
  3. Leg bananen altijd naast de fruitmand. Bananen bevatten namelijk een stofje waardoor het andere fruit sneller gaat rijpen. Door bananen apart te leggen van het andere fruit, blijft het andere fruit langer goed. Wanneer je fruit juist snel wilt laten rijpen, kun je dit fruit samen met een banaan in een bak of zakje bewaren.
  4. Broodjes uit de oven blijven langer warm wanneer je ze in een broodmand legt waarbij aluminiumfolie op de bodem ligt.
  5. Restjes wijn kun je invriezen in een ijsblokvormpje. Handig voor als je voor een gerecht een scheutje wijn nodig hebt.
  6. Vieze geurtjes van ui of knoflook aan je handen voorkomen? Smeer ze dan van tevoren in met wat olijfolie. Hierdoor worden de geurtjes minder goed door de huid opgenomen.
  7. Last van vliegen in de keuken? Zet een bekertje azijn neer.

Hopelijk zit er een of meerdere tips tussen die je nog niet kende die jij kunt gebruiken. De tip over het opwarmen van de melk en het toevoegen van een klontje boter of margarine aan het kookwater van de aardappelen passen wij inmiddels toe bij het maken van onze recepten. En het werkt! Heb jij nog een leuke tip uit grootmoeders keuken? Laat het dan weten op een van onze social mediakanalen of stuur een mailtje naar stamppotmaandag@gmail.com.

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!