gezonde stamppot

Gezond eten: zo maak je een gezonde stamppot

Als je een bezoeker bent van deze site, dan houd je waarschijnlijk van koken en lekker eten. Net als wij. Maar uiteraard denken wij ook aan onze gezondheid en zijn wij er bewust mee bezig om (bijna) dagelijks een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Het liefst natuurlijk een gezonde stamppot. Op Google zie je ook dat er steeds meer wordt gezocht naar ‘gezonde’ recepten. Maar hoe gezond is stamppot nou eigenlijk? Wat is ongezonde voeding en wat doet het met je? En hoe kun je een iets minder gezonde stamppot tóch voedzaam maken? Wij vertellen het je in dit artikel. 

Wat is ongezonde voeding?

Om alle processen in je lichaam draaiende te houden en je gezond, energiek, blij en fit te voelen, heeft je lijf bepaalde voedingsstoffen nodig. Denk aan vitamines en mineralen, gezonde vetten, voedingsvezels, eiwitten en koolhydraten.

Tegenwoordig zijn veel producten in onze supermarkten dusdanig bewerkt, om het zogenaamd lekkerder te maken, dat veel van deze stoffen helemaal niet meer aanwezig zijn. Daarnaast worden er regelmatig suikers, zoetstoffen, kleurstoffen en andere ongezonde ingrediënten aan toegevoegd.

Ongezonde voeding is lege voeding. Je kunt het eigenlijk niet eens meer voeding noemen. Deze producten ‘vullen’ in plaats van dat ze ‘voeden’.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ontbijtgranen
  • Wit brood
  • Witte pasta
  • Witte rijst
  • Snoep
  • Taart
  • Koek
  • Mueslirepen
  • Kant-en-klaarmaaltijden
  • Pizza
  • Gepaneerd vlees en vis
  • Vruchtensap
  • Tonijn
  • Sojamelk
  • Fruit uit blik
  • Plantaardige olie zoals zonnebloemolie en rijstolie

Door regelmatig ongezonde voeding te eten, raakt je lichaam van slag. Het kan de normale processen niet meer uitvoeren en energie gaat naar andere zaken zoals het continu opruimen van slechte (afval)stoffen.

Hierdoor kunnen de volgende klachten en/of ziekten ontstaan:

  • Vermoeidheid
  • Lusteloosheid
  • Hoofdpijn
  • Depressie(ve gedachten)
  • Ontstekingen
  • Overgewicht
  • Spier- en gewrichtspijnen
  • Chronische ziekten
  • Diabetes type 2
  • Hart- en vaatzieken
  • Kanker

Wat is dan wel gezonde voeding?

De sleutel tot een gezond eetpatroon zit hem in de variatie en het kiezen voor onbewerkte producten. Bij voorkeur biologisch. Maar gezien de prijs is dat helaas niet voor iedereen haalbaar.

Gezond eten hóéft niet duur, moeilijk en ‘niet zo lekker’ te zijn. Sterker nog, gezond eten kan juist heel lekker zijn. Het is een kwestie van wennen én de juiste recepten bereiden.

Wij durven bijvoorbeeld te wedden dat als jij vanaf nu een aantal weken helemaal geen suiker meer eet, dat je daarna zoete producten niet eens meer lekker vindt.

Om gezond te eten is het advies om dagelijks je bord te vullen met:

80 – 120 gram eiwitten
90 – 120 gram (gezonde) vetten
80 – 110 gram (langzame) koolhydraten

Wil je hier graag hulp in, of kun je wel wat inspiratie gebruiken voor gezonde recepten met deze verhoudingen, dan raden wij je aan het programma Leef Suikervrij van Leef Puur Natuur te volgen.

Hoe gezond is stamppot?

Afhankelijk van de ingrediënten is stamppot een prima gerecht wanneer je graag gezond wilt eten.

Wel is het aan te raden om de basis af te wisselen tussen gewone aardappelen, zoete aardappelen en bijvoorbeeld pompoen of pastinaak.

Daarnaast kun je lekker veel groenten toevoegen en daarin ook regelmatig variëren.

Voeg bijvoorbeeld pijnboompitten of ongezouten noten en/of pinda’s voor een lekkere bite.

Wanneer je ook nog eens varieert met (vette) vis en vlees (bij voorkeur gevogelte), ben je ontzettend goed en gezond bezig!

Lees ook: Is stamppot gezond? De gezondheidsvoordelen van stamppot

Gezonde stamppot: op welke manier kan ik mijn stamppot gezonder maken?

Niet alle stamppotrecepten, en zo ook niet alle recepten op stamppotmaandag.nl, zijn gezond. Maar gelukkig kun je bepaalde ingrediënten heel gemakkelijk vervangen. Hieronder noemen we de meest voorkomende ongezonde ingrediënten en het bijbehorende gezondere alternatief.

Niet gezond Wel gezond
Margarine / halvarine  Roomboter / Extra vierge olijfolie / Arachideolie
Jus Zelfgemaakte jus
Spekjes Pijnboompitten / (ongezouten) noten of pinda’s
Roomkaas Ricotta / Hüttenkäse / Griekse yoghurt
Geraspte (30+ o.i.d.) kaas Buffel-mozzarella / Fetakaas / Edelgistvlokken
Melk Plantaardige melk zoals havermelk of amandelmelk

Nu je wat handvatten hebt om gezonde stamppotten te maken, kun je voortaan met een goed gevoel genieten van een heerlijke stamppot. Daar word niet alleen jij, maar ook je lichaam ontzettend blij van. Weet jij een gezond stamppotrecept dat iedereen zou moeten kennen? Deel hem dan op je social media met #stamppotmaandag of stuur je recept naar stamppotmaandag@gmail.com.

Meer stamppot- en kooktips!

Je bent ongetwijfeld bekend met onze vele stamppotrecepten, maar wist je dat we in onze blog ook veel handige stamppot- en kooktips delen? Deze blogs vind je vast leuk om te lezen:

Advertentie
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…
Dit zijn de lekkerste kruiden voor boerenkool (stamppot)

Dit zijn de lekkerste kruiden voor boerenkool (stamppot)

Wist je dat je je boerenkoolstamppot nog lekkerder kunt maken door kruiden toe te voegen? Dit zijn de beste kruiden…