charquican-chileense-stamppot

Charquicán recept: Chileense Stamppot

Charquicán is een populaire stoofschotel in Chili, Peru, Bolivia en andere landen in de Andesregio. Een soortgelijk gerecht dat in het noordwesten van Argentinië wordt gegeten, heet Charquisillo, een gerecht gemaakt met ch’arki en rijst. In Nederland wordt Charquicán ook wel Chileense stamppot genoemd, er zitten immers ‘gestampte’ aardappelen in. Het is heel eenvoudig te maken, waardoor ook jij in een handomdraai een heerlijk Chileens gerecht op tafel kunt zetten. 

Hoofdingrediënten Charquicán

Naast aardappelen zijn de belangrijkste ingrediënten van Charquicán courgette, doperwten en mais. Hele gezonde groenten!

Courgette

Courgette heeft een milde smaak en een sappige textuur. Courgette is een populaire keuze in gezonde en smakelijke gerechten, want het is laag in caloriën. Het is een goede bron van vezels, vitamines en mineralen, het bevat onder andere vitamine C en vitamine A. 

Doperwten

Doperwten geven een extra bite en kleur aan deze lekkere Chileense stamppot. Doperwten zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine K, vitamine A, ijzer en kalium. 

Mais

Mais is een veelzijdige graansoort die wereldwijd wordt geconsumeerd. Het is een goede bron van vezels, vitamines en mineralen, zoals vitamine C, foliumzuur en magnesium. Mais heeft een zoete en knapperige textuur en kan oworden gekookt, gegrild, gestoomd of geroosterd en wordt vaak gebruikt in salades, soepen, stoofschotels, taco’s en bijgerechten. 

Charquicán Recept

Lijkt het je leuk om dit smakelijke gerecht eens op tafel te zetten? Volg de onderstaande stappen en het staat binnen 45 minuten op tafel.

Stap 1

Snipper de ui en de knoflook. Zet een grote stamppotpan op het vuur en verhit hierin de olijfolie. Fruit de ui en de knoflook en voeg ook de spekjes toe. Bak de spekjes krokant en voeg daarna de komijn, kurkuma en een snufje zout toe. Roer het goed door en laat het even pruttelen.

Stap 2

Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd ook de courgette in blokjes en voeg ze samen met de aardappelblokjes en de doperwtjes toe aan de pan. Roer het geheel goed door en voeg water toe tot alles net onder water staat.

Stap 3

Verkruimel het bouillonblokje erboven en breng het geheel aan de kook. Laat het ongeveer 25 minuten koken.

Stap 4

Giet eventueel overtollig water af en roer de maïskorrels door het gerecht. Laat het ongeveer 5 minuten op het vuur staan en roer het af en toe door. Druk met een houten lepel de aardappels uit elkaar en stamp ze iets fijn. Verdeel de stamppot over 4 borden.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Wanneer je geen vlees eet kun je de spekblokjes in deze Chileens stamppot eenvoudig vervangen door vegetarische spekjes

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten? Er zijn genoeg lekkere variaties te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie

Heb je zelf een lekker recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

400 g spekreepjes
1 ui
8 grote aardappelen
1 courgette
100 g diepvries doperwten
2 teentjes knoflook
1 blikje suikermaïs
1 theelepel komijn
1 theelepel kurkuma
1 bouillonblokje
Scheutje olijfolie
Snufje zout