charquican-chileense-stamppot

Charquicán: een heerlijke Chileense Stamppot

Charquicán is een populaire stoofschotel in Chili, Peru, Bolivia en andere landen in de Andesregio. Een soortgelijk gerecht dat in het noordwesten van Argentinië wordt gegeten, heet Charquisillo, een gerecht gemaakt met ch’arki en rijst. In Nederland wordt Charquicán ook wel Chileense stamppot genoemd, er zitten immers ‘gestampte’ aardappelen in. Het is heel eenvoudig te maken, waardoor ook jij in een handomdraai een heerlijk Chileens gerecht op tafel kunt zetten. 

Charquicán – Stap 1

Snipper de ui en de knoflook. Zet een grote stamppotpan op het vuur en verhit hierin de olijfolie. Fruit de ui en de knoflook en voeg ook de spekjes toe. Bak de spekjes krokant en voeg daarna de komijn, kurkuma en een snufje zout toe. Roer het goed door en laat het even pruttelen.

Stap 2

Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd ook de courgette in blokjes en voeg ze samen met de aardappelblokjes en de doperwtjes toe aan de pan. Roer het geheel goed door en voeg water toe tot alles net onder water staat.

Stap 3

Verkruimel het bouillonblokje erboven en breng het geheel aan de kook. Laat het ongeveer 25 minuten koken.

Stap 4

Giet eventueel overtollig water af en roer de maïskorrels door het gerecht. Laat het ongeveer 5 minuten op het vuur staan en roer het af en toe door. Druk met een houten lepel de aardappels uit elkaar en stamp ze iets fijn. Verdeel de stamppot over 4 borden. Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Wanneer je geen vlees eet kun je de spekblokjes in deze Chileens stamppot eenvoudig vervangen door vegetarische spekjes

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie. Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

400 g spekreepjes
1 ui
8 grote aardappelen
1 courgette
100 g diepvries doperwten
2 teentjes knoflook
1 blikje suikermaïs
1 theelepel komijn
1 theelepel kurkuma
1 bouillonblokje
Scheutje olijfolie
Snufje zout