Spruitjesstamppot met appel en spekjes

Ben je op zoek naar een betaalbaar en lekker stamppotgerecht voor in de winter? Probeer deze heerlijke spruitjesstamppot met appel en spekjes. Gezond en een lekkere mix van zoet en zout. 

Spruitjes

Spruitjes groeien het best in koelere temperaturen en zijn daardoor volop verkrijgbaar van september tot en met februari. Een echte wintergroente dus! Ze zijn in die tijd van het jaar ook vaak in de aanbieding en daardoor behoorlijk goedkoop. 

Wist je dat spruitjes ook nog eens erg gezond zijn? Spruitjes zijn een uitstekende bron van vezels, vitamine C, vitamine K, foliumzuur en mineralen zoals ijzer en kalium.

Recept spruitjesstamppot met appel en spekjes

Heb je zin om deze fijne winterse stamppot te maken? Volg dan de onderstaande stappen en je spruitjesstamppot staat binnen een half uur op tafel. 

Stap 1

Schil de aardappelen en de appels. Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd het vruchtvlees in stukken. Halveer de spruitjes.

Stap 2

Kook de aardappelen en appels in een pan met dikke bodem in ruim water in ca. 20 minuten gaar.

Stap 3

Bak de spekblokjes zonder olie of boter in 3 tot 4 minuten knapperig bruin. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Roerbak de spruiten 5 minuten in het spekvet. Voeg een scheutje water toe en laat de spruiten nog 5 minuten gaar worden. Schep de spekblokjes door de spruiten en breng het geheel op smaak met peper.

Stap 4

Verwarm de melk in een steelpan op laag vuur. Giet de aardappelen en de appels af en stamp met de warme melk en de boter met een pureestamper tot puree. Meng de spruiten en de spekblokjes erdoorheen. Breng de stamppot op smaak met peper en zout en verdeel over de borden.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Je kunt dit gerecht ook vegetarisch maken door vegetarische spekblokjes te gebruiken. 

Meer lekkere recepten met spruitjes

Wist je dat je nog veel meer lekkere gerechten klaar kunt maken met spruitjes? Dit zijn ook een paar smakelijke recepten om te maken:

En kijk voor meer lekkere recepten op onze receptenpagina. 

Heb jij ook een lekker stamppotgerecht gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg kruimige aardappel
4 appels
700 g geschoonde spruitjes (zak à 350 g)
250 g gerookte spekblokjes
150 ml melk
50 g boter