koken en eten met kinderen

Eten & koken met kinderen: 20 tips

Eten en koken met kinderen kan ontzettend leuk en gezellig zijn. Toch is de avondmaaltijd bij veel gezinnen een dagelijkse strijd. Zonde. Want een negatieve associatie met eten is wel het laatste wat je je kinderen mee wilt geven. Bovendien is het voor iedereen fijner en gezelliger als er zonder mopperen, zeuren en misschien zelfs geruzie het bord wordt leeggegeten.

Daarom delen wij in dit artikel 8 tips met je om ervoor te zorgen dat iedereen, zowel jong als oud, voortaan met plezier in de keuken staat en aan tafel gaat. 

Koken met kinderen

Wist je dat koken met kinderen erg leuk en gezellig is? Dit zijn onze tips om met succes samen met kinderen in de keuken te staan.

Tip 1: betrek de kinderen bij de maaltijden

Afhankelijk van de leeftijd van je (klein)kinderen kun je ze op verschillende manieren betrekken bij de avondmaaltijd. Zoek bijvoorbeeld samen een lekker maar gezond recept uit, dit kan bijvoorbeeld door bij de kooktijdschriften van de grote supermarkten door te bladeren of misschien vind je kind wel een leuk recept op TikTok!

Maak samen een boodschappenlijstje, ga boodschappen doen en ga samen koken. 

De meeste kinderen kunnen prima helpen bij het wassen, snijden en bereiden van het eten. 

Door samen de avondmaaltijd voor te bereiden bereik je de volgende voordelen:

  • Kinderen leren zo spelenderwijs over (gezonde) voeding
  • Tijdens het meehelpen zijn ze sneller geneigd om iets te proeven.
  • Helpen bij het bereiden van de maaltijd zorgt ervoor dat ze hun kennis over de producten en bereiding ontwikkelen. 

Tip 2: Veiligheid eerst

De keuken kan vol zitten met potentieel gevaarlijke voorwerpen en stoffen. Zorg ervoor dat scherpe voorwerpen, hete oppervlakken en chemische reinigingsmiddelen buiten het bereik van kinderen zijn. Leer ze ook om hun handen te wassen voor en na het koken.

Tip 3: Kies eenvoudige recepten

Begin met eenvoudige recepten. Dit maakt het gemakkelijker voor kinderen om te volgen en geeft hen een gevoel van voldoening als het gerecht klaar is.

Tip 4: Bereid alles voor

Voorbereiding is de sleutel. Verzamel alle benodigde ingrediënten en keukengerei voordat je begint te koken. Dit helpt om frustratie te voorkomen en zorgt voor een vlot kookproces.

Tip 5: Maak een Taakverdeling

Verdeel taken op basis van leeftijd en vaardigheid. Jongere kinderen kunnen helpen met eenvoudigere taken zoals roeren en wassen van groenten, terwijl oudere kinderen kunnen helpen met meten en snijden onder toezicht.

Tip 6: Experimenteren is leuk!

Koken is een kunst en wetenschap. Moedig kinderen aan om nieuwe smaken en technieken te proberen. Dit helpt om hun creativiteit te stimuleren en hun smaakpapillen te ontwikkelen.

Tip 7: Geef ze hun eigen kookgerei

Kinderen zullen zich meer betrokken voelen als ze hun eigen schort, koksmuts of keukengerei hebben. Dit kan hen ook aanmoedigen om voorzichtiger te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor hun gereedschap.

Tip 8: Heb geduld

Koken kan rommelig zijn, vooral met kinderen. Ze kunnen fouten maken en dat is helemaal niet erg. Het is geweldig dat ze bij je in de keuken staan. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te onthouden dat het doel is om plezier te hebben en te leren.

Tip 9: Waardeer hun inspanningen

Zelfs als het resultaat niet perfect is, waardeer dan de inspanningen van je kind. Dit zal hun zelfvertrouwen vergroten en hen aanmoedigen om het opnieuw te proberen. En daardoor gaan ze het steeds leuker vinden!

Tip 10: Maak schoon terwijl je kookt

Koken is niet alleen hakken en bakken, je moet je keuken ook schoonhouden om te voorkomen dat je ziek wordt. Leer de kinderen direct om hun spullen schoon te maken, zo heb je een stuk minder rommel in je keuken. Leer ze om hun kookgerei te wassen en hun werkruimte op te ruimen als ze klaar zijn.

Tip 11: Maak het gezellig

Speel muziek, vertel verhalen of maak een spel van het koken. Dit zal de ervaring leuker maken en ervoor zorgen dat kinderen ernaar uitkijken om te helpen in de keuken.

Tip 12: Kook aan de hand van een thema

Maak koken extra spannend door themadagen te organiseren. Denk aan het maken van Italiaanse pasta op een Italiaanse dag, of zelfgemaakte sushi op een Japanse dag.

Tip 13: Maak foto’s en video’s en geniet van het resultaat

Maak foto’s en video’s van de bereide maaltijden. Misschien vind je kind het wel leuk om een vlog te maken! Dit dient als een geweldige herinnering voor kinderen en een bewijs van hun prestaties. Geniet daarna samen van het resultaat van jullie harde werk.

Eten met kinderen

Hoe zorg je ervoor dat kinderen (gezond eten) lekker vinden? Dit zijn onze tips voor eten met kinderen.

Tip 14: jong geleerd is oud gedaan

Begin bij kinderen zo vroeg mogelijk met gezonde producten aanbieden. In het eerste levensjaar staan kinderen namelijk nog open voor verschillende smaken. Deze smaakontwikkeling is ontzettend belangrijk voor hun latere eetgedrag. Eten ze vanaf jongs af aan alleen maar zoete producten of potjes babyvoeding (waarbij geen afzonderlijke smaken meer te herkennen zijn), dan zullen ze later veel meer moeite hebben met het eten van groenten. Kook dus vanaf baby af aan al vers en gevarieerd.

Maak je niet meteen zorgen wanneer jouw (klein)kinderen al wat ouder zijn. Dan kunnen de volgende tips goed helpen.

Tip 15: zelf telen

Kinderen houden van experimenteren. Het zelf telen van kruiden, groenten en/of fruit is eigenlijk ook een soort ‘experimentje’. Wat gebeurt er als je een zaadje in de grond stopt? Hoelang duurt het voordat er iets gaat groeien? Wat ontstaat er eerst? Welk deel van het plantje kun je (straks) eten? Etc.

Het is heel gemakkelijk om zelf kruiden, groenten en/of fruit te telen. Dit kan binnen achter een raam, in de tuin of in een pot op het balkon. 

Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Makkelijke Moestuin

Tip 16: De kracht van herhaling

Kinderen moeten producten soms wel 15 keer proeven om vertrouwd te raken met een smaak. Daarna moeten ze er nog eens 15 keer aan worden blootgesteld voordat ze het ook echt lekker gaan vinden.

Vind je kind iets dus niet lekker? Blijf het dan gewoon aanbieden en zorg ervoor dat hij of zij het iedere keer gewoon een keer proeft.

Maak er verder geen strijd van. Al is het maar 1 hapje, de aanhouder zal uiteindelijk winnen. 😉

Tip 17: probeer geen nieuwe producten als jullie moe zijn

Wanneer je moe bent heb je vaak een kort lontje en kun je niet zoveel hebben. Bewaar de nieuwe producten (waarvan jij vermoedt dat ze het bij de eerste keer eten niet lekker zullen vinden) dus voor een andere keer. Bijvoorbeeld in het weekend. Dit voorkomt een hoop strijd.

Tip 18: presenteer de maaltijden aantrekkelijk

Een leuk gepresenteerde maaltijd zorgt direct bij het aanschuiven voor een lach op het gezicht van je (klein)kind. Hiermee sta je al met 1-0 voor!

Voorbeelden van leuk gepresenteerde maaltijden voor kinderen zijn:

Tip 19: verleg de aandacht

Om negatieve aandacht voor het eten te voorkomen, kun je zorgen voor positieve aandacht voor iets anders. Bijvoorbeeld een positief gesprek. Een gezellig en leuk gesprek tijdens de maaltijd is een mooie afleiding. Vind je het lastig om met mopperende kinderen een positief gespreksonderwerp aan te kaarten. Dan kunnen onderstaande vragen je misschien helpen om tot een positief gesprek te komen:

  • Wat is het leukste dat je vandaag hebt gedaan?
  • Wat is het mooiste dat je vandaag voor een ander hebt gedaan?
  • Waarvan kreeg je vandaag energie?
  • Wie of wat heeft je vandaag aan het lachen gemaakt?
  • Wat ga je morgen anders doen dan vandaag?

Tip 20: geef vooraf rauwe groenten aan je kinderen

Komt het regelmatig voor dat je (klein)kinderen alles slechts 1 keer proeven en daardoor structureel te weinig eten? Dan zou je aan het einde van de middag alvast wat lekkere rauwe groenten kunnen aanbieden. Denk aan worteltjes, tomaatjes, komkommers, etc.

Zo krijgen ze wel hun groenten binnen en hoef jij je dus aan tafel minder druk te maken over het feit dat ze niet genoeg eten. Zo blijft het gezellig aan tafel. En dat is belangrijk om de associatie met eten positief te houden.

Pas je deze tip toe? Probeer er dan wel voor te blijven zorgen dat ze in ieder geval alles op hun bord 1 keer proeven (zie tip 16). 

Lekkere stamppotrecepten voor kinderen

Stamppotten zitten vol groente en zijn daardoor lekker en voedzaam. Deze stamppotrecepten zijn erg populair bij kinderen:

Kijk hier voor al onze smakelijke stamppotrecepten.

Heb jij zelf nog een goede tip om koken en eten met kinderen leuk en gezellig te maken? Óf weet je een gezond gerecht dat gegarandeerd een succes is bij kinderen? Deel het dan met ons via stamppotmaandag@gmail.com. Een reactie achterlaten op een van onze social-mediakanalen mag natuurlijk ook! 

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!