koken en eten met kinderen

Koken en eten met kinderen: 8 tips

Koken en eten met kinderen kan ontzettend leuk en gezellig zijn. Toch is de avondmaaltijd bij veel gezinnen een dagelijkse strijd. Zonde. Want een negatieve associatie met eten is wel het laatste wat je je kinderen mee wilt geven. Bovendien is het voor iedereen fijner en gezelliger als er zonder mopperen, zeuren en misschien zelfs geruzie het bord wordt leeggegeten. Daarom delen wij vandaag 8 tips met je om ervoor te zorgen dat iedereen, zowel jong als oud, voortaan met plezier in de keuken staat en aan tafel gaat. 

Tip 1: jong geleerd is oud gedaan

Begin bij kinderen zo vroeg mogelijk met gezonde producten aanbieden. In het eerste levensjaar staan kinderen namelijk nog open voor verschillende smaken. Deze smaakontwikkeling is ontzettend belangrijk voor hun latere eetgedrag. Eten ze vanaf jongs af aan alleen maar zoete producten of potjes babyvoeding (waarbij geen afzonderlijke smaken meer te herkennen zijn), dan zullen ze later veel meer moeite hebben met het eten van groenten. Kook dus vanaf baby af aan al vers en gevarieerd.

Maak je niet meteen zorgen wanneer jouw (klein)kinderen al wat ouder zijn. Dan kunnen de volgende tips goed helpen. 

Tip 2: betrek de kinderen bij de maaltijden

Afhankelijk van de leeftijd van je (klein)kinderen kun je ze op verschillende manieren betrekken bij de avondmaaltijd.

Zoek bijvoorbeeld samen een lekker maar gezond recept uit. Ga samen boodschappen doen en/of ga samen koken. 

De meeste kinderen kunnen prima helpen bij het wassen, snijden en bereiden van het eten. 

Door samen de avondmaaltijd voor te bereiden bereik je de volgende voordelen:

  • Kinderen leren zo spelenderwijs over (gezonde) voeding
  • Tijdens het meehelpen zijn ze sneller geneigd om iets te proeven.
  • Helpen bij het bereiden van de maaltijd zorgt ervoor dat ze hun kennis over de producten en bereiding ontwikkelen.

Koken en eten met kinderen tip 3: zelf telen

Kinderen houden van experimenteren. Het zelf telen van kruiden, groenten en/of fruit is eigenlijk ook een soort ‘experimentje’. Wat gebeurt er als je een zaadje in de grond stopt? Hoelang duurt het voordat er iets gaat groeien? Wat ontstaat er eerst? Welk deel van het plantje kun je (straks) eten? Etc.

Het is heel gemakkelijk om zelf kruiden, groenten en/of fruit te telen. Dit kan binnen achter een raam, in de tuin of in een pot op het balkon. 

Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Makkelijke Moestuin

Tip 4: De kracht van herhaling

Kinderen moeten producten soms wel 15 keer proeven om vertrouwd te raken met een smaak. Daarna moeten ze er nog eens 15 keer aan worden blootgesteld voordat ze het ook echt lekker gaan vinden.

Vind je kind iets dus niet lekker? Blijf het dan gewoon aanbieden en zorg ervoor dat hij of zij het iedere keer gewoon een keer proeft.

Maak er verder geen strijd van. Al is het maar 1 hapje, de aanhouder zal uiteindelijk winnen. 😉

Tip 5: probeer geen nieuwe producten als jullie moe zijn

Wanneer je moe bent heb je vaak een kort lontje en kun je niet zoveel hebben. Bewaar de nieuwe producten (waarvan jij vermoedt dat ze het bij de eerste keer eten niet lekker zullen vinden) dus voor een andere keer. Bijvoorbeeld in het weekend. Dit voorkomt een hoop strijd.

Tip 6: presenteer de maaltijden aantrekkelijk

Een leuk gepresenteerde maaltijd zorgt direct bij het aanschuiven voor een lach op het gezicht van je (klein)kind. Hiermee sta je al met 1-0 voor!

Voorbeelden van leuk gepresenteerde maaltijden voor kinderen zijn:

Tip 7: verleg de aandacht

Om negatieve aandacht voor het eten te voorkomen, kun je zorgen voor positieve aandacht voor iets anders. Bijvoorbeeld een positief gesprek. Een gezellig en leuk gesprek tijdens de maaltijd is een mooie afleiding. Vind je het lastig om met mopperende kinderen een positief gespreksonderwerp aan te kaarten. Dan kunnen onderstaande vragen je misschien helpen om tot een positief gesprek te komen:

  • Wat is het leukste dat je vandaag hebt gedaan?
  • Wat is het mooiste dat je vandaag voor een ander hebt gedaan?
  • Waarvan kreeg je vandaag energie?
  • Wie of wat heeft je vandaag aan het lachen gemaakt?
  • Wat ga je morgen anders doen dan vandaag?

Tip 8: geef vooraf rauwe groenten aan je kinderen

Komt het regelmatig voor dat je (klein)kinderen alles slechts 1 keer proeven en daardoor structureel te weinig eten? Dan zou je aan het einde van de middag alvast wat lekkere rauwe groenten kunnen aanbieden. Denk aan worteltjes, tomaatjes, komkommers, etc.

Zo krijgen ze wel hun groenten binnen en hoef jij je dus aan tafel minder druk te maken over het feit dat ze niet genoeg eten. Zo blijft het gezellig aan tafel. En dat is belangrijk om de associatie met eten positief te houden.

Pas je deze tip toe? Probeer er dan wel voor te blijven zorgen dat ze in ieder geval alles op hun bord 1 keer proeven (zie tip 4). 

Heb jij zelf nog een goede tip om koken en eten met kinderen leuk en gezellig te maken? Óf weet je een gezond gerecht dat gegarandeerd een succes is bij kinderen? Deel het dan met ons via stamppotmaandag@gmail.com. Een reactie achterlaten op een van onze social-mediakanalen mag natuurlijk ook! 

Advertentie
Bier, bier, bier en stamppot

Bier, bier, bier en stamppot

Wist je dat bier en stamppot heel goed samengaan? In deze blog vertellen we waarom en welke stamppotrecepten het lekkerst…
Alles over rookworsten!

Alles over rookworsten!

Rookworst is niet weg te denken bij een lekkere stamppot. Wat weet jij over rookworsten? En wat zijn de allerlekkerste…
Zomerse stamppot: 5 heerlijke recepten

Zomerse stamppot: 5 heerlijke recepten

Stamppot in de zomer is net zo lekker als een 'typische' winterstamppot. Ontdek op Stamppot Maandag de lekkerste recepten voor…