unsplash-spelletjes

Stamppot met spelletjes: 8 toffe spellentips

Stamppot Maandag is jaren geleden ontstaan doordat wij, Arthur en Jan Wijbe, wekelijks op maandagavond met elkaar stamppot aten. Steeds meer vrienden schoven aan en om de avond compleet te maken werden gezellige spelletjes gedaan. Heb jij ook zin in een gezellige spelletjesavond? Met je gezin, familie, buren of vrienden? Dan vind je hieronder 8 toffe spellen die van jouw spelletjesavond gegarandeerd een succes maken. 

1. Keer op keer

Keer op keer is een dobbel- en puzzelspel voor het hele gezin. Het is de bedoeling dat je tijdens jouw beurt met 6 dobbelstenen dobbelt: 3 met gekleurde kruizen en 3 met cijfers.

Uit deze 6 gedobbelde stenen kies je 1 kleur en 1 cijfer.

Wanneer je bijvoorbeeld een geel kruis kiest met het cijfer 3, mag je 3 gele vakjes afkruisen op jouw speelveld/spelformulier, mits deze vakjes op elkaar aansluiten.

Het spel is afgelopen als een speler 2 kleuren volledig heeft kunnen afkruisen op zijn speelveld. Daarna ga je de punten bij elkaar optellen. Voor diverse ‘onderdelen’ kunnen plus- of minpunten worden gehaald. Degene met de meeste punten wint. 

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

2. 30 seconds

30 seconds is een hilarisch en zenuwslopend teamspel, waarbij een team binnen 30 seconden zo veel mogelijk woorden moet raden die één teamlid beschrijft. Dit spel doet het altijd goed op een feestje of vriendenavond.

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

3. Beverbende

Dit kaartspel vraagt om concentratie, geheugen en tactiek. Iedere speler legt vier kaarten gedekt voor zich neer, waarbij alleen de buitenste twee kaarten eenmalig door de speler bekeken mogen worden. Als speler dien je ervoor te zorgen dat de waarde van de kaarten zo laag mogelijk wordt. Als jij denkt de laagste kaarten uit het spel voor je te hebben liggen, dan klop je op de tafel. Iedereen draait vervolgens zijn kaarten om. En klopt het?

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

  1. Catan – een van de meest bekende spelletjes

Dit bordspel mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Al 25 jaar lang wordt dit spel door miljoenen mensen gespeeld. In Catan dien je door te (onder)handelen een zo lang mogelijke handelsroute te creëren of zoveel mogelijk steden te bouwen.

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

5. Clever

Clever doet een beetje denken aan ‘Keer op keer’. Ook dit is een tactisch dobbelspel met kleurrijke spelformulieren. Je dobbelt met 6 gekleurde dobbelstenen. Bij elke kleur hoort een aparte categorie op het spelformulier. Het is de bedoeling dat je binnen elke categorie zo veel mogelijk punten scoort. En dat lukt natuurlijk alleen door slim te zijn!

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

6. Quantik

Dit spel is een echte breinbreker. Twee spelers zetten om de beurt een houten puzzelstuk op het bord: een kegel, bol, kubus  of een cilinder. Het is de bedoeling om als eerste alle vier de verschillende vormen in jouw kleur in één rij, kolom of vierkant te plaatsen. Een soort sudoko dus, maar dan met vormen en in 3D!

7. Halli Galli Extreme 

Ken je Halli Galli? Het spel waarbij je zo snel mogelijk op een bel moet drukken zodra je twee precies dezelfde kaarten op tafel ziet liggen? Deze versie van Halli Galli maakt het spel nog chaotischer, omdat er nu ook gedrukt mag worden wanneer:

  • Er een olifant zichtbaar is, maar geen aardbeien
  • Er een aap zichtbaar is, maar geen citroenen
  • Er een varken zichtbaar is

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

8. Lama

Bij dit kaartspel moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk kaarten in je hand hebt.
Je mag een kaart afleggen, wanneer de geopende kaart op tafel evenveel of minder waard is dan jouw kaart. Wanneer de ronde is afgelopen, krijg je minpunten voor de kaarten die je nog in je hand hebt. Zodra iemand 40 minpunten heeft, eindigt het spel. 

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

Van de meeste van bovenstaande spellen zijn ook nog andere varianten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld ‘Kids’ of ‘Junior’ edities. Kijk op https://www.999games.nl/ of Bol.com voor nog meer leuke spellen voor een gezellige spelletjesmiddag of -avond.  Stamppotje erbij en jullie ‘get to gether’ kan niet meer stuk. Have fun!

Advertentie
Bier, bier, bier en stamppot

Bier, bier, bier en stamppot

Wist je dat bier en stamppot heel goed samengaan? In deze blog vertellen we waarom en welke stamppotrecepten het lekkerst…
Alles over rookworsten!

Alles over rookworsten!

Rookworst is niet weg te denken bij een lekkere stamppot. Wat weet jij over rookworsten? En wat zijn de allerlekkerste…
Zomerse stamppot: 5 heerlijke recepten

Zomerse stamppot: 5 heerlijke recepten

Stamppot in de zomer is net zo lekker als een 'typische' winterstamppot. Ontdek op Stamppot Maandag de lekkerste recepten voor…