unsplash-spelletjes

10 x leuke spellen met vriendengroep – Stamppot met spelletjes!

Stamppot en spelletjes is een perfecte combinatie. Lekker eten en spelen maar! Dit zijn  de leukste spellen om samen met vrienden te spelen.

Stamppot Maandag is jaren geleden ontstaan doordat wij, Arthur en Jan Wijbe, wekelijks op maandagavond met elkaar stamppot aten. Steeds meer vrienden schoven aan en om de avond compleet te maken werden gezellige spelletjes gedaan. Wil jij ook leuke dingen doen met je vriendengroep en heb jij ook zin in een gezellige spelletjesavond? Dan vind je hieronder 10 toffe spellen die van jouw spelletjesavond gegarandeerd een succes maken.

Leuke spellen met vriendengroep tips

Samen spelletjes spelen is een van die leuke dingen om te doen met je vriendengroep, maar je kunt natuurlijk ook een gezellige avond hebben met je (klein)kinderen, je buren, je (groot)ouders. Noem het maar op! Dit zijn leuke spellen om met een groep te spelen.

Keer op keer

Keer op keer is een dobbel- en puzzelspel voor het hele gezin. Het is de bedoeling dat je tijdens jouw beurt met 6 dobbelstenen dobbelt: 3 met gekleurde kruizen en 3 met cijfers.

Uit deze 6 gedobbelde stenen kies je 1 kleur en 1 cijfer.

Wanneer je bijvoorbeeld een geel kruis kiest met het cijfer 3, mag je 3 gele vakjes afkruisen op jouw speelveld/spelformulier, mits deze vakjes op elkaar aansluiten.

Het spel is afgelopen als een speler 2 kleuren volledig heeft kunnen afkruisen op zijn speelveld. Daarna ga je de punten bij elkaar optellen. Voor diverse ‘onderdelen’ kunnen plus- of minpunten worden gehaald. Degene met de meeste punten wint. 

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

30 seconds

30 seconds is een hilarisch en zenuwslopend teamspel, waarbij een team binnen 30 seconden zo veel mogelijk woorden moet raden die één teamlid beschrijft. Dit spel doet het altijd goed op een feestje of vriendenavond.

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

Beverbende

Dit kaartspel vraagt om concentratie, geheugen en tactiek. Iedere speler legt vier kaarten gedekt voor zich neer, waarbij alleen de buitenste twee kaarten eenmalig door de speler bekeken mogen worden. Als speler dien je ervoor te zorgen dat de waarde van de kaarten zo laag mogelijk wordt. Als jij denkt de laagste kaarten uit het spel voor je te hebben liggen, dan klop je op de tafel. Iedereen draait vervolgens zijn kaarten om. En klopt het?

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

4

Catan – een van de meest bekende spelletjes

Dit bordspel mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Al 25 jaar lang wordt dit spel door miljoenen mensen gespeeld. In Catan dien je door te (onder)handelen een zo lang mogelijke handelsroute te creëren of zoveel mogelijk steden te bouwen.

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

Clever

Clever doet een beetje denken aan ‘Keer op keer’. Ook dit is een tactisch dobbelspel met kleurrijke spelformulieren. Je dobbelt met 6 gekleurde dobbelstenen. Bij elke kleur hoort een aparte categorie op het spelformulier. Het is de bedoeling dat je binnen elke categorie zo veel mogelijk punten scoort. En dat lukt natuurlijk alleen door slim te zijn!

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

Quantik

Dit spel is een echte breinbreker. Twee spelers zetten om de beurt een houten puzzelstuk op het bord: een kegel, bol, kubus  of een cilinder. Het is de bedoeling om als eerste alle vier de verschillende vormen in jouw kleur in één rij, kolom of vierkant te plaatsen. Een soort sudoko dus, maar dan met vormen en in 3D!

Halli Galli Extreme 

Ken je Halli Galli? Het spel waarbij je zo snel mogelijk op een bel moet drukken zodra je twee precies dezelfde kaarten op tafel ziet liggen? Deze versie van Halli Galli maakt het spel nog chaotischer, omdat er nu ook gedrukt mag worden wanneer:

  • Er een olifant zichtbaar is, maar geen aardbeien
  • Er een aap zichtbaar is, maar geen citroenen
  • Er een varken zichtbaar is

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

Lama

Bij dit kaartspel moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk kaarten in je hand hebt.
Je mag een kaart afleggen, wanneer de geopende kaart op tafel evenveel of minder waard is dan jouw kaart. Wanneer de ronde is afgelopen, krijg je minpunten voor de kaarten die je nog in je hand hebt. Zodra iemand 40 minpunten heeft, eindigt het spel. 

Zie voor een volledige speluitleg onderstaande video:

Wie is de Ezel

Het spel Wie is de Ezel? heeft veel weg van LAMA en is net zo verslavend. Ook dit is een kaartspel dat draait om het zo snel mogelijk kwijtraken van je kaarten. Het doel is om van je kaarten af te komen door kaarten van dezelfde waarde op elkaar te stapelen.

Het spel heeft echter een twist. De kaart die in het midden ligt, wordt ‘de ezel’ genoemd. Als een speler een kaart speelt die precies dezelfde waarde heeft als de ezelkaart, moet die speler alle kaarten van de stapel nemen. Het spel gaat door totdat een speler al zijn kaarten heeft gespeeld en als eerste geen kaarten meer heeft. Deze speler is de winnaar. De laatste speler die nog kaarten heeft, wordt “de ezel” genoemd en krijgt een minpunt.

Bekijk de uitleg van Wie is de ezel in de onderstaande video:

Exploding Kittens

Exploding Kittens is een populair kaartspel vol humor en spanning. Het doel van het spel is om zolang mogelijk te overleven zonder een exploderende kat (Exploding Kitten) te trekken. Spelers trekken om de beurt kaarten uit de stapel en kunnen strategisch actiekaarten gebruiken om andere spelers te dwarsbomen. Als een speler een Exploding Kitten trekt en geen ontmantelingskaart heeft, is die speler uit het spel.

Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen of de Exploding Kitten door te geven aan iemand anders. Dit spel zorgt ongetwijfeld voor hilarische momenten!

Bekijk de uitleg van Exploding Kittens in deze video:

Weerwolven

Heb je een grote vriendengroep? Dan is het superleuk om Weerwolven (voluit: Weerwolven van Wakkerdam) te spelen! Weerwolven van Wakkerdam is een spannend en interactief rollenspel dat draait om bluffen en deduceren. Spelers worden verdeeld in twee groepen: weerwolven en dorpelingen.

Elke nacht vallen de weerwolven een dorpeling aan en overdag proberen de dorpelingen te ontdekken wie de weerwolven zijn, die moeten natuurlijk gepakt worden! Maar de weerwolven kunnen zich voordoen als onschuldige dorpelingen om hun identiteit te verbergen. Het spel is een combinatie van tactiek, psychologie en sociale interactie. Met elke ronde vol verdachtmakingen en geheime allianties, is Weerwolven van Wakkerdam een geweldig spel om te spelen met een groep vrienden en zorgt het voor boeiende en gedenkwaardige speelmomenten.

Dit is de video met uitleg:

Van de meeste van bovenstaande spellen zijn ook nog andere varianten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld ‘Kids’ of ‘Junior’ edities. Kijk op https://www.999games.nl/ of Bol.com voor nog meer leuke spellen voor een gezellige spelletjesmiddag of -avond.  Stamppotje erbij en jullie ‘get to gether’ kan niet meer stuk. Have fun!

Advertentie
10 lekkere boerenkool recepten

10 lekkere boerenkool recepten

Boerenkool is niet alleen erg gezond (hallo superfood!) maar ook nog eens erg lekker én veelzijdig. Dit zijn de lekkerste…
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…