Pasen: stamppot met (paas)eieren
Wie aan Pasen denkt, denkt aan eieren. Eieren beschilderen, eieren zoeken, chocolade eieren, gekookte eieren, snoep-eitjes, en ga zo maar door. Maar waar komt deze associatie eigenlijk vandaan? Want wat heeft Pasen nou eigenlijk echt met eieren te maken? Wij zochten het voor je uit en delen het in dit blog. Daarnaast vind je hier een aantal heerlijke stamppotrecepten met ei, die je aankomend Paasweekend op het menu kunt zetten. Fijne Pasen!
Het ontstaan van Pasen
Pasen is misschien wel het belangrijkste christelijke feest. Christenen vieren deze periode vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan. Dit gebeurde op de zondag na zijn kruisiging. Vandaar dat eerste paasdag altijd op een zondag plaatsvindt. Pasen duurt twee dagen. De tweede paasdag is vanzelfsprekend op de maandag.
Er gaan echter nog een aantal andere belangrijke dagen aan vooraf: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.
Witte Donderdag
Op Witte Donderdag herdenken Christenen het laatste avondmaal van Jezus. Tijdens deze maaltijd werd Jezus verraden door een kus van Judas, een van zijn discipelen. Jezus, de Messias, werd vervolgens uitgeleverd aan de Romeinse stadhouder Pilatus. Hij liet hem kruisigen.
Tijdens het laatste avondmaal had Jezus zijn discipelen beloofd om hen nooit te verraden en hen nooit in de steek te laten. Ook niet na zijn dood. Om deze reden is de christelijke traditie ontstaan om op de donderdag voor Pasen kruisbeelden te bedekken met witte lakens. De kleur wit staat namelijk voor ‘stille blijdschap’. Vandaar de naam ‘Witte Donderdag’.
Goede Vrijdag
Op Goede Vrijdag werd Jezus gekruisigd en vervolgens begraven. Hoewel dit voor Jezus zelf natuurlijk helemaal geen goede dag was, was dit voor de gelovigen wel het geval.
Het christelijke verhaal vertelt namelijk dat Jezus stierf voor de verlossing van alle menselijke zonden. Hierdoor kregen de gelovigen toegang tot God, en dus de hemel.
Stille Zaterdag
Op Stille Zaterdag wordt de graflegging van Jezus herdacht en zullen er de gehele dag geen kerkklokken luiden. Het blijft letterlijk stil.
Voor de katholieken is Stille Zaterdag de laatste dag van de vastenperiode sinds Aswoensdag, de woensdag na Carnaval. De gehele vastenperiode duurt 46 dagen
Pasen: een traditie met veel eieren
Pasen en eieren, het klinkt als een onlogische combinatie. Want wat hebben eieren nou met het verhaal hierboven te maken?
Nou eigenlijk best wel wat. Eieren staan namelijk symbool voor nieuw leven. En met Pasen vieren we dat Jezus is opgestaan uit de dood.
Vroeger werden eieren door de Germanen op de akkers begraven (verstopt), omdat deze ervoor zouden zorgen dat de akkers hierdoor vruchtbaar zouden worden. Het was een soort van gebed.
Het verstoppen van eieren is dus niet zomaar verzonnen, maar stamt al uit de tijd van de Germanen.
Eieren versieren en chocolade paaseitjes
Ook het kleuren en beschilderen van eieren met Pasen is een eeuwenoude traditie. Dit is ontstaan doordat in de periode tussen Aswoensdag en Pasen er geen vlees en geen eieren gegeten mochten worden. De eieren die in die tijd werden gelegd, werden daarom maar beschilderd. Op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
In de 18e eeuw is door Parijse banketbakkers als luxe-variant op deze eieren het chocolade-ei bedacht. In eerste instantie maakten ze de chocolade in de mal van een echt ei. Er werden wedstrijden georganiseerd wie het mooiste ei kon maken. Inmiddels is het eten van chocolade-eieren met Pasen een gewoonte geworden en zijn ze overal in en in allerlei groottes verkrijgbaar.
Stamppotrecepten voor Pasen
Tijdens Pasen mag je onbeperkt eieren eten. Heb je er na de lunch nog geen genoeg van? Dan kun je ‘s avonds een heerlijke stamppot met ei op tafel zetten. Hieronder delen we onze twee favoriete stamppotten voor tijdens de Paasdagen.
- Koude stamppot tonijn met komkommer, paprika en gekookt ei
- Stamppot met prei, chorizo en gepocheerd ei
Geniet komend weekend van het Paasfeest. Van het lekkere eten, de gezelligheid en de (vrije) tijd met elkaar. Weet jij zelf nog een lekker stamppotrecept met ei? Deel het gerust op onze social-mediakanalen of via stamppotmaandag@gmail.com.