Peterselie stamppot met prei, chorizo en gepocheerd ei

Peterselie stamppot met prei, chorizo en gepocheerd ei

Dat ziet er heerlijk uit! Lijkt net of je uit eten bent, maar dan in je eigen keuken. Probeer dit heerlijke stamppot gerecht eens.

Wil je eens iets anders proeven dan de traditionele stamppot? Met deze peterselie stamppot met prei, chorizo en gepocheerd ei lijkt het alsof je uit eten bent!

Peterselie

Peterselie is een kruid dat veel gebruikt wordt in de keuken. Het heeft een frisse smaak en kan zowel gedroogd als vers gebruikt worden. En wist je dat peterselie erg gezond is? Het bevat veel vitamine C, vitamine K en foliumzuur, en daarnaast ook mineralen zoals calcium en ijzer. Peterselie is dus een mooie aanvulling voor een lekkere stamppot.

Prei

Prei is een groente die verwant is aan de ui en knoflook. De groente is het hele jaar door verkrijgbaar en niet alleen lekker, maar ook budgetvriendelijk. Prei heeft een milde smaak en wordt vaak gebruikt als smaakmaker in soepen, stoofschotels, ovenschotels en quiches. Net als peterselie is prei erg gezond, het is rijk aan vezels, vitamine C en vitamine K. Daarnaast bevat het ook mineralen zoals ijzer, kalium en calcium.

Gepocheerd ei

Deze stamppot krijgt nog meer smaak én een luxere uitstraling met de toevoeging van een een gepocheerd ei. 

Wat is een gepocheerd ei? Een gepocheerd ei is een ei dat je kookt zonder schaal. Je gebruikt dus geen olie of boter en het eiwit en eigeel blijven hierbij intact. Deze bereiding zorgt voor een zacht, smeuïg en romig eigeel en een stevig eiwit, een perfecte combinatie voor een smeuïge stamppot!

Tip! Het maken van een perfect gepocheerd ei kost geduld en je moet een paar keer oefenen. Bekijk deze video van Jamie Oliver met tips om het perfecte gepocheerde ei te maken. 

Recept peterselie stamppot met prei, chorizo en gepocheerd ei

Met deze bijzondere stamppot voelt het alsof je uit eten bent in je eigen keuken! Volg de ondestaande stappen om deze smakelijk stamppot klaar te maken. 

Stap 1

Schil de aardappelen en kook ze in 15-20 minuten gaar in zout water.

Stap 2

Snij de chorizo in blokjes en bak in droge pan. Leg de gebakken chorizo op keukenpapier.

Stap 3

Breng een pan met water aan de kook en voeg de azijn toe. Breek een ei in een pollepel. Doe de lepel in de pan met kokend water en draai de lepel voorzichtig om, zodat het ei in het water zweeft en stolt. Laat 3 min. pocheren en verwijder met een schuimspaan. Leg het ei op keukenpapier. Pocheer ook de andere eieren.

Stap 4

Maak prei schoon en snij in rondjes. Was en hak de peterselie. Laat de prei 5 minuten met de aardappelen koken. Giet kookvocht af en voeg prei, melk, boter, peper, zout en nootmuskaat toe.

Stap 5

Stamp, voeg chorizo en peterselie toe, roer om. Verdeel over ronde vormen, verwijder ze en leg het gepocheerde ei op de stamppot. Versier met gehakte peterselie.

Eet smakelijk!

Meer lekkere stamppotten

Vond je het leuk (en lekker!) om deze stamppot te maken? Op onze website staan nog veel meer bijzondere stamppotrecepten. Deze stamppotten zijn ook erg smakelijk:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten. 

Heb je zelf ook een lekker stamppotrecept gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!

Advertentie

400 g bloemige aardappelen
150 g chorizoworst
1 scheut witte wijnazijn
4 verse eieren
1/2 prei
1/2 bundel platte peterselie
1 dl warme melk
30 g boter
peper
zout
nootmuskaat