Zuurkool-gehaktschotel met champignons en wortel

Zuurkoolschotel met champignons, gehakt en wortel

Heb je zin in zuurkool en dan net even anders? Deze zuurkoolschotel met champignons, gehakt en wortel is lekker smeuïg en erg smakelijk. Een echte feel-good maaltijd.

Zuurkool

Zuurkool is een erg populaire groente die vooral veel in Nederland en Duitsland wordt gegeten. Het is niet seizoensgebonden en het hele jaar door verkrijgbaar. Zuurkool is gemaakt van fijngesneden witte kool die is gefermenteerd door melkzuurbacteriën. Tijdens het fermentatieproces worden de suikers in de kool omgezet in melkzuur, waardoor de kool zuurder wordt en een kenmerkende smaak krijgt. 

Wist je dat zuurkool erg gezond is? Zuurkool bevat onder andere veel vitamine C, vitamine B, zink, ijzer én calcium. Daarnaast bevat de groente probiotica en dat is weer goed voor je spijsvertering.

Champignons

Zuurkool en aardappelen zijn een veelgebruikte combinatie, stamppot zuurkool is niet voor niets een van de meest populaire stamppotten. Maar wist je dat champignons en zuurkool ook goed samengaan? Champignons hebben een aardse smaak en kunnen wat textuur toevoegen aan het zachte zuurkoolgerecht.

Als je er naast champignons ook nog eens gehakt en wortel aan toevoegd krijg je een heerlijke ovenschotel.

Recept Zuurkoolschotel met champignons, gehakt en wortel

Volg de onderstaande stappen het de zuurkoolschotel staat na ongeveer 45 minuten op tafel. 

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 185 °C, gasovenstand 6). Maak de puree zoals aangegeven op de verpakking en schep 2/3 van de geraspte kaas door de puree. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de champignons in plakjes en de wortel in kleine stukjes.

Stap 2

Bak het gehakt zonder olie of margarine rul en bruin. Bak de champignons en de wortel mee. Verhit de margarine in een andere pan en fruit daarin de ui en de knoflook. Bak de zuurkool even mee.

Stap 3

Voeg aan het gehaktmengsel 350 ml water en de inhoud van het zakje Knorr Mix toe. Breng de saus al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat de saus 2-3 minuten zachtjes doorkoken.

Stap 4

Vul een ovenvaste schaal met een laagje puree, de zuurkool en de saus en strooi de rest van de geraspte kaas erover.

Stap 5

Zet de schaal 25 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Vervang het gehakt met een vegetarische variant. 

Meer gerechten met zuurkool

Zuurkool is veelzijdiger dan je denkt! Kijk ook eens naar deze recepten als je zin hebt in zuurkool:

Kijk op deze pagina voor al onze lekkere (stamppot)recepten. 

Heb je zelf ook een lekker recept gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!

Advertentie

2 zakjes Knorr Aardappelpuree
150 g geraspte kaas
1 grote ui
2 tenen knoflook
250 g champignons
150 g wortel
200 g gehakt
20 g margarine
400 g zuurkool
1 zakje Knorr Mix voor Hollandse Gehaktschotel